25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Logitech Cordless Desktop Pro

Írta: Viper

A Logitech a drót nélküli termékek sorát folytatva piacra dobta a Cordless Desktop Pro termékét, amelyben egy NewTouch felépítésű billentyűzet, valamint egy Cordless MouseMan Wheel kapott helyet.

A két termék használatához egyetlen vevőkészülék szükséges, amelyet a egér illetve a billentyűzet portjára egyaránt csatlakoztatni kell, feltéve, hogy mind az egeret mind a billentyűzetet használni szeretnénk - máskülönben nem ezt a terméket kell megvásárolni. A vevőkészülék tartja a kapcsolatot a két periféria és a számítógép között, ennélfogva olyan helyre kell tenni, ahol biztonságosan veheti a jeleket, vagyis a megfelelő másfél-két méteres távolságon belül. A tapasztalatok szerint nem jelent különösebb problémát, ha valamilyen tárgy a vevőkészülék és a periféria közt van, ugyanis a készülék ez esetben is jól működött.

A billentyűzet voltaképpen a gépelés tökéletesen kényelmessé tételét hivatott szolgálni. A középen kettéosztott billentyűknek köszönhetően a csuklókat nem kell behajlított állapotban tartani, továbbá aki tökéletesen (és "szabványosan") tud 10 ujjal gépelni, annak a csuklóját sem kell felemelnie a levehető csuklótámaszról. További kényelmi szempontokat szolgál, hogy a billentyűk felületét illetve magának a billentyűzetnek az alakját íveltté formálták. A gombok kellemesen puhák, nem kattognak, azonban találkoztam már puhább Logitech billentyűzettel is. A billentyűk sorrendjét csak egyetlen helyen, az Insert, Delete stb. hatos csoportjában változtatták meg, ez azonban egy idő után megszokható. Viszont amíg meg nem szokja az ember, addig keményen oda kell figyelni, nehogy egy szokásos mozdulatként az End helyett a Delete kerüljön leütésre. Ha már itt tartunk, a "hagyományos" elrendezésű billentyűzetről való átszokás is beletelik egy kis időbe, mire az ember hozzászokik a billentyűk új helyzetéhez. Sőt, hasonlóképpen furcsa ezek után a hagyományos elosztású billentyűzetre való visszaállás. A klaviatúra további jellemzője, hogy a felső részén egy Logitech gombot, illetve 12 darab extra funkciógombot találhatunk. Ez utóbbiakkal egy mozdulattal előhívhatjuk a levelezőprogramunkat, egy internetes keresőoldalt, vagy a kedvenc Web-lapunkat, valamint alvásra kényszeríthetjük számítógépünket. A további gombokkal a CD lejátszónkat irányíthatjuk: play, stop, hangerőszabályzás, vagy mute. A dolog érdekessége, hogy a CD lejátszó mellett akár a WinAmp is vezérelhető ezekkel a gombokkal. A gombok a mellékelt szoftver segítségével konfigurálhatóak, erre azonban nem feltétlenül van szükség, hiszen az első telepítéskor automatikusan felismeri például az általunk használt levelezőprogramot. Az egyes funkciógombok lenyomása aztán a képernyőn is megjelenik (on-screen display), tehát például a hangerő szabályozásánál a modern televízióknál megszokott módon a képernyőn láthatjuk a beállított aktuális hangerő szintjét. A billentyűzetről még annyi érdemes elmondani, hogy a megjelenése igen kellemes, színeivel általában magával ragadja az ember szemét.

A Cordless Desktop Pro-ban található egér nem más, mint egy Cordless MouseMan Wheel, ezüstszínű megjelenésben. Ennek megfelelően az egéren egy görgető mellett még három gomb kapott helyet, így mivel a görgető harmadik programozott gombként is használható, összesen négy gomb áll rendelkezésünkre. Az egéren található gombok funkciója szoftveresen állítható, tehát mindenki beállíthatja azokat igényeinek megfelelően. Külön ki kell emelni a HyperJump és CyberJump lehetőségeket, amelyek beállításakor a gomb lenyomásával egy 8 kis ikont tartalmazó ablak jelenik meg a kurzor alatt. Ezek segítségével a legfontosabb ablakkezelő illetve Internet-böngésző funkciókat érhetjük el az egér minimális elmozdításával. Az egérrel kapcsolatban két negatívumot említhetek. Az egyik, hogy a jobb és bal oldali gombok mérete a drót nélküli kialakítás miatt jócskán lecsökkent a drótos változathoz képest, ami egy kicsit furcsává teheti az átállást az érintetteknek. A másik már lényegesebb hiba: az egér jóval ritkábban adja a jeleket, mint drótos társai, ami a játékoknál elég jelentős negatívum.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!