Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Grand Prix Legends

1998.12.04. 00:00 | szerző: Jay [PCD] | Ismertető/teszt

A Forma 1-gyel foglalkozó számítógépes játékoknak lassan már se szeri se száma. Külön programja van a Prost istállónak, írtak programot a monacói nagydíjról, stb. Ezekben a programokban egy dolog közös, az újdonság. Mindegyik program a legújabb kocsikat, pilótákat, pályákat mutatja be. A Forma 1-es programokkal csupán a közelmúlt élményeit eleveníthetjük fel, mivel nincs olyan rég, hogy az első, a témával foglalkozó játékot megírták. A Sierra Grand Prix Legends megjelenéséig nem is volt lehetőségünk az időben jobban visszamenni. Nem volt eddig olyan program, amely lehetővé tette volna, hogy a hatvanas években elterjedt szivar alakú kocsikkal versenyezzünk. Szerencsére már nem kell többet erre várni, mert a Grand Prix Legends az 1967-es Forma 1-es évet eleveníti fel, és a korszaknak megfelelő kocsikkal kell az adott évben meghirdetett pályákon versenyezned.

A pályákon a köröket 7 különböző autóval róhatod. Vezetheted a fénykorában igazán "csillogó" Lotus-t, vagy a minden futamon esélyesnek számító Ferrari-t, de lehetőséged van bármelyik, 1967-ben elindult csapat kocsijának a kipróbálására is. A pályák is természetesen a 67-es versenyszezonból kerültek ki. Ami ebben igazán figyelemre méltó az az, hogy megtalálhatod többek között az eredeti hosszúságú spa-francorchamps-i pályát, valamint több olyan pályán is indulhatsz, amelyeken azóta nem versenyeznek már.

A kezdeti irányításbeli nehézségeket enyhítheted, ha a játék valósághűségét minimálisra állítod. Minden futam, edzés előtt beállíthatod, hogy a kocsi mennyire hasonlítson a 67-es önmagához. Ha például Grand Prix típusra állítod, akkor minden egyes kormány mozdulatra nagyon érzékenyen fog reagálni a versenyautó. Ezt kezdetben nem ajánlom, mert attól eltekintve, hogy minden egyes gyorsításkor és lassításkor nagyon könnyen megpördülsz, még a sebességváltás is külön problémákat fog jelenteni. 67-ben ugyanis nem rendelkeztek semmilyen váltást segítő eszközzel, hanem igen komolyan meg kellett szenvedni a váltókarral. A játékban külön gombot rendeltek a kuplunghoz, és külön gombot a fel- és leváltáshoz. Egy rossz váltás és a kocsi fordulatszáma az egekbe szökik, a következmények pedig elkerülhetetlenek és végzetesek. Ha viszont a nehézségi fokozatot lejjebb veszed, akkor - mai szemmel nézve - máris sokkal könnyebb és élvezetesebb lesz a vezetés. Minden edzés, futam előtt részletekbe menő hangolásokat végezhetsz a kocsidon. Az üzemanyag mennyiségétől kezdve, egészen a kerekek bedöntéséig mindent beállíthatsz.

Ha a játék irányítását már megszoktad, akkor érdemes kipróbálni a Grand Prix szintet is, mert a kocsik törését is jól megcsinálták. Ha nagy sebességgel csapódsz a falnak, akkor nagy valószínűséggel le fognak szakadni az ütközésoldali kerekeid. Az elszabadult kerekek igen látványosan, a fizika törvényeinek engedelmeskedve gurulnak, repülnek tovább! Komolyabb ütközéskor ki is gyulladhat a kocsid, vagy felrepülhetsz az égbe, stb. Történhet továbbá mindenféle más baj is: leégetheted a motort, eltörheted a váltót, csupa olyan dolog, ami a valóságban is megtörténik egy futam során. A valósághűséghez tartoznak a zászlók is, amelyek hiány nélkül mind szerepelnek a játékban. A zászlókat a program akkor és úgy használja, ahogy azt egy igazi futam során tennék a versenybírák. Nagyobb csínytevésekért például többször is kizártak.

