25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Actua Soccer 3

Írta: Jay [PCD]

Amint azt az előzetes alapján sejteni lehetett, az Actua Soccer 3-mal egy nem mindennapi fociprogramot kaptunk készhez. A franciaországi világbajnokságra megjelent World Cup 98, illetve a többi szoftvergyártó cég fociprogramjai olyan magasra helyezték a mércét, hogy mindenkinek, aki ilyen játékot akar a piacra dobni, igencsak különlegeset kell nyújtania.

Installálás után egy kis focitörténetet elevenít fel a megjelenő videofilm. Az Angolok egyik nevezetes Brazilok elleni, Wembleyben játszott meccséről láthatsz pár képet. Érdekes, hogy nem egy bizonyos három-hatra végződött meccsből szemezgettek... A múlt után a jelen, jobban mondva a közelmúlt pár képével folytatódik a videó. A mozgó képsort végül a "True Football Fan" (igazi foci rajongó) felirat zárja. Szép is lenne, ha mindenki, aki meccsre jár, elmondhatná ezt magáról.

A főmenüben, aláfestő zeneként Robbie Williams "Let me entertain you" dala csendül fel. A zeneszám magában véve is nagyon jó (szerintem), de így a menüben pedig valami speciális hangzása is van. Egyre több cég használ fel ismert zeneszámokat a programjaihoz, de én még nem talált ennyire jól sikerült választást. Már csak ezért megéri betölteni a játékot. :-)

Lehetőséged van a főmenüből kiválasztva barátságos meccset játszani, bajnokságban vagy kupában indulni, gyakorolni, hálózaton játszani, valamint egyéni csapatot létrehozni. Az alul található gombok segítségével, amelyek mindig elérhetőek, a játék egyéb paramétereit állíthatod be.

Egyéni csapat létrehozásakor a játékosok névsorától kezdve a hazai meccsekre felveendő zokniig mindent be lehet állítani. Igen ötletes megoldás, hogy ahogy az új játékosok különböző tulajdonságait állítod be, úgy változik a focista értéke, ennek megfelelően nő vagy csökken a csapat rendelkezésére álló összeg is. Ha kifogytál volna az ötletekből (az új játékosokat illetően), akkor megveheted bármely, a játékban szereplő, csapat tetszőleges játékosát. Dicsérendő, hogy a valóságok mezején maradva csupán négy játékost vehetsz. Nem tetszett, jobban mondva hiányérzetet keltett bennem, hogy a játékosok kinézetét csupán pár paraméter segítségével lehet beállítani, és a meghatározott értékekről semmilyen grafikus visszajelzés nem látható a képernyőn.

Kupában való indulás menüpont kiválasztásakor három további lehetőség közül választhatsz: mini liga, direkt kieséses rendszer illetve egyéni liga. Az egyéni liga annyit takar, hogy te állíthatod be a bajnokság szabályait. Kiválasztható például, hogy döntetlen esetén hosszabbítás és esetleg tizenegyesek vagy pedig az úgynevezett aranygól döntsön. Csak egyéni kupákban indulhatsz saját csapatoddal. Más kupákban fix 64 csapat közül választhatsz csupán. Nagy sajnálatomra, ebben a 64 csapatban nincsen benne a Magyar Válogatott. A kupákról még annyit, hogy minden egyes kupa megnyerésekor új kódokhoz jutsz hozzá, amelyek begépelésével újabb csapatokat tehetsz elérhetővé.

Bajnokságból is kétfélébe nevezhetsz. Indulhatsz a világ szinte bármely országának bajnokságában, vagy létrehozhatsz saját bajnokságot is. Megint csak az utóbbiban választhatók ki az általad létrehozott csapatok.

Mint már korábban írtam, lehetőséged van edzeni is. Gyakorolhatod a tizenegyeseket, játszhatsz edzőmeccset és kipróbálhatsz, betanulhatsz különböző figurákat is. Okos megoldásnak tűnt, hogy nem előre megadott szituációkban növelheted játéktudásodat, hanem a pálya bármely pontját kijelölheted, ahonnan szerinted a figurának indulnia kéne. A játék irányítása eleinte nehézkes, de kellő gyakorlás után igazán szép és pergő focira leszel képes.

