Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

The F.A. Premier League Football Manager 2001

2000.11.24. 00:00 | szerző: Jay [PCD] | Ismertető/teszt

A foci és más sportággal foglalkozó programok terén mindig is domináltak a magát a játékot szimuláló programok a csapat irányítását lehetővé tevő programokkal szemben. Elég, ha csak a Forma 1-es programokat említjük, ahol tucat számra léteznek a vezetést szimuláló játékok, míg az igazi, istállóvezető, csapatmenedzselő programból csupán egy-kettő van a piacon. Kicsivel jobb a helyzet a focimenedzser programok terén, de sajnos itt sem mondhatjuk, hogy telített lenne ezekkel a játékokkal a piac. Az EA Sports gondozásában tavaly megjelent egy újabb menedzserprogram, melyet az idén egy újabb rész követte.

The F.A. Premier League Football Manager 2001

A focimenedzser programok alapötlete nagyon egyszerű. Valamilyen bajnokságban szereplő csapattal kell a lehető legjobb eredményt elérni. A megvalósítás viszont már nagyon sokféle és összetett lehet. Nem mindegy, hogy mennyire irányítható a program által a csapat, hogy milyen a mérkőzések megjelenítése, hogy mennyi mindent kell/lehet az edzői feladatkör mellett még elvégezni. Mondanom sem kell, hogy egy igazán jó menedzserprogramtól elvárjuk, hogy a csapatot mind a pályán és mind mellette a legapróbb részletekig lehessen irányítani, hogy maga a játék a lehető legéletszerűbb legyen a grafikai megvalósítást és a játékmenetet tekintve. Ha ezeknek a kritériumoknak egy edzői program eleget tesz, akkor az már nem lehet nagyon rossz. Nézzük mit is mondhatunk el az FA Premier League Football Manager 2001-ről.

Első kellemes meglepetés, hogy annak ellenére, hogy a játék alcímében az angol bajnokságra utaló F.A. rövidítés szerepel és a bevezető videó is a szigetország bajnokságából tartalmaz képeket, mégis több európai ország csapatai közül választhatjuk ki a menedzselni kívántat. Sajnos magyar csapat nem szerepel a választhatók között, de azért így sem kicsi a kínálat. A négy angol osztály mellett választhatunk még a francia, olasz, spanyol, német, belga és holland első illetve másodosztályban szereplő csapatok közül. A menedzselni kívánt klub meghatározása után máris döntenünk kell, hogy melyiket választjuk a csapat igazgatósága által a részünkre felkínált három cél közül. Itt természetesen valamilyen bajnoki illetve anyagi helyzet elérésének a teljesítése a cél. A megbízást - mint a programban a többi hírt is - email formájában kapjuk, amelyre stílusosan egy reply-jal fogunk választ adni. Szerencsére a program készítői gondoskodtak a válaszokról. Nekünk csupán a megfelelő feladathoz tartozó levelet kell válaszként elküldeni. Ezek után már kezdődhet is a csapat irányítása.

The F.A. Premier League Football Manager 2001

Stílusosan a menü háttere az éppen menedzselt csapat stadionjának látképe. Ide gördülnek és jönnek elő nagy suhogások közepette a különböző menük. Ezekből a menükből szinte tényleg mindenre lehetőség nyílik. Mivel a játék elején a 2000-es év nyári uborkaszezonjába csöppenünk, érdemes az edzésekkel, stadion körüli munkálatokkal és a segítőcsapat kiépítésével kezdeni. Ezek a tényezők a későbbiekben mind-mind meghatározóak lesznek csapatunk teljesítményére.

Az egyik legfontosabb, hogy egy jó gárda segítse a munkádat. Segítőid táborát a kapusedzőtől kezdve az orvosokon keresztül a WC-s néniig egytől-egyig meghatározhatod. Persze különböző tudású, és ennek megfelelően változó elvárású szakemberek közül tudsz választani. Egy igazán komoly pályaedző nem fog a csapathoz szegődni mindaddig, amíg nem rendelkezik a klub külön edzéseket lehetővé tevő létesítménnyel. Itt jönnek be a képbe a stadion, illetve az akörüli munkálatok. Egy igazán komoly klub nem csak egy szimpla stadionnal rendelkezik, hanem épületek egész sorával. Ezen épületek kiépítése is a feladataid közé tartozik. Neked kell meghatároznod, hogy mikor és hova építsenek, pl. orvosi rendelőt, klubházat, szálódát, parkolót és még folytathatnám.

The F.A. Premier League Football Manager 2001

Ha már minden stadionnal és segítőkkel kapcsolatos dolgot elintéztél, akkor már jöhetnek is a játékosok. Mielőtt elkezdődne a bajnokság lehetőséged van minden játékosnak külön-külön egyedi edzéstervet kidolgozni. Meccsek előtt ugyancsak egyesével adhatsz utasításokat a játékosoknak. Külön utasíthatod valamelyik csapattagot, hogy inkább cselezzen, keresztlabdákat adjon, rövid vagy hosszú passzokat szórjon, agresszíven szereljen vagy ész-nélkül lövöldözzön. Természetesen a csapat egészére vonatkozó egyetemes instrukciókat is adhatsz. Megmondhatod továbbá, hogy ki milyen pontrúgást végezzen, hogy ki legyen a csapatkapitány, kik rúgják az esetleges büntetőket stb. Mielőtt elvésznél a részletekben, érdemes megnézni, hogy mennyire is tudják a játékosok a mondottakat a pályán megvalósítani.

A játék megjelenítése egész jóra sikeredett. A grafikai megvalósítás egyedi, szinte filmszerű. Játék közben, tudástól függően, mindenféle szép mozdulattal fűszerezik a focisták a meccs eseményeit. Kimondottan szórakoztató végignézni egy-egy meccset. Persze gyorsabbá tehető a bajnokság lefolyása, ha bizonyos meccsekről csak az eredményt vagy rövid szöveges összefoglalót kérsz. Negyedik lehetőségként választhatód, hogy a meccsről a fontosabb eseményeket mutassa csak a program. Sok focimenedzser programmal ellentétben az FA Premier League Football Manager 2001-ben lehetőség van a meccs közbeni kilépésre is. Ekkor a számítógép ugyanúgy ad egy eredményt. A legtöbb programban, ha egyszer a meccs megtekintését választottad, akkor már nem lehet csakúgy a szöveges "üzemmódra" visszatérni.

The F.A. Premier League Football Manager 2001

Nagyjából ennyit érdemes tudni magáról a programról. Pozitívum, hogy a játékban választható összes csapat stadionja rajta van a CD-n. Ennek köszönhetően minden meccs más-más pályán kerül megrendezésre. Bár a program játékos-adatbázisa elég friss, mégsem mondható el, hogy naprakész lenne. Pár csapatban történtek a nyár folyamán olyan igazolások, amelyeket a szerzők már nem tudtak a programba átültetni. A játékosokkal kapcsolatban jegyzem meg, hogy sajnálatos tény, hogy a csapatnak nem lehet igazi taktikai formációkat betanítani. Nem lehet begyakoroltatni egy szögletrúgást, letámadást vagy valamilyen más a játék szempontjából igen fontos eseménysorozatot. Igazából a stadionfejlesztési lehetőségek sem a legbővebbek. Hamar elérhető egy olya szint, ahonnan már nem lehet hova fejlődni, ami a valós életben azért nincs így.

Összességében tehát egy színvonalas, kisebb-nagyobb hibákkal tarkított programot tesztelhettem. Aki szereti az ilyen témájú programokat, az biztosan örömmel tölt majd órákat a gép előtt az FA Premier League Football Manager 2001 társaságában, de azt azért nem merném kijelenteni, hogy párját ritkító alkotásról lenne szó. ■

értékelés

The F.A. Premier League Football Manager 2001

Ajánlott konfiguráció: Pentium II 300, 64 MB RAM, 4xCD-ROM
7,8
The F.A. Premier League Football Manager 2001The F.A. Premier League Football Manager 2001

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló