25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Pong

Írta: Dino

A Hasbro az Atari licencével a zsebében az elmúlt időben megkezdte a régi idők nagy játéksikereit újra kiadni, természetesen a mai elvárásoknak megfelelően felújított megjelenésben. Ennek a sorozatnak egyik első tagja a Pong, mely a faltenisz néven is ismert 1972-es játék legújabb változata.

A játék alapjában véve annyi, hogy adva van egy téglalap alakú pálya, melynek két rövidebb oldala nincs lezárva, és ezeknél két kis vonal található, melyet a játékos irányíthat. A téglalapban egy vagy több golyó pattog, a feladat pedig annak megakadályozása, hogy a vonalunkat elkerülve kiessen a pályáról a golyó. Az alapjáték több tíz évvel ezelőtt készült el, azóta rengeteg változata készült el, például kiegészítették lebontható kövekkel, melynek eredményei a falbontó játékok voltak, melyeket egyedül is remekül lehetett játszani. Az egyszerűbb változat pedig még mobiltelefonra is elkészült.

A Hasbro az Atarival közösen készítette el a játék 1999-es verzióját, melyben a pálya és a "vonalak" már három dimenzióban jelennek meg. Ez azonban - kis kivételektől eltekintve - nem jelenti azt, hogy a golyó is 3D-ben mozogna, az esetek nagy részében az asztal felszínén marad. A vonalakat hasábok váltották fel, melyek a labdával ütközés során begörbülnek, mintha szivacsból lennének, a játék indításakor pedig kicsit ugrándoznak. A feladat maradt a régi: megadott pontszámot kell minél hamarabb elérnünk.

A pályák elég változatosak, sokféle környezetből vették a témát hozzájuk. Például az egyik pálya egy jégtábla, melyen pingvinek rohangálnak, egy másik pedig egy futballpálya, melyen a kapuba kell bejuttatni a labdát. Némelyik pálya elég nehéz lett, vagy legalábbis időbe telik, mire megszokja az ember az irányítást. Ilyen például az előbb említett futballpályás szint, melyen egyszerre két hasábot mozgatunk. Mindegyik pályán több játékot kell játszanunk, miközben különféle nehezítéseket eszközöl a gép: a futballpályán például vakondok túrják fel a területet, az ilyen túrások pedig eltérítik a labdát.

A programot az eredetihez képest még annyival tették változatosabbá, hogy néhány védekező illetve támadó célú extrát lehet felvenni játék közben. Ilyen például az egyik pályán a labda leesését kis ideig megakadályozó fóka, vagy a pálya közepén lévő görgőket az ellenfél felé indító power-up.

A játék grafikája amúgy viszonylag egyszerű, kicsit talán túlzottan is az, annak ellenére, hogy 1024*768-as felbontásban is futtathatjuk. Egy dolog nagyon zavaró lehet játék közben: a kamera jóformán folyamatosan változtatja a pozícióját, változtatva a rálátás szögét, és ez nem mindig szerencsés...

A többszemélyes játéklehetőség nem maradhatott ki ebből a programból se, így lehetőség van egy gépen egyszerre akár négyen Pongozni, továbbá hálózaton, modemen vagy soros kábelen versenyezni egymás ellen.

A Pong felújítását nem szánták a nagy sikerprogramok konkurenciájának, inkább azoknak készítették, akik könnyed kikapcsolódásra vágynak, mindenféle erőszak nélkül, vagy csak pár percet szeretnének a gép mellett ülve játszani munkájuk közben. Emellett persze elsősorban a kisebbeknek ajánlható a program.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

72%
Pozitívumok
  • Egyszerű irányítás
Negatívumok
  • Nem túl komoly grafika

További képek

  • Pong
  • Pong
  • Pong

Pong

Platform:

Fejlesztő: Atari

Kiadó: Hasbro Interactive

Minimális rendszerigény: Pentium 166, 16 MB RAM, 4xCD-ROM

» Tovább a játék adatlapjára

Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!