Hálózatban egyszerre nyolcan játszhattok, és ami nagyon fontos, elég csupán egy példány a CD-ből. A CD-t birtokló gép lesz a szerver, a többiek csak kliensek lehetnek. Nincsen semmilyen megkötés a hálózat típusára, így az lehet soros, modemen keresztüli, IPX vagy TCP/IP egyaránt.

Eleinte nehéz volt megbirkóznom azzal, hogy a játékot irányító billentyűk, mint a passzolás és a lövés a numerikus billentyűzetre kerültek. Ha csak joystickkal szeretnél játszani, akkor legalább nyolcgombosat válasszál, ugyanis nyolc különféle mozdulat, cselekvés áll rendelkezésedre, hogy a labdát minél könnyebben az ellenfél hálójába juttasd. Nem csinálhatsz annyi cselt, mint mondjuk a World Cup 98-ban, de azért így is kivitelezhető egy-két szép mozdulat. Mindent összevetve azért elmondható, hogy gyakorlás után sem a legegyértelműbb és a legkönnyebb a játékot irányítani. Van, hogy egyszerre három vagy több gombot is le kéne nyomni a kívánt eredmény elérésére, és ez nem a legkényelmesebb. A játszhatóság könnyíthető azzal, hogy ha a főmenüben beállítod, mely mozdulatokat akarsz te magad elvégezni, és melyeket bízod a számítógépre, megmondhatod továbbá, hogy milyen segítségeket akarsz igénybe venni. Lehetőséged van például a számítógépre bízni a tizenegyesek kivédését, ugyanakkor te magad is megpróbálkozhatsz a háló őrzésével. Négy különböző elnevezés mögé rendszerezhetők ezek a beállítások, a kezdőtől a profiig. Értelemszerűen a profi beállítás kiválasztásakor segít a legkevesebbet a gép. Minden egyes meccs megkezdésekor, sőt a meccsek közben is lehetőséged van ezen beállítások közül választanod. A meccs bármely pillanatában visszajátszhatod a legfrissebb eseményeket. Egyéni megoldás, hogy a labda útját és sebességét külön jelzi a program.

A grafikáról annyit, hogy a gépednek legmegfelelőbb felbontást az előre megadott huszonkilenc különböző közül választhatod. Szoftveres 3D megjelenítés esetén egészen 1920x1200-ig elmehetsz 16 bites színmélység mellett. Direkt3D esetén ugyan nincs ennyi felbontás, de a grafika magáért beszél, és ha rendelkezel ilyen kártyával, akkor akár True Color módban is játszhatod a meccseket. A játék hangjaival kapcsolatban megjegyezném, hogy természetesen van a játék közben kommentálás, sőt, két riporter is vitatja a játék menetét. Sajnálattal konstatáltam viszont, hogy sok mondat, megjegyzés korábbi játékokból lett átvéve. Mivel ugyanaz a hang mondja ezeket, ezért elképzelhető, hogy a programozók csak azt a benyomást akarták kelteni, hogy ugyanaz a riporter közvetíti a játékot a saját stílusában. Nekem jobban tetszett volna, ha legalább a mondatokat megváltoztatták volna, mert ez így túl egyszerű megoldásnak tűnik.

Mindent összevetve egy nagyon jó fociprogramot volt szerencsém kipróbálni, amelyben hemzsegnek az új ötletek, egyedivé téve a programot. A grafika és a kivitelezés terén - mivel az már szinte tökéletes - nem nagyon lehet a többieket túlszárnyalni, csak hasonlót nyújtani, ezért kimondottan nagy szerep jut az új elképzeléseknek, és ebben a programban ebből nincsen hiány.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

89%
Pozitívumok
  • Sokféle játékmód
  • Szép grafika
Negatívumok
  • Nehéz irányíthatóság

További képek

  • Actua Soccer 3
  • Actua Soccer 3
  • Actua Soccer 3
  • Actua Soccer 3

Actua Soccer 3

Platform:

Fejlesztő:

Kiadó: Gremlin Interactive

Forgalmazó:

Minimális rendszerigény: Pentium 166, 32 MB RAM, 4xCD-ROM

» Tovább a játék adatlapjára

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!