Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Pro Pinball: Big Race USA

1998.12.27. 00:00 | szerző: Peterssson | Ismertető/teszt

Az Empire Interactive piacra dobta a Pro Pinball sorozat legújabb, sorban a harmadik tagját, Big Race USA címmel. A tesztelésre kapott verzióval kipróbálhattuk, hol is tart ma a virtuális flipperezés a valósághűség felé tartó úton. Az eredmény igen meggyőző. Tulajdonképpen csak a hardveren múlik minden, ugyanis a programban óriási lehetőségek rejlenek.

Pro Pinball: Big Race USA

A játék elején vagy a beállításokkal foglalkozunk, vagy egyből elkezdhetünk játszani. Amennyiben az előbbit választjuk, akkor egy jópár menüpontból álló felsoroláshoz érünk. Itt állíthatjuk többek között a felbontást is, megfelelő videokártya esetén akár 1600x1200-ig, vagy előzetes képeket nézhetünk a tábláról. Az egyik menüpontban a pálya részeit akár az ötszörösére kinagyítva megnézhetjük, hogy mit is rejt az asztal adott része, ami hasznos lehet játék közben, ugyanis olyankor nem minden részlet látható rendesen. Olyan paramétereket is beállíthatunk, mint az asztal dőlésszöge, a karok erőssége, vagy a használtság foka (azaz egy vadonatúj, egy rendszeresen karbantartott, vagy egy lestrapált asztalon játszunk).

A grafikai megjelenítés nagyon jól sikerült. A legapróbb részletek is aprólékos munkáról tanúskodnak. Minden, ami a táblán látható, teljességgel élethű. Leginkább a rámpák és a golyó tetszett, mivel ezek "virtuális" fémből vannak, és ha közelről szemléljük őket, akkor megfigyelhetjük, hogy a tükröződés ezekben a tárgyakban mennyire életszerű.

Pro Pinball: Big Race USA

Ha a program főmenüjén túljutottunk és minden beállítással megküzdöttünk, akkor végre elkezdődhet a játék. Itt újabb állítási lehetőségek várnak ránk, amelyekkel tényleg érdemes foglalkozni, ha határozott elképzelésünk van arról például, hogy hány másodpercig tartson az extra ball megszerzésének lehetősége. Elsőre talán egy picit áttekinthetetlennek találjuk itt a programot, de a játékhoz adott útmutató szerencsére ennek a menünek abszolút áttekinthető és részletes leírását tartalmazza, ami egyébként az egész leírás felét adja. Akinek ez felesleges időpocsékolásnak tűnik, az az előre beállított ötféle variációból választhat.

Ezek után már tényleg nincs más hátra, csak a golyó kilövése. Mint minden flippernek, ennek a játéknak is van egy kerettörténete. A lényeg hogy az USA keleti partjáról átautózzunk városról városra haladva a nyugati partra, közben mindenféle feladatot megoldva városban és városok között, pontokat és pénzt gyűjtve, hogy végül részt vehessünk a nagy versenyen. A pálya hamar átlátható, és aki játszott már flipperrel, az egyből otthon fogja magát érezni. A golyó illetve golyók mozgása igen realisztikus, sőt még az is előfordulhat, hogy a golyó a felső üveglapnak ütődik egy teljesen valóságos koppanás kíséretében. Gondot egyedül csak a felső karok használata jelenthet, különösen a baloldalié, mivel ez nem nagyon látható. Nem tetszett az sem, hogy az alsó karokat hiába állítottuk a legerősebbre, így is túl gyengének bizonyultak, még közepes dőlésszögű asztalnál is.

Pro Pinball: Big Race USA

A táblán rengeteg speciális kombináció van, mindegyikhez meghatározott sorrendben kell a rámpákra, vagy egyéb helyekre ütnünk a labdát. Persze ezek is az autózáshoz kapcsolódnak, taxinkkal utasokat vihetünk a kívánt célállomásra,

A pontmátrix kijelzőn sokféle jópofa animáció látható játék közben, igaz, ezekre az esetek nagy részében nem tudunk odafigyelni. Sok esetben viszont a játék részét képezi a kijelző, ugyanis néhány kisebb játékot azon játszhatunk. Így például kerülgethetünk autókat az országúton, vagy választhatunk, hogy a boltban lottót vagy kekszet veszünk (mindegyik más extra dolgokra jogosíthat fel), valamint további ehhez hasonló dolgokat művelhetünk.

Pro Pinball: Big Race USA

Újítás a játékban, hogy lehetőség van hálózati játékra is. Ekkor ketten, modemen, helyi hálózaton vagy interneten keresztül versenyezhetünk, hogy kinek sikerül több pontot gyűjtenie.

A program érdekessége még, hogy DOS alatt is fut, ami ma már csak nagyon ritkán mondható el egy játékról. A játékhoz lévő kis füzet egyébként nagyon részletesen ír mindenről: az összes lehetséges feladatról, kombinációról, az asztal paramétereinek beállításairól, stb. Az ütéskombinációkat ráadásul mind képpel illusztrálja, így könnyen utánanézhetünk, hogy az egyes extrákért milyen sorrendben és hova kell a labdát a pályán elütni.

Pro Pinball: Big Race USA

A hangeffektek igen jól sikerültek, a zene pedig jó, de hosszú távon rettentő unalmas. Azonban nem csak a zene unalmas, hanem egy idő után a pálya is. Hiába minden: szép grafika, nagyfokú élethűség, sok feladat, az ember valami másra is vágyik. Legalábbis egy kicsit másra: vagy másik pályára, vagy valamivel több animációra. Kár, hogy a CD-n mindössze egyetlen pálya kapott helyet - hol vannak a régi flipperek, amikor egy valamirevaló flipperprogram minimum négy pályát tartalmazott... Ennek ellenére ajánljuk a Big Race USA-t mindenkinek, aki szereti a flippert, sőt azoknak is akik csak most ismerkednek a játéktermi kikapcsolódás érzésével. ■

értékelés

Pro Pinball: Big Race USA

Pozitívumok
  • Kitűnő grafika
  • Realisztikus animáció
Negatívumok
  • Unalmas zene
  • Nem túl változatos a játék
Minimális rendszerigény: Pentium 90, 16 MB RAM, 4xCD-ROM, DOS alatt is fut(!)
8,6

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló