Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

No One Lives Forever

2001.01.05. 00:00 | szerző: JOKER | Ismertető/teszt

Ki a király a kémek között?
Talán James Bond? Á, ő már kicsit uncsi.
Mata Hari? Emlékszik még rá egyáltalán valaki?
Cate Archer? Igen, ő az új sztár a mesterkémek elit társaságában!

No One Lives Forever

Hogy kicsoda Cate Archer? Hogy nem ismeritek? Sürgősen be kell szerezni a No One Lives Forever egyik példányát és a gépre installálva máris részesei lehettek a szédületes kalandsorozatainak.

Elnézést kérek a fenti kissé reklám ízű bevezetőért, de mentségemül szolgáljon, hogy csak a lelkesedésem diktálta, pénzt sajnos nem kapok érte a kiadótól. A Fox Interactive kiadásában megjelent NOLF ugyanis igen jól sikerült, a FPS játékok Categóriájában, talán az év legjobbjának címére is bátran pályázhatna. A LithTech engine-t használó program ugyanis egy látványos kémtörténetbe ágyazva tálalja elénk a filmszerűen megvalósított játékot. A főszereplő, Cate Archer (alias Jane Bond) bőrébe bújva kell teljesítenünk a ránk váró feladatokat.

No One Lives Forever

A NOLF rendkívüli hangulatot teremt, amelyhez nagyban hozzájárul az is, hogy a készítők cinkosan ránk kacsintva egy Bond film világába röpítenek minket. Ebben a világban kémfilmeket megszégyenítő akciók és ötletek várnak ránk. A rendkívül változatos helyszínek és események garantálják azt, hogy egy percig sem unatkozzunk. Így például kalandjaink színtere szinte az egész világ, ahol Marokkótól kezdve, az Alpokon át, még egy űrállomást is bejárhatunk. Kipróbálhatjuk milyen érzés motort vezetni, vagy motoros szánon átugratni a szakadék felett. A történet során egy rendkívül csinos titkosügynöknőt, a már említett Cater Archert alakítva fel kell vennünk a harcot egy nemzetközi terrorista szervezet ellen, akik szokás szerint az egész emberiséget akarják elintézni.

Mint minden igazi kémnek nekünk is rengeteg féle fegyvert áll módunkban kipróbálni, így a hangtompítós pisztoly, az AK-47 géppisztoly, távcsöves puska, golyószóró, stb. egyaránt a rendelkezésünkre áll. De milyen kém az, akinek nincs néhány speciális eszköze? Hát ezekben sincs hiány. Mérget lövellő parfüm, napszemüvegbe épített mikrofényképezőgép+infra+ aknakereső, öngyújtónak álcázott lángvágó, stb. Ezeket a különleges felszerelési tárgyak funkcióit mindig az ügynökség titkos laboratóriumában a lelkes fejlesztő professzor magyarázza el, sőt gyakorolhatjuk is használatukat. De kellenek is ezek a speckó cuccok, nélkülük néhány pályán lehetetlen a továbbjutás.

No One Lives Forever

A feladatok is rendkívül változatosak - néha pedig rendkívül nehezek -, sokszor nem elég csak az "ami mozog arra lőni" taktika. A Thiefhez hasonlóan várnak ránk olyan pályák is, ahol a biztonsági őrök, és kamerák kereszttüzében kell végiglopakodnunk, anélkül hogy felfedeznének, vagy megölnénk bárkit is. Időnként szinte leküzdhetetlen feladatok elé állítanak minket, mint például amikor csak infraszemüvegen keresztül látható cikázó lézersugarak között kell átbújnunk. Máskor adott időn belül kell valamit elvégezni. Te mit tennél, ha ejtőernyő nélkül zuhannál ki egy repülőgépből, s a földbe csapódás előtt kell szerezni egy ernyőt? Két dolog közül választhatsz: vagy ordítva zuhansz, vagy élvezed a repülést, s útközben begyűjtöd valakitől az életmentő eszközt.

A történet végig lebilincselő, az átvezető filmek a humort sem nélkülözik, amikor végigjátszottam a játékot - ami azért nem volt öt perc, tekintve a 15 pályát, s a kb. 40 alhelyszínt -, sajnáltam, hogy máris véget ért. A zenei aláfestés, a labor által kifejlesztett különleges tárgyak mind egy James Bond film hangulatát idézik. A rendkívül változatos helyszínek, feladatok biztosítják, hogy a játékélményünk mindig a tetőfokra hágjon. A gyönyörűen megrajzolt grafika, a remek háttérzajok és hangeffektusok (pl. az őrök beszélgetése, fegyverek dörrenése, stb.) egyaránt tökéletesen kivitelezettek. Kevés olyan játék jelent meg mostanában ami ennyi pozitívummal rendelkezne. Negatívumként egyedül talán a multiplayer funkció gyengébb kivitelezése említhető, mivel a hasonló játékoknál megszokott színvonalnál kissé kidolgozatlanabbnak tűnik.

No One Lives Forever

Ami azonban vitathatatlan, hogy a Monolith szerzőgárdája alapművet alkotott, s új királyt ültetett az FPS Categória trónjára. Végezetül még felhívnám a figyelmét mindenkinek, hogy a játék befejeztével a stáblistát feltétlenül várja végig, ugyanis a legvégén még egy slusszpoént is láthatunk, ami reményt ad a folytatás megjelenésére. Remélhetőleg hamarosan találkozhatunk Cate Archer újabb kalandjaival, akár a mozikban is, ismerve a hollywoodi filmgyárosokat, lehet hogy új Bond film helyett, Miss. Archer akcióit nézhetjük. ■

értékelés

No One Lives Forever

Pozitívumok
  • Remek történet
  • Változatos játékmenet
  • Szép grafika
Negatívumok
  • Multiplayer hiányosságai
Minimális rendszerigény: Pentium II 300, 64 MB RAM, 4xCD-ROM, 8MB 3D gyorsító
9,4
No One Lives ForeverNo One Lives ForeverNo One Lives ForeverNo One Lives ForeverNo One Lives ForeverNo One Lives ForeverNo One Lives ForeverNo One Lives ForeverNo One Lives ForeverNo One Lives Forever
No One Lives Forever
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
No One Lives Forever

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló