25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

F-16 Multirole Fighter

Írta: JP

A NovaLogic cég már igencsak régóta gyárt repülőgép-szimulátorokat, és ma már olyannyira tökéletesedtek ezek a programok, hogy egyre inkább a valósághűség kerül előtérbe, ezzel együtt pedig a program bonyolultsága is megnő. A repülés realisztikus volta abban is megnyilvánul, hogy számít a gép súlyelosztása is, az átesés veszélye is fennáll nagy sebesség-veszteséggel járó manőverek esetén, valamint a szélnyírás és egyéb környezeti ártalmak is veszélyeztetik a gyanútlan pilótát, de (a gyakorlatlanabb játékosok szerencséjére) ezek a szimulációból kikapcsolhatóak, bár egy vadászgép pilóta igen hiányolhatja ezeket, hisz erre képezték ki...

Az F-16 (becenevén Falcon) repülőgépet azt hiszem, mindenki ismeri, hiszen a NATO nem nagyon csinál titkot a fegyverzetéből. Ez a többfunkciós vadászrepülőgép világszerte nagyon kedvelt: jó manőverező képessége és mind légi, mind földi célpontok ellen alkalmazható fegyverzete végett. Bár a manőverező képessége a levegősűrűség csökkenésével leromlik, légi harcban is jó eredményeket mutat, jóllehet eredetileg kis magasságú, elsősorban földi célpontok elleni manőverezésre alakították ki. Ezt fémjelzi, hogy ez a géptípus gyakorlatilag, minden földi célpont elleni fegyverzettel ellátható, és az F-16 az egyetlen, ami képes hordozni az AGM 88 HARM típusú radarelhárító rakétát. Az F-16 pilótái képesek teljes sötétségben, vagy nagy ködben is manőverezni a LANTRIN rendszer segítségével, ami infra tájékozódást tesz lehetővé.

A programhoz igen kimerítő kézikönyvet adtak, amely megtanít a manőverezés alapjaira, ismerteti a fegyverzetet, valamint a műszerfalat, ahol a három többfunkciós képernyő szolgáltatja a legtöbb információt. Ezek megismerése elég sok időt vesz igénybe. Maga a pilótafülke teljesen élethű, így meg van az a probléma, hogy míg a valódi gépen a pilóta egy kis fejmozdulattal elérhet információkat, addig itt billentyűkombinációkat kell leütni hozzá, ami csata közben okozhatja az ember halálát is. A veszélyt jelző figyelmeztetések alig feltűnőek, a hangjelzések, pedig nehezen hallhatóak, így nem egyszer előfordult, hogy rakétatalálat ért anélkül, hogy tudomást szereztem volna rakéta közeledéséről.

A küldetésekről:

Szerbia
Egy szélsőséges szerb katonai klikk magához ragadta a hatalmat és a nemzetközi beavatkozókat okolja a belső nehézségekért, területi veszteségekért. Gazdasági és területi igényekkel lépett fel a szomszédos államokkal szemben. Az amerikai és NATO erők feladata visszaállítani a legitim Jugoszláv kormányt, hogy helyreálljon az egyensúly a tartományban.

Libéria/Sierra Leone
A Nigériai elnök halála után a katonai államvezetés egy új generálist nevezett ki vezetőnek. Amint a hatalmat átvette, a saját fegyveres erejének nagymérvű fejlesztésébe kezdett, beleértve új fegyverrendszerek beszerzését Kínából. A Nigériát súlytó olajembargó miatt azonban nem tudott pénzhez jutni, ezért fegyveres erőivel elfoglalta a szomszédos Sierra Leone gyémántbányáit. A gyors sikeren felbuzdulva megtámadták Libériát is, aki a baráti Amerika segítségét kérte a betolakodó ellen. A feladat Libéria megvédése és Sierra Leone kormányzatának visszaállítása.

Kongo-i Demokratikus Köztársaság (KDK)
Hónapokon át tartó harcok után a KDK fegyveres erői közel voltak a lázadók legyőzéséhez. A KDK már régóta állította, hogy ruandai egységek harcolnak a lázadók oldalán, bár bizonyítani nem tudta, hogy a szomszédos állam támogatja a lázadókat. A kormány erők már körbezárták a lázadók utolsó csapatait, amikor a ruandai katonaság átözönlött a határon és nyíltan támadott KDK erőket. A váratlan támadás sokkolta a KDK erőket és jelentős visszavonulásra késztette őket. A KDK elnöke segítséget kért az elnyúló konfliktus megoldására. USA vezetésével elegendő erőt küldtek a ruandaiak visszaszorítására és a KDK területi integritásának megőrzésére.

Burma (Myanmar)
Az Arany Háromszög leghatalmasabb drog királya folytonosan erősítette a személyi hadseregét, és ügyes diplomáciával és nagy ígéretekkel magamellé állította a kormányellenes erőket. Sorozatos csatákkal megdöntötte a kormányzatot, majd a saját csapatainak fölényét megtartva és saját erejét növelve, fokozatosan felszámolta az un. szövetségeseit, és magához ragadta a hatalmat egész Burmában. Ezt az óriási hadsereget a környék ópium termelésének kisajátítására akarta felhasználni, magához ragadva Laosz, Thaiföld, sőt Kína bizonyos területeit.

Ennek megakadályozására alakult egy szövetség amerikai vezetéssel.

Szomália/Etiópia
A szomáliai hadvezér között sok évig tartó harcok után a Szomáliai Nemzeti Front (SNF) visszaverte az ellenfeleit és egyesítette az országot. Bár a nemzetközi szövetség örült a véres harcok befejezésének, de többen adtak hangot az SNF felfegyverzettségével kapcsolatos kételyeiknek. Észak Szomália elfoglalása után az SNF hozzálátott az 1990-es években az amerikai csapatok által felfedezett földgáz és kőolaj lelőhelyek kiaknázásához, miután kiderült hogy a készletek szűkösek, az SNF igényt nyújtott be az ismert etiópiai lelőhelyekre. A katonai erők gyors fölállítása után az SNF átlépett etiópiai területekre. A Nemzetközi Szövetség rögtön elítélte az inváziót. Az Afrikai Egység Szövetségével együttműködve USA elküldte csapatait az invázió visszaverésére.

A játék ugyanazt az engine-t használja, mint a vele egy időben kiadott MiG-29 Fulcrum. A program gépigénye nem túl nagy, és 3D gyorsító nélkül is élvezhető. A grafikai teljesítménnyel viszont személy szerint nem vagyok teljesen megelégedve, mert bár a repülőgép nagyon szépen ki van dolgozva, a terep csak egy textúra, ami helyett a mai számítógépekkel, ha a repülő külső nézetét kidolgozták részletesen, akkor ez sem lehet gond. A talajt az ember sokkal többet nézi, mint a külső nézetet, ami nem igen használható a gyönyörködésen kívül másra. Másrészt, a rakétaindítás is érdekesen néz ki kívülről...

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

91%
Pozitívumok
  • Szép grafika
  • Gyengébb gépen is jó teljesítmény
Negatívumok
  • A talaj csúnya

F-16 Multirole Fighter

Platform:

Fejlesztő:

Kiadó: NovaLogic

Forgalmazó:

Minimális rendszerigény: Pentium 133, 16 MB RAM

» Tovább a játék adatlapjára

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!