A nehézségen kívül természetes beállíthatod a játék típusát is. Említettem, hogy részt vehetsz edzéseken, de futhatsz futamokat, indulhatsz a világbajnokságon, és lehetőséged van hálózaton keresztül megmérkőznöd barátaiddal. A kocsivezetés nehézsége mellett minden futam előtt lehetőséged adódik a futam hosszának beállítására is. A teljes versenyhossztól kezdve a pár körös futamig több lehetőség közül választhatsz.

Vezetésedet javíthatod, amikor is a különböző pályákon alkalmazandó vezetési trükköket ellesed a nagyoktól a visszajátszások megtekintése során. A program ugyanis minden pálya legjobb körét megörökíti, és ez kezdetben a számítógép által futott köröket jelenti. A gép természetesen a legjobb íveken, kellően farolgatva veszi be a kanyarokat. Érdemes megnézni ezeket, mert a látvány mellett sokat is tanulhatsz a pályákról.

A program kivitelezése szerintem nagyon jól sikerült. A grafika kifogástalan, a hanghatások nagyon jók, a játék engine pedig élethű. Amennyiben ellenfeleid számát a maximálisra állítod, akkor kissé szaggatottá válhat a megjelenítés, ekkor a képernyő felbontásának csökkentése segíthet. A hangokat a program 16 csatornából "keveri" ki, az összeredmény remek, de előfordulhat, hogy érthetetlen zörejek keletkeznek, ekkor érdemes a maximális hangok számát lejjebb venni. ■

értékelés

Grand Prix Legends

Pozitívumok
  • Eredeti, jó ötlet
  • Nagyon szép kivitelezés
  • Élethű engine
9,1

hozzászólások (7)

ezsolti
ezsolti 2004.04.05. 17:18
Hi!

Nem tudtok egy oldalt, ahonnan le tudom szedni?
Köszönöm!
zsoo
zsoo 2004.04.13. 12:31
CORA, TESCO, MEDIA-MARKET.
(hirtelen ez a három hely jut eszembe, de Online áruházakat is megnézhetsz......
2.490.-Ft ért hozzá lehet jutni, a dobozos változathoz.

Szerintem ennyit igazán megér ez a remek játék.
Fizikai modellezést tekintve - ha jól tudom (ez a saját tapasztalatommal is egybevág), nem született ilyen játék.
Még a Crammond féle GP sorozat sem ért el erre a szintre... (talán megközelíti).

Ja és még valami, kormány nélkül meg se próbáld.
(nemcsak az élmény miatt, hanem mert a nélkül játszhatatlan!)

Szal a GP Legend "fincsi" játék!!!
Ha jól tudom, lesz egy hasonló nevű játék - de nem ez a csapat fogja készíteni.

Üdv.
jjwsj
jjwsj 2004.10.27. 13:37
KELLENE EGY KIS SEGITSEG, NEM MEGY XP-N, ES PATCH-EKET SEHOL SEM TALALOK HOZZA! GRAND PRIX LEGENDS

HA VALAKI TUDNA ILYET AZT MEGKOSZONNEM!

(flusze@freemail.hu)
Leo67
Leo67 2006.09.01. 12:54
Hamarosan indul a Hungarian GPL Masters 13. évadja! A szeptember 6-i nyitófutamot követően kéthetente állunk rajthoz a tizenegy alap pályán. A köztes heteken egyéb, a bajnokságba nem számító versenyek is lesznek.

Jelentkezni lehet a liga fórumán, az aktuális futam topikjában:
http://forum.gtr-masters.hu/forumdisplay.php?f=14
Noble
Noble 2007.08.11. 11:23
Hello, feltettem a játékot és azonnal joystickra állította magát, hogy lehet billentyűzetre visszaállítani?
ajánlott olvasnivaló