Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Resident Evil 2

1999.03.29. 00:00 | szerző: Peac | Ismertető/teszt

Képzeljük magunkat egy újonc rendőr (Leon S. Kennedy), vagy eltűnt bátyját kereső hölgy (Claire Redfield) bőrébe, kiknek élete legnagyobb kihívásával kell szembenéznie, mely alatt nekünk kell irányítanunk mozdulatait, tetteit. Eddig teljesen átlagos a történet. Persze az emberiség legnagyobb kihívása következik, egy fertőzés formájában, ami úgy terjed, mint az influenza. Mivel már hosszú ideje foglalkozunk játékokkal, már az elején tudhatjuk, hogy semmiféle erősítés nem fog érkezni, ami esetleg lassító hatással lenne szívdobogásunkra. A történet a következő: Kiszabadul a karanténból egy, a vírussal megfertőzött zombi, és ő fertőzi meg az egész várost ezzel a furcsasággal. Azt már mondanom sem kell, hogy minden fertőzött tovább akarja adni a mutációt, ezért mindenkire rátámadnak, és általában nem egyedül kószálnak az utcákon.

Resident Evil 2

A játékban találkozhatunk fertőzött rendőrrel, nagydarab fekete emberekkel, továbbá fiatal és középkorú asszonyokkal, és mindezen felül a nagyobb "falatokkal", akik meglepetésszerűen támadnak ránk, és nehezebb lerázni, mint egy átlagos ellenfelet. Szokványos taktikájuk a következő: nekiugrik/ugranak a torkunknak, és elkezdik harapdálni. (ellökni magunktól a támadás-gomb használatával (hosszan tartó szakaszos nyomkodásával) tudjuk). Persze előfordulhat, hogy lelőjük, és nem vesszük észre, hogy még nem halt meg, és óvintézkedések nélkül a közelébe megyünk. Ilyenkor van, hogy elkapja a bokánkat, és azt marcangolja. Ekkor is ugyanaz a teendő, mint az előző esetben, csak itt vagy lerúgjuk, vagy széttapossuk áldozatunk fejét.

Támadóinknak mellesleg nem sikerült igazán kifogástalanul a mesterséges intelligenciája, de ez még nem is lenne baj, ha legalább jó helyre állították volna őket a fejlesztők. Nem mintha nem lennék megelégedve a játék nehézségével, de egy kicsit fura, hogy ha többen támadnak egyszerre, előfordul, hogy csoportosulnak, és egy oldalról támadnak. Ez egy kicsit, mintha műbalhé érzetét keltené bennünk. Bár ettől függetlenül azért akad ellenpélda. Még az a szerencse, hogy nincs a játékban az az óriási kapkodás, mely általában jellemzi az akciójátékokat. Bőven ráérünk célra fordulni, fegyvert cserélni, és tüzelni. Na, persze még így is előfordulnak izzasztó esetek, de támadóink mozgása általában lomha. A nagy lövöldözésekben a legfontosabb, amit meg kell jegyeznünk, hogy áldozatunk akkor nem fog többször felkelni a földről, ha már a saját vérében fekszik. Emiatt nem kell izgulni, és feszülten figyelni, mert igen feltűnő, ha már az áldozat vére körülveszi az áldozatot.

Resident Evil 2

De ha már az öldöklésnél tartunk, ismerkedjünk meg néhány fegyverrel. Az alapok közé tartozik a kés és a pisztoly. Érdemes általában a pisztolyt használni, mert ehhez van a legtöbb töltény a terepen, ahol harcolunk, és hogy ne érjen senkit meglepetés, figyelmeztetek mindenkit, hogy próbáljon takarékoskodni a lőszerrel, mert néhány helyen igen könnyű kilőni akár két-három tárat is. Rendelkezésre áll továbbá shotgun (sörétes puska), géppisztoly, vagy az RPG (repülő páncéltörő gránát). Egy kis gáz azért van, és ez minden tárgyra vonatkozik. A magunknál tartható tárgyak száma korlátozva van, és ez a korlát igen szoros.

A játékot egyébként két módban játszhatjuk. Az egyik igen mesebeli (afféle felkészítő) megvalósítás, ugyanis már rögtön az elején csőre töltött géppisztoly áll rendelkezésünkre, méghozzá végtelen lőszerrel. Persze van, akinek ez még jól is jön, mert a reális módban nem igazán lehet pazarolni a pisztoly, vagy a sörétes puska töltényeit...

Resident Evil 2

Ismerkedjünk meg a minket segítő tárgyakkal is. Az első számú segítőtársunk a herb névre hallgató növény, melyet alkalmazva egészségi állapotunk mutat némi javulást. Ugyanez a funkciója a spray-nek is. Szerepel a játékban ezeken kívül egy ink ribbon nevű korong, melynek a játékállás mentésénél van komoly feladata. A mentés a következőképpen történik: a játék során elszórva találkozhatunk írógépekkel, melyeken az előbb említett festékszalagot használva menthetjük el játékunkat. A sikeres mentést egy kis kattogás jelzi.

A játék alapjában véve nem túl nehéz, viszont ennek ellenére izgalmas. Mindez viszont nem is érne olyan sokat, ha nem lenne közel tökéletes a grafika. Ugyanezt mondhatjuk el a hang-összetevőkről is. Mivel főhőseinket külső nézetből irányíthatjuk, a legnagyobb segítséget az nyújtja, hogy támadóink puszta jelenléte igen hangos "lihegés" hangját hallatja, amit nehéz nem észrevenni. És most rátérünk arra, ami az első rész népszerűségét csökkentette. Akkoriban, mint tudjuk, a 3D-kártya csak a tehetősebbek kiváltsága volt, így az egyszerűbb PC-vel rendelkezők nem játszhattak e játék első epizódjával, ugyanis az csak és kizárólag 3D kártya mellett volt hajlandó futni. Ezzel ellentétben a második rész már fut nélküle is, a készítők csak ajánlják egy 3D gyorsító használatát.

Resident Evil 2

Amit a grafikáról el tudnék még mondani, az az, hogy a Voodoo-val megfejelt grafika kifejezetten hatásosnak és kifinomultnak bizonyult. Sőt, még azt is hozzátehetem, hogy kisebb apróságokra is odafigyeltek a fejlesztők, mint például a haj mozgására, vagy a sebzések által okozott mozgáslassulásra. De ami talán mégsem stimmel, az az éjszaka által okozott sötétség, ami játék közben zavaró lehet. Ami még kifogásolható, az a főmenü, ami rettentően csúnya lett, látszik, hogy inkább a játékkal foglalkoztak a készítők.

Egy szó, mint száz, a játék roppant izgalmas, szépen kidolgozott, mind grafikailag, mind pedig játszhatóság szempontjából. Ez mind szép és jó, ám véleményem szerint mégse számíthat akkora népszerűségre, mint ami minden fejlesztő álma, ugyanis ebben a játékban is az igazi kihívás egyes tárgyak/kulcsok megtalálása és felhasználása, időgyorsításról pedig szó sincs sem a kézikönyvben, sem pedig a menüben (azaz egyáltalán nincs rá lehetőség, pedig néha jól jönne :-). ■

értékelés

Resident Evil 2

Pozitívumok
  • Szép grafika
  • Izgalmas játékmenet
Negatívumok
  • Kicsit unalmas, hosszadalmas
Minimális rendszerigény: Pentium 166, 24 MB RAM, 4xCD-ROM, 2MB-s videokártya
8,7
Resident Evil 2Resident Evil 2
Resident Evil 2
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Resident Evil 2

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló