25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

LEGO Racers

Írta: Dino

A tavaly ősszel kiadott három PC-s játék után a LEGO Media idén tovább folytatja LEGO figurákra épülő, elsősorban a fiatalabb korosztály számára készített játéksorozatát. Ennek első idei darabja a LEGO Racers, egy jópofa arcade autóverseny.

Az első érdekesség, ami a Racersben feltűnik, az a főmenü Build, azaz építés menüpontja. Egy autós programnál ugyanis nemigen lehetett eddig ilyet találni. Most viszont, mivel LEGO-ról van szó, tulajdonképpen természetes, és elvárt dolog, hogy az ember maga építhesse meg járművét. A program tehát lehetőséget ad erre, mégpedig egy viszonylag egyszerűen kezelhető felülettel. Különféle LEGO készletek állnak rendelkezésünkre, melyek elemeiből összerakhatjuk járművünket. Kezdetben csak egyfajta alvázra építhetünk, és 3-4 készletből válogathatunk, de a játékban előre haladva később több elem is elérhető lesz. Első feladatunk a sofőr összeállítása, kiválasztva fejét, haját vagy kalapját, valamint felső és alsó részét - mindazokat a részeket, melyeket a valódi LEGO-nál is külön szerelhetünk össze. Ezután következik az alváz kiválasztása, majd jöhet az építkezés. Aki lusta, az élhet a program által felajánlott 1-2 variációval, de aki valamit is ad magára, az saját autót épít. Az autó összeállítása két paramétert befolyásol: az jármű egyensúlyát és tömegét. Az előbbi a kormányzásra van hatással, míg az utóbbi a végsebességre. A nehezebb autónak nagyobb a sebessége, és ráadásul egyszerűbb kormányozni is, de rosszabb a gyorsulása. A könnyebb autóra ennek pont az ellenkezője igaz. Azért van egy kis ellentmondás is a felépített autók tekintetében: hiába pakoljuk meg az alváz egyik oldalát, az autó attól még nem fog felborulni verseny közben...

Miután összeállítottuk járművünket, kezdődhet a verseny. Erre az arcade programoknak megfelelően többféle lehetőség van. Mehetünk egy tetszőleges pályán, indulhatunk a bajnokságon, vagy az idő ellen, illetve játszhatunk ketten, osztott képernyőn. A négy versenyből álló bajnokságon az első két hely valamelyikét kell elérnünk ahhoz, hogy elérhető legyen az eggyel nehezebb fokozatú versenysorozat. Ezt kissé nehéz feladatnak állították be a készítők, a helyezettek ugyanis sorban 30, 20, 10, 3, 2, ill. 1 pontot kapnak, így egy rosszabb helyezés már szinte lehetetlenné teszi a jó összesített eredményt, főleg azért, mert az ellenfelek a második-harmadik bajnokságon már igencsak erősek. Amúgy minden versenysorozatban van egy fő ellenfél, akit ha legyőzünk (azaz első helyen végzünk a pontversenyben a futamok után), megkapjuk azt a LEGO készletet, amiből ő állította össze járművét.

A pályák különböző környezetben vannak, például egy bolygó felszínén, a dzsungelben, vagy egy kastély körül. Egy-egy bajnokságban négy különféle környezetbeli pálya van. A pályák változatosak, bár az egy környezetben lévő utak néha hasonlítanak egymásra, például a fordítottja az egyik a másiknak. Sok pályán van lehetőség rövidítésre is, az ilyen rejtett utakon általában több power-up van elszórva, mint általában.

Mint minden arcade versenyben, itt se hiányoznak a különféle extra tárgyak, a power-upok. Négyféle típusát különbözteti meg ezeknek a program: léteznek támadó, védekező, illetve turbo kiegészítők, valamint csapdát is elhelyezhetünk. Ezeket a pályán különböző színű LEGO elemek jelzik. Rajtuk kívül találhatunk még fehér LEGO darabokat is, ezekből maximum hármat begyűjtve az éppen aktuális power-upunk szintjét növelhetjük. Ez azt jelenti, hogy minél több fehér elemet gyűjtünk be a power-up mellé, annál erősebb lesz az. Például a támadó felszerelés alaphelyzetben egy ágyúgolyó, egy fokozattal erősebben már egy ellenfelet visszahúzó kampót kapunk, míg három fehér elemet összegyűjtve három célkövető rakétát lőhetünk ki. Amivel vigyázni kell játék során, az az, hogy egyszerre egyféle power-up lehet nálunk, azaz hiába gyűjtünk mondjuk egy 3-as erősségű turbora - ami egyébként előreteleportál minket a pályán -, ha közben keresztülhajtunk egy más színű tárgyon, akkor onnantól kezdve azzal fogunk rendelkezni.

A játék engine-je szép, de igazából nem valami nagy szám. Kisebb hibái vannak, például a pálya szélén haladva néha "megnyílik" a fal, és átlátunk rajta, de ez ma a legtöbb 3D-s játékban előfordul. A textúrák nem túl nagy felbontásúak, és élethűnek se nevezhetőek, de a készítők célja feltehetően nem is ez volt. Azért vannak pozitívumai is a grafikus motornak, mindegyik pályán egy-két mozgó környezeti tárgy is található, egy helyen például egy elhaladó repülő fújja meg a pálmafa leveleit.

A kissé egyszerű engin mellett viszont a játszhatóság nagyon jó lett. Különösen az osztott képernyős játékkal lehet jókat szórakozni, csak az a kár, hogy nincs kétszemélyes bajnokság, mert elég idegesítő állandóan a sok menüben kiválasztani a megfelelő opciókat.

A LEGO Racers egy grafikailag közepes kivitelezésű, azonban játszhatóság tekintetében remekül sikerült arcade autóverseny, melyet egyénivé tesz az a lehetőség, hogy saját magunk állíthatjuk össze járművünket. A LEGO név pedig még jobban eladhatóvá teszi a célközönség - a 10-15 év közötti gyerekek - körében.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

84%
Pozitívumok
  • Megépíthetjük saját autónkat
  • Hangulatos LEGO környezet
Negatívumok
  • Túl erős ellenfelek

További képek

  • LEGO Racers
  • LEGO Racers
  • LEGO Racers
  • LEGO Racers
  • LEGO Racers

LEGO Racers

Platform:

Fejlesztő: High Voltage Software

Kiadó: LEGO Media

Minimális rendszerigény: Pentium 166 MMX, 32 MB RAM, 4xCD-ROM, 4MB videokártya

» Tovább a játék adatlapjára

Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!