Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Grand Touring

1999.02.04. 00:00 | szerző: Dino | Ismertető/teszt

Az Elite nevű csapat a tavalyi ECTS-en tűnt fel Grand Touring játékával, mely további pár hónapnyi fejlesztés után nemrég a boltokba is eljutott. A program demójából már látni lehetett, hogy erősen szükség lesz egy 3D gyorsítóra az akadozás nélküli grafikához, de a látvány miatt - legalábbis a programot látva - úgy érzem, érdemes ilyen kompromisszumokat kötni.

A program egy túraautó-szimulátor, ám a nagy nevű programoknál megszokottól eltérően itt nem találkozhatunk márkás sportkocsikkal. Legalábbis a programban közvetlenül a nevük alapján nem... A játékban lévő autók ugyanis kinézetre a mai autókra - pl. Toyota, Mercedes - kísértetiesen hasonlítanak. A cég valószínűleg nem kívánt a licenszelésbe belefolyni, de ez nem mondható, hogy hibája lenne a játéknak. (Hasonló okokból egyébként a pályákon lévő reklámok is csak hasonlítanak a valódi hirdetésekhez: JVC helyett JVD, Hitachi helyett pedig Hatachi felirat látható, az eredeti betűtípusával :-)

A Grand Touring - természetesen megfelelő erőgéppel nézve - nagyon szép lett. Élethű fizikai modell, csodálatosan kidolgozott autók, és valamivel gyengébben megrajzolt táj jellemzik a programot. (A közönség sajnos elég ronda lett - egy fényképet feszítettek rá egy sima felületre.) Az autó csillog, tükröződik rajta a környék, a kerekek forognak, az autóban pedig látható a sofőr, aki ráadásul időnként még a fejét is forgatja jobbra-balra. Szóval minden megvan, ami a szuper látványhoz szükséges. Talán egyedül a műszerfalas belső nézet hiányzik.

Nézetekből egyébként rengeteg van, nagy részük viszont játék közben használhatatlan. Látványos ugyan, ha a kamera állandóan más pozícióba kerül, mint egy TV-közvetítésen, vagy forog az autó körül, de az irányítás rettenetes lesz, egyszerűen játszhatatlan lesz ettől a program. Visszajátszásnál tehát jó ez a sokféle kameraelhelyezési lehetőség, és rettentően élethűvé és látványossá teszi azt, de játék közben ajánlott az autó elejére helyezett kamerát, vagy az autó mögött lévő nézőpontot választani.

Mint említettem, valódihoz hasonlító autókkal versenyezhetünk, kezdetben mindössze kettővel. A bajnokságokon szerzett győzelmek során aztán fokozatosan kapjuk meg a lehetőséget a jobb autókhoz is.

Pályából nyolc van a programban, mindegyik környezetben kettő. Van versenypálya, városi útvonal, hegyi út és gyorsasági körpálya. Sajnos a játék egyik gyengéje a pályák kidolgozottsága, ugyanis az azonos területen lévő két-két út nagyon hasonló, nehéznek pedig egyik se mondható igazán. Lehetőség van a pályákon másik irányban versenyezni, és megválaszthatjuk az időjárást is.

A Grand Touringban kétféle módban versenyezhetünk. Az arcade mód a száguldás híveinek jó, ilyenkor az ellenőrző pontokon kell megfelelő szintidőkön belül áthaladnunk. Az idők néha bőven elegek egy-egy szakasz teljesítésére, van viszont pár pálya, ahol igen szűkösen lehet csak beleférni a rendelkezésre álló időbe. A szimulációs módban versenyezhetünk egy általunk kiválasztott pályán, vagy indulhatunk a bajnokságban. Ekkor viszont a pályákra vonatkozó beállítások érvényüket vesztik, 10 kört kell mennünk, véletlenszerű időjárási körülmények között. A bajnokság azonban igencsak nehéz, még legkönnyebb fokozaton, azonos kategóriájú autók ellen játszva is nagyon nehéz jó helyezést elérni.

Szimulációs módban a járműveknek rengeteg paraméterét állíthatjuk át. Sajnos mindezt rengeteg menün és almenün keresztül tehetjük, így egy kicsit macerás és áttekinthetetlen a dolog, de ha valakinek van türelme, akkor jelentősen javíthat autóján. A beállítások után négyféle tesztpályán ki is próbálhatjuk autónkat.

A játék realisztikussága szimulációs módban érvényesül igazán, kanyarokban könnyen kicsúszhatunk, emelkedőkön pedig lassul az autó, igaz, sokkal jobban, mint azt a valóságban egy ilyen teljesítményű autó tenné. Az autók ugyan - sok más játékhoz hasonlóan - itt se törnek, viszont folyamatosan romlanak, ezért ha sokat karambolozunk, vagy a kereket túlzottan igénybe vesszük, időnként kénytelenek vagyunk kiállni a boxba. Az is érdekes, hogy az ellenfelek mennyire nem figyelnek ránk, simán belénk jönnek, ha kicsit lassulunk például egy kanyarnál.

A Grand Touring tehát egy szép, aprólékosan kidolgozott autószimulátor, viszont sajnos tökéletesnek nem mondható. Gyengébb gépen nem túl szép a grafika, akadozik a játék, az irányítás pedig csak valamilyen analóg eszközzel - joystickkel, vagy inkább kormánnyal - kényelmes, billentyűzetről nagyon érzékenyen reagál a program. A program realisztikussága néha igen zavaró, de aki megszokja, az hosszú órákat tölthet a játék mellett, míg megnyeri az összes bajnokságot. ■

értékelés

Grand Touring

Pozitívumok
  • Szép grafika
  • Realisztikusság
Negatívumok
  • Gyenge pályák
  • Kisebb, de bosszantó hibák
Minimális rendszerigény: Pentium 200, 32 MB RAM, 3D gyorsító ajánlott
8,2
Grand Touring
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Grand Touring

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló