Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Em@il Games: X-COM First Alien Invasion

1999.11.22. 00:00 | szerző: Lacko | Ismertető/teszt

A Hasbro egyik fejlesztője rájött itt az Internet-kor vége fele :o)), hogy a Minesweeperek korszaka leáldozóban van, viszont a kis játékok iránti igény nem csökkent. Ezért ötvözték a pasziánsz jellegű mikrojátékokat a nagy játékokban megtalálható PBM-mel (play by e-mail, e-mailen keresztül játszható) és megalkották az Em@il Games (email.games.com) sorozatot. Az első darabok a szójátékok köréből kerültek ki: Scrabble, Betűtorony (UpWords (ingyenesen letölthető: http://email.games.com/upwords/index.html)), stb., aztán jöttek a táblás játékok: sakk, backgammon, torpedó. Most pedig egyre bonyolultabb játékok következnek: NFL Football, Nascar és az X-Com.

Em@il Games: X-COM First Alien Invasion

Minden Em@ilGames körökre osztott és a játék kezdetekor meg kell adni a játékosok e-mail címeit. Aztán az első ember lépése után elküld egy mailt a következő játékosnak, aki a csatolt file aktiválása után lelépheti a saját körét, ami után egy újabb levél megy a következő játékosnak… stb. Természetesen lehet küldeni üzeneteket is egy konkrét játékosnak, vagy mindenkinek is.

Sajnos a program nem használja a játékos levelezőprogramját és levelező (SMTP) szerverét, hanem csak a saját szerverén hajlandó a levelet elküldeni, ehhez viszont az kell, hogy a kör lezárása pillanatában élő Internet kapcsolat legyen a gépen. Ez eléggé megnehezíti az otthonról való játékot, különösen, ha a szolgáltató limitálja a neten tartózkodás idejét.

Em@il Games: X-COM First Alien Invasion

Az X-COM First Alien Invasion a népszerű X-Com sorozatra épül. Ám az eddigi tendenciával szemben éppen hogy leegyszerűsödött. Aki szerette pl. az Enemy Unknow-t az nem biztos, hogy ezt is szereti majd, hiszen nincs benne az a menedzseres, stratégiás összekötő rész, amiben fejlődhettünk és építgethettük bázisainkat stb.. Csak a squad leader alapú taktikai rész maradt meg, amikor egy adott terepen kell katonáinkkal levadászni az ufókat. Ám még ez a rész is erősen leegyszerűsödött. Nem lehet fegyvert váltani, nem lehet lövéstípust választani, nincs nagy különbség a fegyverek között és a pálya is egyetlen képernyőből áll (megoldva a scrollozás kérdését).

A játék úgy indul, hogy akinek a CD-je van, az kiválaszt egy terepet (öt kategória van és kategóriánként tíz terep) majd eldönti, hogy az X-Com ügynökökkel lesz avagy az ufókkal. Majd a megjelenő pályán (ahol természetesen csak a saját egységeinket láthatjuk, illetve azokat az ellenségeket, akiket a mieink látnak) lehet lépni: menni, lőni, illetve - könnyű fegyverekkel - osonni (ez utóbbi lassabb, mint a menés, viszont ha emberünk közben észre vesz egy ellent, azonnal rálő, természetesen pontatlanabbul, mint a szimpla lövés).

Em@il Games: X-COM First Alien Invasion

Miután minden emberünk elhasználta akció pontjait megnyomjuk a kör vége/elküldés gombot, amire - első alkalommal - feljön az ellenfél adatait (e-mail címét) bekérő dialógus ablak. Kitöltés után pedig - ekkor kell online lenni - elrepül a levélke. Miután elment, megtekinthetjük a lépésünk eredményét (találtak-e lövéseink, belefutottunk-e az ellenség csapdájába… stb.)

Az ellenfél gyanútlanul kinyitja postaládáját és talál benne egy levelet, ami leírja neki - ékes ángélus nyelven -, hogy őt kihívták egy partira. Ha nincs meg neki a játék, akkor innen-és-innen (klikk) ingyenesen letöltheti az opponent verziót, amivel csak játszani lehet, de játékot indítani nem. Miután letöltötte és felinstallálta a játékot, a levélben csatolt kis file-t kell megnyitni az exe-vel (jobb levelezőkben Open Attachment, bénábbakban elmenteni a filet és rádobni az exe-re). Ha sikerült megnyitni a játékot, megnézheti az első játékos lépését (persze csak akkor látja, ha az ő katonáinak a szeme előtt lépdel) majd nekiállhat lépni a saját egységeivel és végül visszaküldi a játékot az elsőnek. És így tovább, amíg egyik sereg ki nem végzi a másikat. Természetesen minden körben írhatunk üzeneteket az ellenfelünknek (amelyek tartalmáért a Hasbro semmilyen felelőséget nem vállal…)

Em@il Games: X-COM First Alien Invasion

A terepen szétszórva találhatók különböző ládák és olajos hordók melyek power-up-okat és power-down-okat rejtenek. Ezeket egyszerű szitává lövéssel nyithatjuk ki, amik erre vagy kinyílnak, vagy felrobbannak vagy tesznek ránk. Ha viszont kinyílnak, még mindig fel kell szedni őket és csak akkor derül ki, hogy kárunkra vagy hasznunkra válnak-e. Találhatunk pl. kézigránátot és aknát is (a kibiztosított azonnal felrobban végünket okozva a bebiztosítottat viszont felhasználhatjuk ellenségünk napjainak megkeserítésére) van adrenalin injekció, elsősegély, pajzs, teleport stb…

Összefoglalva a X-Com F.A.I. egy nagyon leegyszerűsített változata az X-Com sorozatnak, viszont végtelen határokat nyit az egymással játszás terén, és néhány játszma után megérthetjük, hogy az egyszerűsítés a játszhatóság miatt következett be. Szerintem egy nagyon élvezetes játék, különösen, ha sűrűn válthatunk levelet az ellenféllel és üzenetekkel is borzoljuk egymás idegeit. ■

értékelés

Em@il Games: X-COM First Alien Invasion

Pozitívumok
  • Nem időrabló, aranyos társasjáték
Negatívumok
  • Kicsit egyszerű játékmenet és grafika
Minimális rendszerigény: 486 66 MHz, 8 MB RAM, 2xCD-ROM
7,6

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló