25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

AMD Duron processzor

Írta: Blade Runner

Egy kis történeti áttekintéssel kezdeném a cikket. 1998-ig úgy tűnt, hogy az Intel szépen lassan be fogja kebelezni az egész X86-os piacot (mondjuk talán úgy, az Intel kompatibilis processzor piacot). Az addigi résztvevők kezdték sorra bedobni a törölközőt. Felvásárolták a Cyrix-et, amely nem sokkal előtte felvásárolta a Centaur-t, és az AMD részesedését is kikezdte az Intel bejelentése, miszerint a továbbiakban nem készítenek az Intelnél Socket 7 alapú processzorokat. Az nyilvánvaló volt, amennyiben az Intel sorra megöli a konkurenciát, nem marad más választás, mint az eredeti Intel processzor, aminek két azonnali negatív következménye lesz (lásd még: Microsoft):

  1. Lassul a fejlesztés, és az új termékek piacra dobása. (Minek kockáztatni egy új termékkel, amikor még a régit is veszik?)
  2. Drágul a termék. (Nem kell bűvészkedni a márkanévvel, és a többi konkurens termék áraival, egyszerűen annyit kérnek érte, amennyiért még éppen meg tudják venni a vásárlók.)

Szerencsére nem jött el ez a szép új világ, mert az AMD bejelentette, hogy felveszi a kesztyűt, és az Intel a legféltettebb piaci területén, a nagy értékű munkaállomás és szerver piacon próbálja versenyre kényszeríteni az új, akkor még K7-nek nevezett termékkel. 1999 augusztusában piacra is dobták a terméket Athlon néven. A Digital-től átvett fejlesztők kiváló munkát végeztek. Azonos órajel esetén az Athlon egyszerűen letarolta az Intel processzorokat. Az Intelnek még ennél is fájóbb volt, hogy az Athlon, az AMD addigi szokásaival ellentétben, azonnal kapható volt, és a PC gyártók elkezdték beépíteni az Athlonokat új termékeikbe. Az Intel másik fájdalma a Pentium III-hoz kiadott lapkakészlet, a 820-as kálváriája volt. Nagy csúszással jelent meg, majd vissza kellet rendelni az első szállítmányokat, mert a memóriát nem volt képes tökéletesen vezérelni és használni. Ez idő alatt még a "legIntelpártibb" szállítók is megelégelték a huzavonát, várakozást, és elkezdték a nagy teljesítményű gépeiket Athlonnal felszerelni. Az elmúlt egy év alatt az Athlon processzorok kivívták a vásárlók, és a gyártók elismerését egyaránt.

Az utóbbi időben az AMD tömegfogyasztásra szánt terméke a K6-II elkezdte az öregedés jeleit mutatni. A processzor órajelének emelése is többé-kevésbé elérte a határt. A belső felépítése sem korszerű. Ezen túlmenően a Socket-7 alapú K6-II és a jóval nagyobb teljesítményű Slot-A alapú Athlon között semmiféle kompatibilitás nem létezik. Ha valaki egy Socket-7 alaplapba invesztált, csak teljes alaplap cserével tud az Athlon kategóriába jutni. Szerencsénkre itt a Duron processzor, amely a Celeron-K6 kategóriában teljesen átrendezi a sorokat.

Az AMD Duron
Az AMD tanult az Inteltől, sőt felül is múlta mesterét. Amíg a Celeron egy kibelezett Pentium III-nak számít, mesterségesen alacsonyan tartott busz órajellel, addig a Duron az Athlon lapka teljes megvalósítását tartalmazza a 200MHz busszal együtt, ami meg is látszik a processzor teljesítményén. A legfontosabb újítások egyike az, hogy a nemrégiben megjelentetett AMD ThunderBird processzorok Socket-A alaplapjaival kompatibilis az új egység, aminek következtében megnyílik a lehetőség a processzorok cseréjére. Sajnos a Duron-nak nincs Slot-A kompatibilis változata, ezért az Athlon-Duron csere jelenleg nem lehetséges. Ez persze nem zárja ki azt a lehetőséget, hogy egy élelmes elektronikai cég nem dob piacra Socket-A - Slot-A átalakítót. Lehet, hogy valahol már készülnek az első darabok. Ha valakinek mégis kevés a Duron teljesítménye, vagy rázuhant az OTP, akkor csak meg kell venni az új ThunderBird-öt, és be kell dugni a Duron helyére. Ennyi. Maga a Duron 0.18 mikronos technológiával 190 kB-os a lapkán elhelyezett gyorsítótárral és kb 30 millió tranzisztort tartalmazó lapkával készül, alumínium bekötést használva. A lapka mérete mindössze 100 mm2 (pontosan 1 cm2). Ennek következtében a teljesítményfelvétele a procinak csekély (kb 10W), ami nemcsak a hűtési problémákat segíti megoldani, de a tápegység igénybevételét is csökkenti, illetve több energia marad az egyéb alkatrészek működtetésére is. Az ezer darabos árak a következőek: a 700 MHz-es 192$, a 650 MHz-es 154$ és a 600 MHz-es 112$-ba kerül.

Duron kontra Celeron
Mivel árkategóriában a Duron legközelebbi ellenfele a Celeron, ezért jogosnak tartom, ha az AMD új processzorát az Intel olcsó processzorával hasonlítjuk össze, de mint majd később látjuk, a Duron inkább a Pentium III-mal, vagy az eredeti Athlonnal van egy kategóriában. A Celeron jelenlegi változata a Coppermine-128 lapkát használja. Ez a lapka az, ami Pentium III-ban is megtalálható. A változás az, hogy a Celeronban letiltják a lapkán elhelyezett gyorsítótár felét (256 kB -> 128kB), valamint a buszsebességet 66 MHz-ben maximálják, ami a konkurencia ismeretében elég lassúnak mondható. A két tényező következtében a Celeron processzorok sebessége azonos órajel esetében inkább a régi K6 processzorokéhoz áll közel, mint a modern AMD és Intel processzorokéhoz. A Duron esetbében az AMD teljesen eltérő utat követett. A Duron lapka nem az eredeti Athlon-ból származik, és nem a ThunderBird lebutított változata, hanem egy, az alapoktól teljesen erre a feladatra tervezett termék. Igy nincsenek rajta kihasználatlan részek, (mint pl. a Celeron alaplapon), és a busz órajel frekvenciáját is megtartották az eredeti Athlon / ThunderBird páros szintjén, azaz 200MHz. Az Athlon / ThunderBird / Duron processzorok belső feldolgozó, és vezérlő egységei egymással teljesen azonosak, mind darabszámban, mind teljesítményben. Ezért nem meglepő a Duron processzor kiemelkedő teljesítménye.

A legfontosabb különbségeket talán a legjobb egy táblázatban bemutatni:


CeleronDuron
Busz sebesség66 MHz200 MHz (DDR)
L1-Gyorsítótár méret16 kB Utasítás + 16 kB Adat = 32 kB L1-Cache64 kB Utasítás + 64 kB Adat = 128 kB L1-Cache
L2-Gyorsítótár méret128 kB64 kB
L2-A gyorsítótár busz sávszélesség256 bites64 bites
Az alaplap csatlakozó tipusaSocket370Socket462
Támogatott lapkák440LX/EX/BX/ZX, 810, 815VIA Apollo KT133, AMD750, 760
Teljesítmény60-80%-a a megfelelő Pentium III-nak ugyanazon az órajel frekvenciánKörülbelül 90% a megfelelő Athlon/Thunderbird-nek ugyanazon az órajel frekvencián, és, 92 - 99% -a az Athlon Classic-nak ugyanazon az órajel frekvencián

Miután magához a processzorhoz sajnos nem tudok még hozzájutni, ezért csak a különböző hardver site-ok által közölt adatokra és táblázatokra tudok támaszkodni. A Duron processzort Celeron Pentium-III, Athlon és ThunderBird processzorokkal hasonlították össze, igen érdekes eredménnyel:

A Sys2000 talán az egyik legismertebb processzor sebességteszt, és elég jó kiegyensúlyozott eredményt ad. A Duron processzor szinte teljesen azonos teljesítményt nyújtott a "klasszikus" Athlonnal, és csak egy kissé volt leszakadva a Pentium-III, AMD Thunderbird párostól. Persze a Celeron labdába sem rúgott! Azonos órajel esetén mintegy 15%-kal volt lassúbb mint a Duron!

A Duron legfontosabb (mármint számunkra gamereknek) 3D-s alkalmazások esetén a "klasszikus" Athlonoknak megfelelő teljesítményt nyújt. A Quake III Arena esetén a Duron egy kicsit elmaradt ugyan a ThunderBird-től, és a Pentium-III-tól, de ismételten "köröket futott" a Celeron körül, amely a Duron teljesítményének mindössze 72%-át érte el! A Quake 2 esetén A Duron kissé leszakadt az Athlon-tól, de ismét fényévekre volt a Celeron gyenge teljesítményétől. A 3D Studio Max esetében pedig az bizonyosodott be, hogy az AMD processzorok nagyon erős lebegőpontos teljesítményt nyújtanak. Miután itt nem sok szerepe van a különböző memória konfigurációknak, ezért a 3 AMD processzor azonos órajelen tökéletesen megegyező sebességgel dolgozott, és amelyhez képest a megfelelő Pentium processzorok 73%-os teljesítmény nyújtottak (mind a Celeron, mind a Pentium-III!).

A fentiek alapján azt hiszem győztest avathatunk a Celeron-Duron vetélkedőben! A Duron minden tekintetben sokkal jobb, mint a Celeron, és teljesítménye alapján inkább a felső kategóriába, míg az ára alapján a Celeron kategórába tartozik. Ez az a processzor, amely napjainkban a legkedvezőbb teljesítmény/ár mutatóval rendelkezik. Egyetlen problémája (és ez inkább a mi problémánk) az, hogy még várnunk kell egy keveset, míg az üzletekben megjelenik, de akkor már semmi sem indokolja többé, hogy valaki AMD K6-os, vagy Intel Celeron processzoros gépet vásároljon. Így a Celeron napjai meg vannak számlálva (a jelenlegi konfigurációban), míg a Duron megjelenésével AMD K6 hivatalosan is jól megérdemelten "nyugdíjba" készül. (Kivétel a mobil piac, és egy-két speciális terület.)

A processzor túlhajtása
Az előzetes hírekkel ellentétben úgy tünik, hogy különösebb szakértelem nélkül bárki "házilag" túlhajthatja a Socket-A tipusú processzorokat (az AMD Duron és az AMD ThunderBird). Az alaplapon található feszültség és órajel sokszorozó kapcsolókkal, illetve átkötésekkel fel lehet tuningolni a Duron processzorokat 700 MHz-ről egészen 950MHz-ig úgy, hogy a rendszer stabilan fut! Persze nem szabad elfeledkeznünk a processzor átlagosnál jobb hűtéséről sem. Az így túlhajtott 950 MHz-es Duron-ok teljesítménye meghaladja az 1 GHz-en túlhajtott Celeron processzorokét, és nem sokkal marad el az 1 GHz-es Pentium-III-okétól. Persze vegyük figyelembe azt is, hogy a 700 MHz-es Duron processzor ára mindössze ötöde az 1 GHz-es Pentium-III-énak!

 

A fentiek alapján megjelent végre az a processzor, amely minden szükebb pénztárcájú gamer-nek megdobogtatja a szivét. A processzor túlhajtók is megkapták a legújabb játékszerüket. Ha valaki eddig a pénzhiány miatt nem tudta lecserélni öregecske gépét egy újabbra, mert egy K6-os, vagy egy Celeron teljesítményét nem tartotta meggyőzőnek, a Pentium-III, vagy az Athlon pedig túl drága volt, most már nem kell sokat várnia arra, hogy egy új csillogó-villogó Duron processzoros gépet vihessen haza. Én személy szerint hamarosan nyugdíjba küldöm a K6-os processzoromat, (pedig még jól működik) lecserélem az alaplapomat és a processzoromat, természetesen Duron-ra. :-)

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!