25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

The Devil Inside: Ördögűző

Írta: Warhawk

Kezdetben volt az Alone in the Dark. Nagyon rémisztő volt, és nagyon új, igazi francia "műremek". Aztán, mivel a japánok sem akartak lemaradni, pár év késéssel megjelent a Resident Evil. Ez talán még sikeresebb volt (ebben közrejátszott az is, hogy konzolra is kiadták), és még rémisztőbb. De mivel az amcsik is akarnak egy részt minden jó dologból, ezért nem kellett sokat várni, máris megjelent a Nocturne, és a Blair Witch Projectek. Fokozottan bár, de ezek is sikeresek, és nagyon, nagyon rémisztőek. Mi a tanulság? Szeretünk megijedni? Lehet. Az biztos, hogy mióta világ a világ, amitől félni lehet, az sikeres is. És most újból a franciáknál a labda, lássuk a Cryo szorgos csapata hogyan üti vissza!

A felsorolt játékok, a témaválasztásukon kívül még egy dologban hasonlók, ez pedig az, hogy mindegyik a fix kameraállásos játékmódot preferálja. Ezt a Devil Inside helyből felrúgja, és átnyergel a Tomb Raider által lefektetett "hátunk mögött a kamera" stílusra. Fura, hiszen pont a Cryo az a cég, amely inkább pár jól elkészített háttérképet készít, ahelyett, hogy az egész játékot valós időben mozgassa. Ellenben azt el kell mondani, hogy ez a grafikus motor nagyon jó, több esetben jobb, szebb mint magáé a TR-é, bár ugye a mostani sztárjátékok (Rune, Heavy Metal FAKK2) látványával nem veheti fel a versenyt.

A helyszín Los Angeles, 2010-ben. A sztori szerint Dave Ackland nevű főhősünk, aki egyébként - mily különös - a rendőrség szorgos vonalát erősíti, egy különös kísértetházat vizsgál át, de itt nem ragadnak le a készítők az "egyedül vagy a zombik ellen" sémánál, sőt! Egy egész filmes stáb közvetíti az eseményt, élőben, a Devil Inside (a magyar változatban Ördögűző) című show keretében! (Valami olyan az egész, mint a Schwarzenegger főszereplésével jó régen bemutatott Menekülő ember című film.) A stúdióban pedig maga Jack T. Ripper a műsorvezető (vicces utalás Jack the Ripper-re, azaz Hasfelmetsző Jackre)! És ez nem csak abban látszik, hogy az átvezető részek többségében a stúdióban lévők próbálnak viccelődni, de például egészen a játék végéig elkísér egy kameraman, a nyílt téren egy helikopterből közvetítik az eseményeket, ami rendre elzúg a fejünk felett, és a hátunk mögé szerelt kamerák sem láthatatlanok, hanem kis propelleres felvevők követnek végig! A poén, hogy játék közben nyugodtan lehet váltogatni a kameraállások között, aminek nem sok értelme van, lévén tökéletesen játszhatatlanná válik a játék, ellenbe nagyon látványos. Egy-egy szebb fejlövésnél pedig az idő megáll, és a kamera, olyan Mátrixosan körbeforog az áldozat szétrobbanó kobakja körül. Tehát a játék nagyon látványos, de néha szerintem túl csicsás...

A hangról sem tudok rosszat mondani. A zombik megfelelően hörögnek, a nézők sikongatnak, tapsolnak, a műsorvezető kellően nagypofájú, a főhős pedig nagyon macsós... :-) Ráadásul az egész magyarul szól hozzánk! Nem kell persze valami csodára számítani, de azért hangulatosabbá teszi a játékot, és legalább az angolul nem tudók is élvezhetik. A fegyverek kellően rombolók, találunk a pisztolytól kezdve a gépágyún keresztül a körfűrészig mindent. A játék negyede felé pedig egy igaz huszárcsavart építettek be a készítők. Egy bizonyos pontra lépve, főhősünk hirtelen nővé változik. De nem akármilyenné, hanem Deva-vá, egy, a pokolból visszajött démonhölggyé, akit maga Lucifer küldött, hogy az itt ragadt lelkeket visszaadja neki. Deva nem használ fegyvereket, de van jó néhány pusztító varázslata. Több ponton el fogjuk tudni dönteni, hogy melyikükkel akarjuk a játékot folytatni, de van néhány olyan dolog, amit csak az egyikük tud végrehajtani. Az irányításról már nem tudok ennyi jót mondani. Sajnos sokszor beakad a karakter, és nem igazán lehet összehozni egy jó billentyűzet beállítást.

Maga a játék sajnos nagyon rövid, és bugos. Nagyjából két nap alatt bőven végig lehet játszani, bár van néhány olyan rész, ahol igen erősen gondolkodni kell, mit is kell tennünk. Az ilyen jelentek általában abból adódnak, hogy nagyon sok kulcsot kell megkeresni, amik viszont nem igazán tűnnek ki a talajból. Az ellenfelekkel nem igazán lesz nehéz dolgunk... Viszont a bugok sokat rontanak a játékélményen. Kezdődik ott, hogy a játék a TNT2 alapú kártyákat nem igazán szereti, és rendre elfelejti a dolgokra a textúrát ráhúzni. Ezen kívül több helyről mondták, hogy a WinMe operációs rendszert sem szereti. De ha sikerül beizzítani, akkor is sokszor magától kilép, vagy egyszerűen néhány kulcsfontosságú dolgot "elfelejt" elhelyezni a pályán. Ezek ellen csak a gyakori mentéssel lehet védekezni.

Mindent összevetve, a Cryo nagyon szépen folytatta a horrorjátékok sorozatát, elszakadva a rajzol háttérképektől, megmutatva az utat az elkövetkező játékoknak. Ajánlom mindenkinek, aki szeret egy kicsit borzongani, mert sok szép órát lehet vele eltölteni, ha a hibákon túltesszük magunkat.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

80%
Pozitívumok
  • Magyar szinkron
  • Szép grafika
  • Jó történet
  • Pergő játékmenet
Negatívumok
  • Néhol nem egyértelmű feladatok
  • Irányítás
  • Bugok

The Devil Inside: Ördögűző

Platform:

Kiadó: Cryo Interactive

Forgalmazó: Automex

Minimális rendszerigény: Pentium II 266, 64 MB RAM, 8xCD-ROM

» Tovább a játék adatlapjára

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!