For Honor
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Asus V-6600 Deluxe

2000.05.06. 00:00 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

Az Asus elég régóta jóban van az NVIDIA-val, ezt mutatják a különböző RIVA chipekre épülő kártyák is, melyek mindig is kiemelkedő teljesítményt nyújtottak az azonos chipre épülő, más gyártmányú kártyák között. Legutóbbi kártyáikra a GeForce256 grafikus processzort szerelték, mely a ma kapható egyik legjobb, leggyorsabb 3D chipnek tekinthető.

Az NVIDIA GeForce256-os chipjével több kártyát is készített az Asus. A legkisebb típus a V-6600, mely az alap GeForce256-os referenciakártyának felel meg, 32 MB SDRAM-mal, 120 MHz-en futó processzorral és 166 MHz-cel meghajtott memóriával. A nagyobb testvér a V-6800 típusszámot kapta, mely már DDR (Double Data Rate) memóriát használ 150 MHz-en (32 MB SGRAM van rajta, melyek így effektíve 300 MHz-en vannak kihasználva). Mindkét kártya kapható Deluxe kivitelben is, ez több mellékelt szoftvert, TV kimenetet, video bemenetet és egy ajándék 3D-s szemüveget jelent.

Mindenekelőtt ejtsünk pár szót a kártya lelkéről, a GeForce256 processzorról. A 23 millió tranzisztorból álló chipet nem véletlenül neveznek GPU-nak, azaz grafikus processzornak (Graphical Processing Unit), ugyanis több mint kétszer annyi tranzisztort tartalmaz, mint a Pentium III. A processzor 256 bites, és maximum 128 MB memória kezelésére képes. A 256 bit négy, egyenként 64 bites renderelő pipeline-t jelent, melyben a 64 bites adatokból 32 bit a szín, a másik 32 bit pedig vagy a Z-puffer, vagy pedig 24 bit Z-puffer és 8 bites stencil puffer. 4XAGP támogatás és 350 MHz-es RAMDAC jellemzi még a processzort. A legtöbbet reklámozott újdonsága a GeForce-nak azonban a T&L-nek rövidített Transformation and Lightning egység, mely a 3D kép előállítási fázisainak egy részét jelenti, és ezt hardveresen végzi a processzor. A 3D kép generálása ugyanis több lépésből áll, ezeket a lépéseket pipeline módszerrel egymás után hajtják végre, tehát amint egy adaton elvégeztek egy fázist, az átlép a következő fázisba, és egy új adat jön be a pipelinba (nevezhetjük ezt magyarul grafikus szerelőszalagnak). A 3D modellezés (az objektumok sokszögekből, pontosabban háromszögekből való előállítása) után különböző leképzésekkel vetítik a színteret egy síkba, majd a nem látható lapok elhagyása illetve az élek vágása után kiszámolják a megvilágítási értékeket, az árnyalást, és ráhelyezik a háromszögekre a textúrákat is. Végül az árnyalás és a textúrázás eredményét összevonják. Ezekből a lépésekből az árnyalás, textúrázás és a blendingnek nevezett összevonás a grafikus chip feladata, az NVIDIA azonban továbblépett, és a transzformációs lépéseket és a megvilágítás kiszámolását is átvette új chipjében a gép processzorától.

 

Az Asus V-6600 kártya installálásával nem volt sok gond, a gép VGA felbontásra állítása majd kikapcsolása után bekerült az Asus kártya, ezután a drivert néhány újraindítás mellett mindenféle kiegészítő szoftverekkel - video digitalizáló, tuningoló, stb. - együtt 15-20 perc alatt fel lehetett installálni. Ezután azonban adódtak kisebb problémák, a Direct3D-t használó játékok sorra lefagytak. Ezen aztán a legfrissebb NVIDIA Detonator driver letöltése segített, utána már szinte minden játék gond nélkül elindult.

A tesztek során jól teljesített a V-6600, 1280*1024-es felbontásnál még egy 375-ön üzemeltetett Celeron 300A processzoron is szinte szaggatás nélkül futott a Quake III Arena. 32 bites színmélységnél 1024*768-ban 40-42, 1280*1024-ben pedig 23-24 képkockát rajzolt másodpercenként, 16 bites színeknél a kisebb felbontás 51-52 körüli FPS értékeket adott. Emellett más játékok is igen szépen futottak a GeForce256-tal. A kártya amúgy 2048*1536-os felbontásig bírja, ekkor 75 Hz-es képfrissítést tud 8 és 16 bites színmélységgel, illetve 60-at 32 bitnél. 1280*1024-ben akár 170 Hz-et is tud.

A V-6600 Deluxe kártyára TV kimenet és video bemenet is került. A kimenetet a driverből kapcsolhatjuk be, a Voodoo3 3000-rel ellentétben azonban egyszerre csak az egyik képernyőn láthatjuk a képet, a TV-n maximum 800*600 felbontással. A bemenet már jóval érdekesebb, S-Video és RCA kompozit csatlakozót is találhatunk a kártyán, melyen keresztül 88*72-tól 704*576-os felbontásig sokféle méretben rögzíthetjük a filmet, másodpercenként maximum 30 képkockát. Az alap szoftver AVI-ba menti a videót. Ha komolyan ki akarjuk használni a digitalizálást, szükségünk lehet elég gyors processzorra és winchesterre is a megfelelő minőség (és nulla eldobott képkocka) eléréséhez.

A Deluxe változat dobozában lévő 3D szemüveg LCD shutter technológiával működik, ami annyit jelent, hogy szemeinket felváltva takarja el egy-egy LCD kijelző, a monitoron pedig mindig a megfelelő szemnek szánt képrészlet jelenik meg. Ehhez persze igen nagy - 100 Hz vagy afeletti - képfrissítési frekvencia szükséges, tehát egy jó monitorra szükségünk lesz, ha ki szeretnénk használni. Az Asus meghajtója segítségével a szemüveget Direct3D és OpenGL játékokhoz használhatjuk. A driver beállításai között egy adag paraméter segítségével állíthatjuk be a számunkra optimális megjelenést (olyanok szerepelnek ezek között, mint a szemtávolság, vagy hogy milyen mély legyen a kép). Aki megengedheti magának, és szeretné valódi 3D-ben élvezni a játékokat, annak megérheti az 5-10 ezer forintos többletkiadást a szemüveg.

A V-6600 Deluxe dobozában hat CD található. A meghajtót tartalmazó lemezen vegyes utilityk is találhatók, például egy TWAIN driver képlopáshoz, egy AsusLive nevű program kamerás megfigyeléshez, egy AsusTweak nevű tuningoló program, mellyel a processzort és a memóriát hajthatjuk meg az alapnál nagyobb sebességgel (max. 142 illetve 195 MHz-en). Egy korong az AsusDVD DVD-játszó szoftvert tartalmazza, egy pedig különböző játékdemókat. Három további CD-n a Rollcage illetve a Drakan játékok teljes verzióját, valamint a Ulead Video Studio 3.0 SE videoszerkesztő programot találhatjuk. Ez utóbbi segítségével menthetjük a videobemeneten érkező adatot MPEG2 file-ba (az alap program ugyanis csak AVI-t ment).

A NVIDIA GeForce256 egy nagyon jó 3D processzor, mely jelen pillanatban a legjobbnak, leggyorsabbnak tekinthető a 3D kártyák piacán, simán veri a korábban első helyen álló 3dfx Voodoo3 kártyáit mind képminőségben, mind sebességben. Az Asus kártyája alaphelyzetben ha nem is a maximumot hozza ki belőle (különben nem lenne értelme tuningoló programot adni hozzá), de mindenképpen nagyon jónak tekinthető, és - kisebb driver-problémákat leszámítva - a szoftverellátottsága is nagyon jó, nem sok cég mellékel hat CD-t kártyájához, és az Asus ezen túlmenően még a driverek frissítéséről is folyamatosan gondoskodik. A normál Asus V-6600 kártya nettó ára 63600 forint, a Deluxe pedig 72600 forintba kerül. ■

Asus V-6600 Deluxe

hozzászólások (0)

cikkajánló

Speedlink Regger gamer szék

Miért jó nekem, hogy nem az étkezőből hozott széken ülve osztom a headshotokat?

Logitech G933 Artemis Spectrum Snow headset videobemutató

Egy vezeték nélküli gamer headset járt nálunk teszten.

Samsung C24FG70FQU ívelt gaming monitor

Az ideális gamer monitor?

Logitech G900 Chaos Spectrum

Nagyszerű gamer egér brutális áron.

Oculus Rift játékok a gamescomon

Három Oculus Touch-vezérlésű VR-játékot mutatunk be.