Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Nocturne

2000.01.10. 00:00 | szerző: JOKER | Ismertető/teszt

Pár évvel ezelőtt, amikor megjelent az Alone in the Dark, új műfajt teremtett a számítógépes játékok világában: a horror kalandjátékot. Egyedi grafikájával, különleges hangulatával kiemelkedőt alkotottak francia készítői, amelynek sikerét az óta sem sikerült sem nekik, sem pedig másnak felülmúlni. A Terminal Reality-nél azonban úgy gondolták eljött az idő, hogy előrukkoljanak egy olyan programmal, ami végre túl tudja szárnyalni a nagy elődöt. A játékot kipróbálva, úgy tűnik, hogy ez sikerült is nekik.

Nocturne

Nekem is az egyik kedvencem volt annak idején az AID, s már nagyon vártam egy hasonló stílusú, jól kivitelezett program megjelenését. A Nocturne megfelelt a várakozásaimnak, valóban meg tudta újítani ezt a stílust, oly módon, hogy az eredeti erényeket megőrizték.

A program egyik nagy erőssége a gyönyörű megrajzolt grafika. A fény-árnyék megjelenítést teljesen valósághűen oldották meg. Amint a zseblámpa fénye rávetődik egy tárgyra, annak az árnyéka ugyanúgy mozog, változik, mint a való életben. A környezet, illetve a szereplők is nagyon részletesen kidolgozottak, mozgásuk életszerű. Azt gondolom ilyen különlegesen szép és jól kivitelezett grafikai megoldással még nem is találkozhatunk eddig egyetlen programban sem. A hangulata is kellőképpen hátborzongató, amely hozzájárul a "kellemes" játékélményhez.

Nocturne

A történet négy különböző helyszínen (Németország, Texas, Chicago, Franciaország) játszódik, ahol a rejtélyes Idegen bőrébe bújva kell legyőznünk a démonok, vámpírok, szellemek seregét. Küldetéseinket egy titokzatos kormányszerv a Kísértetvadászok ügynökeként kell végrehajtani. Feladataink során segítségünkre lesz néhány ügynöktársunk is, akik hathatós segítséget nyújthatnak a harcok során. A legszimpatikusabb közülük Svetlana Lupescu nevezetű csinos fél-vámpírhölgy, aki két kardjával sokszor kisegít a küzdelmekben.

Természetesen számos fegyver is rendelkezésünkre áll, speciálisan a farkasemberek, vámpírok és egyéb megnyerő külsejű lények ellen. Így nem hiányozhat az ezüst pisztolygolyó, a kereszt, a fakaró, sőt a karót kilövő nyílpuska sem az arzenálunkból. A harcok során szerzett sérüléseinket az orvosi táska illetve whisky segítségével gyógyíthatjuk, bár nem árt automatikusra állítani a gyógyulást, mivel egy komolyabb csata közben nem mindig van időnk sebet nyalogatni. Lehetőségünk van a sötét helyeken zseblámpát, illetve később infra szemüveget használni. Gyengébb idegzetűek ezeket a jeleneteket soha ne játsszák egyedül, és/vagy éjszaka, mivel ez a legfélelmetesebb részei a játéknak.

Nocturne

A játék során nem csak harcolni kell, hanem számos rejtvényt is meg kell oldanunk a továbbjutáshoz. Angolul kevésbé tudók számára hasznos segítség lehet, hogy az elhangzott párbeszédekhez bekapcsolhatjuk a feliratozást is.

A programról csak jót tudok mondani, egyetlen negatívumként talán csak azt tudnám felhozni, hogy igen nagy a gépigénye a játéknak (Pentium II-400, vagy jobb az ajánlott hozzá), valamint hogy a 3dfx-es kártyákat nem támogatja túlságosan. A 3dfx kártya tulajdonosoknak meg kell patchelni a játékot, valamint nem árt a legfrissebb 3dfx drivert és a DirectX 7.0 is feltelepíteni ahhoz, hogy elinduljon a program.

Nocturne

Összességében véve egy nagyon jó játékot ismerhettem meg a Nocturne-ben, amely valóban méltó utódja lehet az Alone in the Darknak. ■

értékelés

Nocturne

Pozitívumok
  • Kiemelkedően jó grafikai megoldások
  • Jó hangulat
  • Változatos történet
  • Jó rejtvények
Negatívumok
  • Nagy hardware igény
  • 3dfx támogatás nem megfelelő
Minimális rendszerigény: Pentium MMX 233, 64 MB RAM,
9,0
Nocturne

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló