25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Asus V-6600 Deluxe

Írta: Dino

Az Asus elég régóta jóban van az NVIDIA-val, ezt mutatják a különböző RIVA chipekre épülő kártyák is, melyek mindig is kiemelkedő teljesítményt nyújtottak az azonos chipre épülő, más gyártmányú kártyák között. Legutóbbi kártyáikra a GeForce256 grafikus processzort szerelték, mely a ma kapható egyik legjobb, leggyorsabb 3D chipnek tekinthető.

Az NVIDIA GeForce256-os chipjével több kártyát is készített az Asus. A legkisebb típus a V-6600, mely az alap GeForce256-os referenciakártyának felel meg, 32 MB SDRAM-mal, 120 MHz-en futó processzorral és 166 MHz-cel meghajtott memóriával. A nagyobb testvér a V-6800 típusszámot kapta, mely már DDR (Double Data Rate) memóriát használ 150 MHz-en (32 MB SGRAM van rajta, melyek így effektíve 300 MHz-en vannak kihasználva). Mindkét kártya kapható Deluxe kivitelben is, ez több mellékelt szoftvert, TV kimenetet, video bemenetet és egy ajándék 3D-s szemüveget jelent.

Mindenekelőtt ejtsünk pár szót a kártya lelkéről, a GeForce256 processzorról. A 23 millió tranzisztorból álló chipet nem véletlenül neveznek GPU-nak, azaz grafikus processzornak (Graphical Processing Unit), ugyanis több mint kétszer annyi tranzisztort tartalmaz, mint a Pentium III. A processzor 256 bites, és maximum 128 MB memória kezelésére képes. A 256 bit négy, egyenként 64 bites renderelő pipeline-t jelent, melyben a 64 bites adatokból 32 bit a szín, a másik 32 bit pedig vagy a Z-puffer, vagy pedig 24 bit Z-puffer és 8 bites stencil puffer. 4XAGP támogatás és 350 MHz-es RAMDAC jellemzi még a processzort. A legtöbbet reklámozott újdonsága a GeForce-nak azonban a T&L-nek rövidített Transformation and Lightning egység, mely a 3D kép előállítási fázisainak egy részét jelenti, és ezt hardveresen végzi a processzor. A 3D kép generálása ugyanis több lépésből áll, ezeket a lépéseket pipeline módszerrel egymás után hajtják végre, tehát amint egy adaton elvégeztek egy fázist, az átlép a következő fázisba, és egy új adat jön be a pipelinba (nevezhetjük ezt magyarul grafikus szerelőszalagnak). A 3D modellezés (az objektumok sokszögekből, pontosabban háromszögekből való előállítása) után különböző leképzésekkel vetítik a színteret egy síkba, majd a nem látható lapok elhagyása illetve az élek vágása után kiszámolják a megvilágítási értékeket, az árnyalást, és ráhelyezik a háromszögekre a textúrákat is. Végül az árnyalás és a textúrázás eredményét összevonják. Ezekből a lépésekből az árnyalás, textúrázás és a blendingnek nevezett összevonás a grafikus chip feladata, az NVIDIA azonban továbblépett, és a transzformációs lépéseket és a megvilágítás kiszámolását is átvette új chipjében a gép processzorától.

 

Az Asus V-6600 kártya installálásával nem volt sok gond, a gép VGA felbontásra állítása majd kikapcsolása után bekerült az Asus kártya, ezután a drivert néhány újraindítás mellett mindenféle kiegészítő szoftverekkel - video digitalizáló, tuningoló, stb. - együtt 15-20 perc alatt fel lehetett installálni. Ezután azonban adódtak kisebb problémák, a Direct3D-t használó játékok sorra lefagytak. Ezen aztán a legfrissebb NVIDIA Detonator driver letöltése segített, utána már szinte minden játék gond nélkül elindult.

