25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

BattleCom

Írta: JP

A multiplayer játékok terjedésével egyre inkább megnőtt az igény arra, hogy a játékosok kommunikálni is tudjanak egymással. Néhány kivételtől eltekintve az összekapcsolt gépek nem ugyanabban a szobában, lakásban, épületben, stb. vannak, az internetes játékok elterjedésével akár más kontinensen is lehetnek. Persze minden programban lehetőség van írott üzenek továbbítására, de ezeket pont akkor nem tudjuk használni, mikor a legnagyobb szűkség lenne rájuk. Mikor felgyorsulnak az események, és a Starcraft-ban minden irányból özönleni kezdenek a zergek és az egerünk már fehéren izzik a rengeteg klikkeléstől, akkor kinek van ideje írásban értesíteni a szövetségeseit, hogy siessenek, mert rövidesen már csak bosszút állni lesz lehetőségük. Ugyanez igaz az akcióprogramokra is. Mire beírom, hogy "Vigyázz, balra a fickó egy hatalmas, ronda (itt egyéb jelzők következnek) rakétavetővel", addigra már úgyis mindegy. Mennyivel egyszerűbb lenne, ha mindezeket az üzeneteket szóban tudnánk elküldeni a szövetségeseinknek. Azt, hogy szóban mennyivel szebb és tartalmasabb üzeneteket lehet küldeni az ellenségnek, mindenki képzelje el maga.

A helyi hálón és az Interneten játszott multiplayer játékok résztvevői közötti élőszavas üzenetek küldését teszi lehetővé a BattleCom nevű program. A ShadowFactor már több mint egy éve jelentette meg az első béta változatot, azóta folyamatosan fejlesztik és nemrég adták ki a legújabb, 1.2-es verziót (a korábbi verziók még Battlefield Communicator néven jelentek meg). Hardverigénye gyakorlatilag nincs, egy P133-as proci, egy 28.8-as modem (vagy LAN kártya) és egy full duplex hangkártya már elegendő a futtatáshoz. A mai játékok igényei mellet ez igazán nem nevezhető teljesíthetetlennek. Az új verzió már lehetővé teszi, hogy a régebbi, nem full duplex hangkártyák tulajdonosai is bekapcsolódjanak, de ők csak hallgatni tudják az üzeneteket.

A BattleComnak létezik egy kliens és egy szerver változata. A szerver egyszerre 64 játékos közötti valósidejű kommunikációt képes biztosítani. Beszélhetünk egyszerre mindenkihez, és tetszés szerint csatornákat oszthatunk ki a különböző csapatoknak, hogy csak azok hallják egymást, akik összetartoznak. A csatornák között egyszerűen és gyorsan tudunk váltogatni. Lehetőség van "suttogó módra" is, ilyenkor a megfelelő hotkey lenyomásával csak az adott játékos hallja, amit mondunk. A kliens változattal csatlakozhatunk a szerverhez, de lehetőségünk van két kliens összekapcsolására is. Mi ez utóbbi megoldást teszteltük.

A program csak a TCP/IP és az IPX/SPX protokollokat támogatja, ezért szűkség van egy helyi hálózatra, vagy az Internetre a használatához. Egy kis csellel lehetőség van két gép modemmel való összekötésére is. Ehhez Win95 esetén be kell szereznünk a Dial-up Network (DUN) upgrade programot (a Win98 már alapból tartalmazza). Ezt a Microsoft homepage-en le lehet tölteni (használjuk a keresőt és keressünk rá a "DUN" rövidítésre). Ez az upgrade lehetővé teszi, hogy a másik oldalról érkező modemes hívást a gépünk szerverként fogadja. Gyakorlatilag egy helyi hálózatot hoztunk létre, ahol a két gép TCP/IP és/vagy IPX/SPX protokollokkal kommunikál. Most már nyugodtan indíthatjuk a multiplayer játékot a BattleCom működni fog. A mostanában megjelenő játékok közül nagyon kevés támogatja a közvetlen modemes kapcsolatot, ezzel a módszerrel ezt a problémát is meg tudjuk oldani. (Akit részletesebben érdekel az eljárás az írjon nekünk.)

A BattleCom működésének lényege, hogy a játék által használt hálózati protokoll felhasználásával, a játék információi mellett, de azoktól függetlenül, továbbítja a beszédet. Emiatt azonban adódik egy probléma, mégpedig a véges átviteli sebesség a hálózaton, mert a beszéd átvitele nagy adatsebességet kíván, és emellett a játékok adatainak mérete is, a fejlődésükkel, egyre nagyobbá válik. Ez különösen kis sebességű hálózatoknál jelent nagy gondot, mint pl. a modem, ahol a maximális átviteli sebesség jelenleg 56kbit/sec. Egy normál telefon csatorna sebessége 64kbit/sec, és ezen általában vagy csak adat, vagy csak beszéd átvitel folyik. A jól érthető beszéd átvitel feltétele is ekkora csatornasebesség. Ezen oknál fogva, ha adatot és beszédet egyszerre kívánunk továbbítani telefonvonalon, akkor a beszédet tömöríteni kell. Ez a probléma a helyi hálózatoknál (LAN) is fennáll, ha nagy az adatforgalom, mert pl. nem csak játékra használják, hanem közben más is kíván adatot továbbítani. A modem és a LAN között a különbséget csak a szükséges tömörítés mértéke adja, mert általában egy leterhelt helyi hálózat szabad kapacitása nagyobb, mint egy telefonvonalé. A tömörítés hátránya, hogy általában veszteséges, vagyis minőségromlással jár, illetve késleltetést okoz, mivel a tömörítéshez idő kell.

Ennek megfelelően az 1.1-es változat többféle tömörítési módot támogat:

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!