25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Dark Side of the Moon

Írta: Đuke

A helyszín a XXI. század derekán az első kutató bánya állomása a Luna Crystán. Ez a kilencedik holdja a tizedik planétának a Cepheus csillag-rendszerben, amelyen az utóbbi időkben egy csomó új elemet fedeztek fel; új fémeket és egyéb különleges és ezeddig ismeretlen anyagokat. A hold geológiája egyedülálló a galaxisban. További új elemek felbukkanása várható, hisz minél mélyebbre fúrnak a holdba, annál több új anyag bukkan fel. Ez a kedvező és ígéretes állapot könnyen az 1840-es évekbeli Kaliforniai aranyláz állapotát okozhatja a holdon.

Az általunk vezérelhető játékos - és egyben természetesen a főszereplő - Jake Wright, aki fejébe vette, hogy kideríti nagybátyja Jacob Wright misztikus eltűnésének (halálának) a körülményeit, akinek még odaérkezése előtt valami különleges dolog felfedezése miatt kellett meghalnia. Jake ezért utazik a játék elején a Luna Crystára, s az igazság kiderítése érdekében merészkedik egyre beljebb és beljebb a hold belsejébe. Jake-nek választ kell találnia a kérdéseire, és túl kell élnie a kolónián uralkodó helyenként vadnyugati atmoszférát. Minden, amit Jakob hátrahagyott öccsére, csak egy kis digitális videofilm, ami talán segíthet neki. Luna Crystán azonban az embereken kívül van egy másik kaszt is. Mégpedig a bennszülöttek, akiket Cepheid-eknek hívnak. Ugyanúgy humanoidok, mint mi és így ugyanúgy is néznek ki nagyjából, csupán két dolog van, ami megkülönbözteti őket; a földalatti élet miatt bőrük sápadtabb a miénknél, és a szemük sokkal jobban lát a sötétben. Ez a kaszt az emberek elnyomása alatt a Brave Hope Corporation fennhatósága alatt dolgozik a bányákban szinte rabszolga körűlmények között. Ugyanez a cég irányítja az egész holdat.

A játék elején tehát landolunk a géppel a Luna Crystán, hogy kiderítsük, mi is történt. Még a gép tetején találkozunk Kit Ferrisszel egy gyönyörű (?) fiatalasszonnyal, aki éppen a munkahelyére megy vissza, a Brave Hope Casinoba, ahol krupié. Kit az egyik pillanatban egy barátságos és eléggé csábító nő (már akinek), a másik pillanatban meg hűvös és titokzatos. Velünk utazik még egy másik figura is, mégpedig Oliver Whistler, aki azért jön a Luna Crystára, hogy kipróbálja a szerencséjét (őt nem nehéz felismerni a jó kis fekete kalapjáról). Nem sokkal megérkezésünk után találkozni fogunk Londie-val a félig ember, félig Cepheid fiúval, akit éppen egy nagydarab őr O'Kale üldöz. Fogunk még jó néhány szeplővel találkozni a kalandunk során. Lesznek olyanok, akik segítik kalandunkat és lesznek olyanok is, akik csak arra várnak, hogy belénk kössenek (pl. O'Kale). Ettől függetlenül nem árt a legtöbb szereplővel jóban lennünk, mert a későbbiekben esetleg a segítségükre lesz szükségünk (itt nem O'Kale-re gondolok)...

Nos, ennyi bevezető után talán érdemes lenne néhány szót szólni a játékról is. A Dark Side of the Moon egy 1st person nézőpontú sci-fi kalandjáték, melybe - a Video Reality jóvoltából - gyakran igen kiváló minőségű videofilm bejátszások is kapcsolódnak, így tehát tulajdonképpen az interaktív filmek kategóriájába tartozik. Ezek a bejátszások hallatlanul élesek és élethűek, még a beszéd és a száj mozgására is szinte kitűnően szinkronban van. Ha valaki alaposabban megnézi a figurák és a háttér kapcsolatát, akkor azon kívül, hogy - sajnos utóbbi jóval homályosabb - észreveheti, hogy nagyon odafigyeltek az árnyékokra és a visszatükröződésekre. Szépen sikerült. A hangok és az animációk is igen jók, néha és akkor is csak elvétve vehetünk észre apróbb pontatlanságokat. Figuránkat a nyilak segítségével tudjuk irányítani, de mindig csak abba az irányba, amelyikbe a nyíl mutat (ezt a korlátozottságot már "kijavították" az őszre megjelenő 20,000 Leagues-ben). A forgolódást is egy kicsit fárasztóan oldották meg, mert a pointert mindig arra a kis világító zöld bigyóra kell tenni a képernyő szélein, amerre nézni szeretnénk. Sajnos a forgolódás közben elveszik az az érzésünk, hogy a színhely a térben lenne. Ilyenkor leginkább az ugrik be, hogy az egész tér csak egy kivetített sík. A szereplőket játszó színészek véleményem szerint nagyon jók, látszik, hogy gyakorlott művészeket kértek fel statisztálásra. A játék végigjátszását számos dolog segíti. Nézzük nagyon röviden, hogy a képernyő szélein mik találhatóak. A jobb fölső sarokban található a hátitáskánk, melybe természetesen a felvett tárgyakat rakhatjuk. Bal fölül van egy kis komputer a VDA (Video Digital Assistant). Ez a kis kütyü nagy segítséget jelent a játék során. Segítségével, pl. kaphatunk üzeneteket másoktól, automatikusan rögzíti a párbeszédeket, hogy később visszahallgassuk, automatikusan térképet készít az aktuális szintről és dokumentumokat is be tud olvasni. Alatta található egy emberi figura is. Ha valami hordhatót találunk, vagy vásárlunk, akkor, ha a holmit a figurára tesszük, akkor azt felveszi magára, ha pedig a fejre kattintunk, akkor ötleteket hallunk arról, hogy mit is kellene csinálnunk.

A játékot rengetegféleképpen végig lehet játszani, tehát nem lineáris, nincs az a kötöttség, mint régebben, hogy csak így vagy csak úgy, hanem szabad akaratunkból cselekedhetünk, amit csak akarunk. Rengeteg variáció létezik. Mi döntjük el, hogy merre megyünk kinek segítünk, kinek mit mondunk, vagy, hogy kiben vagy kikben bízunk meg.

A játék amúgy 6 CD-t foglal és néha egy kicsit idegesítő csereberélni azokat, de ezekért a kiváló minőségű film jelenetekért - melyek bizonyára sok helyet elfoglalnak - érdemes. Ja igen, angol tudás erősen javallt. A program európai megjelenése áprilisban lesz.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

84%
Pozitívumok
  • Jó hangulat
  • Jó filmjelenetek és hangok
Negatívumok
  • Nehézkes kezelés

További képek

  • Dark Side of the Moon
  • Dark Side of the Moon
  • Dark Side of the Moon
  • Dark Side of the Moon
  • Dark Side of the Moon

Dark Side of the Moon

Platform:

Fejlesztő: SouthPeak Interactive

Minimális rendszerigény: Pentium 166, 32 MB RAM, 8xCD-ROM

» Tovább a játék adatlapjára

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!