A tesztek során jól teljesített a V-6600, 1280*1024-es felbontásnál még egy 375-ön üzemeltetett Celeron 300A processzoron is szinte szaggatás nélkül futott a Quake III Arena. 32 bites színmélységnél 1024*768-ban 40-42, 1280*1024-ben pedig 23-24 képkockát rajzolt másodpercenként, 16 bites színeknél a kisebb felbontás 51-52 körüli FPS értékeket adott. Emellett más játékok is igen szépen futottak a GeForce256-tal. A kártya amúgy 2048*1536-os felbontásig bírja, ekkor 75 Hz-es képfrissítést tud 8 és 16 bites színmélységgel, illetve 60-at 32 bitnél. 1280*1024-ben akár 170 Hz-et is tud.

A V-6600 Deluxe kártyára TV kimenet és video bemenet is került. A kimenetet a driverből kapcsolhatjuk be, a Voodoo3 3000-rel ellentétben azonban egyszerre csak az egyik képernyőn láthatjuk a képet, a TV-n maximum 800*600 felbontással. A bemenet már jóval érdekesebb, S-Video és RCA kompozit csatlakozót is találhatunk a kártyán, melyen keresztül 88*72-tól 704*576-os felbontásig sokféle méretben rögzíthetjük a filmet, másodpercenként maximum 30 képkockát. Az alap szoftver AVI-ba menti a videót. Ha komolyan ki akarjuk használni a digitalizálást, szükségünk lehet elég gyors processzorra és winchesterre is a megfelelő minőség (és nulla eldobott képkocka) eléréséhez.

A Deluxe változat dobozában lévő 3D szemüveg LCD shutter technológiával működik, ami annyit jelent, hogy szemeinket felváltva takarja el egy-egy LCD kijelző, a monitoron pedig mindig a megfelelő szemnek szánt képrészlet jelenik meg. Ehhez persze igen nagy - 100 Hz vagy afeletti - képfrissítési frekvencia szükséges, tehát egy jó monitorra szükségünk lesz, ha ki szeretnénk használni. Az Asus meghajtója segítségével a szemüveget Direct3D és OpenGL játékokhoz használhatjuk. A driver beállításai között egy adag paraméter segítségével állíthatjuk be a számunkra optimális megjelenést (olyanok szerepelnek ezek között, mint a szemtávolság, vagy hogy milyen mély legyen a kép). Aki megengedheti magának, és szeretné valódi 3D-ben élvezni a játékokat, annak megérheti az 5-10 ezer forintos többletkiadást a szemüveg.

A V-6600 Deluxe dobozában hat CD található. A meghajtót tartalmazó lemezen vegyes utilityk is találhatók, például egy TWAIN driver képlopáshoz, egy AsusLive nevű program kamerás megfigyeléshez, egy AsusTweak nevű tuningoló program, mellyel a processzort és a memóriát hajthatjuk meg az alapnál nagyobb sebességgel (max. 142 illetve 195 MHz-en). Egy korong az AsusDVD DVD-játszó szoftvert tartalmazza, egy pedig különböző játékdemókat. Három további CD-n a Rollcage illetve a Drakan játékok teljes verzióját, valamint a Ulead Video Studio 3.0 SE videoszerkesztő programot találhatjuk. Ez utóbbi segítségével menthetjük a videobemeneten érkező adatot MPEG2 file-ba (az alap program ugyanis csak AVI-t ment).

A NVIDIA GeForce256 egy nagyon jó 3D processzor, mely jelen pillanatban a legjobbnak, leggyorsabbnak tekinthető a 3D kártyák piacán, simán veri a korábban első helyen álló 3dfx Voodoo3 kártyáit mind képminőségben, mind sebességben. Az Asus kártyája alaphelyzetben ha nem is a maximumot hozza ki belőle (különben nem lenne értelme tuningoló programot adni hozzá), de mindenképpen nagyon jónak tekinthető, és - kisebb driver-problémákat leszámítva - a szoftverellátottsága is nagyon jó, nem sok cég mellékel hat CD-t kártyájához, és az Asus ezen túlmenően még a driverek frissítéséről is folyamatosan gondoskodik. A normál Asus V-6600 kártya nettó ára 63600 forint, a Deluxe pedig 72600 forintba kerül.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!