25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

StarCraft: Brood War

Írta: LeMon 23 hozzászólás

A Blizzard ismét nagyon szép dolgot alkotott a StarCraftal. Sokan a játék hangulatát dicsérik, mások a játék változatosságát. De vannak olyanok, akik az animációkért, és a történetért, vannak oda. Chris Metzen csillagközi eposza most folytatódik 3 új epizóddal.

A Brood War ott kezdődik ahol a StarCraft befejeződött. A Zergek látszólag vesztettek, miután Tassadar, egy hős Protoss végzett az Overminddal. Azonban sem ők, sem a Terran vezetőség nem számított Kerrigan visszatérésére. Egy kicsit megváltozott eltűnése óta, részesült szegény néhány Zerg beavatkozásban. Céljai is megváltoztak. Úgy tervezi, hogy királynőként fog uralkodni a Zergek felett. Nos, ezt a remek folytatást összesen 26 küldetésen keresztül élvezhetjük, ebből 8-8 Protoss és Terran, 10 pedig Zerg misszió. Az animációknál a Blizzard ismét hozta formáját, ha másért nem is, ezért a négy új filmért érdemes végigjátszani a játékot. Többen úgy gondolják, hogy azért a kevés újítás nem nagyon éri meg, 2 új egység kasztonként, és néhány fejlesztés régi egységeknél. Pedig a Blizzard célja csupán annyi volt, hogy kiegyenlítse a kolóniák közti erő különbségeket. Ez sikerül is neki.

A Protossoknál megjelentek a Dark Templarok, akik Dark Archonná egyesülhetnek. Az archonok nem csupán speciális tulajdonságait tudják használni az ellenség ellen. Ilyen képesség a Feedback ami a becélzott egység energiáját veszi el, a Maelstrom lebénítja az ellenséget, de az egyik leghasznosabb mégis csak a Mind Control, amikor átvesszük az irányítást az ellenséges egység felett. Átváltozik a mi színünkre, és onnantól mi irányítjuk. Jó móka olyan akciókat rendezni, mikor az a cél, hogy az ellenségtől "parasztokat" lopjunk. Természetesen onnantól képesek vagyunk Terran vagy Zerg egységeket is termelni. a Dark Templarok viszont nem rendelkeznek képességekkel, de viszonylag erős a sebzésük. A Protoss Corsair csak repülő egységeket tud támadni, de le tud bénítani olyan épületeket, melyek támadni képesek, ez a Disruption Web. Tehát ha jól belegondolunk, a Protossok 3 új egységet kaptak, míg a többiek csak 2-2-vel gyarapodtak. Náluk viszont történtek fejlesztések.

A Terran Goliathnak fegyvereit fejleszthetjük, a Zerg Ultralisk pedig új páncélzatot kaphat. Teljesen új egység viszont a Terranoknál egy dokinő, a Medic aki automatikusan javítja lerobbant embereink egészségi állapotát. Valamint rendelkeznek két speciális képességgel. Az Optic Flare megvakítja az ellenséges egységet, vagyis lecsökken a látóhatár 1 egységre. A Restoration pedig eltünteti egységeinkről a nem kívánatos varázslatokat. Még egy hölgyike a seregben a Terran Valkyre, ami ugyan csak repülő egységeket támad, a sebzés nagyobb területre terjed ki. Sok rakétát lőnek ki, de abból a legtöbb inkább a célpont környezetét sebzi.

A Zergek szintén kaptak egy új repülő egységet, a Devoruert, ami ugyancsak levegőbe lévő egységeket támad mérgező trutyival. Ez a méreg nemcsak a mozgását lassítja le, de a támadását is a célpontnak. A másik újdonság a Zerg Lurker a Hydraliskból fejleszthető tovább. A feje ugyan úgy néz ki mint a mutáció előtt volt, csak teste lett nagyobb, és tele van tüskékkel. A másik dolog, hogy miután a föld alárejtőzik, onnan is tud támadni. Egy vonal mentén megjelennek tüskéi a föld alól, és elég rendesen sebez. Természetesen csak földi egységeket tud támadni.

A játékban új zenékre akciózhatunk, amik még mindig nem slágernek születtek, de kellemesen tükrözi a játék hangulatát. Ráadásul még fütyülni is lehet őket. Az új szereplők hangjai, brutálisak lettek, és a kis ikonok arcukról is szépre sikeredett. Új hősök is becsatlakoznak a történetbe, akik elég karakteres személyiséget kaptak.

Szerencsére a készítők pachelték a StarEditet, így belekerültek az új egységek, hősök és triggerek is. Mivel ez egy küldetés lemez, mondanom sem kell, hogy szükségeltetik hozzá a StarCraft teljes verziója. Miután elindítunk egy játékot, legyen az egyszemélyes vagy hálózati, választanunk kell, hogy melyik epizóddal játszanánk. Sajnos a Brood Warhoz nincs spawn verzió, tehát ha hálóban szeretnénk játszani vele, minden játékosnál ott kell lennie egy BroodWar CD-nek. 100 multi pálya is kapott helyet a CD-n. Vannak köztük olyanok, melyek elnyerték a map of the week címet a Blizzard honlapján, és vannak kifejezetten Brood War-os pályák. Ezek nem csak abban különböznek a többitől, hogy esetleg használják az új egységeket vagy parancsokat, hanem új környezete is van a pályának. Ilyen a Twighlight, ami egy sötét, szürrealista álomvilág, és van sivatagos, valamint havas pálya. Ezek természetesen a normál játékon belül is elő fognak jönni. Ami még újdonság a játékban, az a misszió választó képernyő, ahol a különböző kasztok hőseinek a képével léphetünk az adott világba.

Mivel a történet most sem fejeződött be konkrétan, remélhetőleg lesz folytatás. Én legalább is reménykedek benne, hogy a Blizzard nem hagy minket lógva.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

92%
Pozitívumok
 • Kiegyenlített erőviszonyok
 • Csodálatos animációk
 • Ötletes újítások
Negatívumok

  További képek

  • StarCraft: Brood War
  • StarCraft: Brood War
  • StarCraft: Brood War
  • StarCraft: Brood War

  StarCraft: Brood War

  Platform:

  Fejlesztő: Blizzard Entertainment

  Kiadó: Cendant Software

  Minimális rendszerigény: Pentium 120, 32 MB RAM, 2xCD-ROM, eredeti Starcraft CD

  » Tovább a játék adatlapjára

  LeMon

  LeMon
  A PC Dome/PlayDome egyik alapítója, a magazin örökös designere.

  HOZZÁSZÓLÁSOK

  D.Bence
  D.Bence [4]
  Sziasztok,
  Szerintem ez a játék tökre jó.
  Nekem az teccik a legjóbban,hogy a jabcsik vagy a kinaiak mecseket nyomnak lannon és bajnokot a vatnak.
  De élvezetes gépelen játszani és neten föleg...
  ;-):-D
  Yossarian
  Yossarian [229]
  LAN partyn időnként. Mikor egy meccs különösen hosszúra nyúlt, előfordult, hogy megleptem az ellenfelet pár hydrával vagy guardiannal. Az carrierekkel együtt egész jól irtottak. :)
  goodboy007
  goodboy007 [9171]
  pl. én haverok ellen!:-D
  Aryx
  Aryx [3536]
  Hát azért a gép kellően gyökér volt. :)
  szbszig
  szbszig [33602]
  Jó, hát, és volt olyan ember is, aki ezt használta valaha multiban? :-P
  » Összes hozzászólás listázása a fórumban (23 db)