Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Logitech Internet Keyboard

2000.02.13. 00:00 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

A Logitech felismerte az internet egyre nagyobb jelentőségét, valamint az ebben rejlő üzleti lehetőséget, és most egy olyan billentyűzettel jött ki a piacra, mellyel egyértelműen az internet-használó közönséget célozták meg.

Az Internet Keyboard névre keresztelt billentyűzet alapja egy hagyományos, 105 gombos klaviatúra, a megszokott extra Win95 gombokkal. Ezen kívül azonban 18 plusz gomb kapott még helyet a jobb felső területen. Ezek a billentyűk pedig - talán egy kivételével - kizárólag az internetet használóknak jelentenek nagy segítséget. A www feliratú gomb megnyomása után ugyanis betöltődik az alapértelmezett böngészőnk, és innentől kezdve használhatjuk a többi gombot, melyek a browserekben leggyakrabban használt funkciókat valósítják meg. Van back, forward, stop és refresh gomb, helyet kapott egy home, egy open url és egy history billentyű, csakúgy, mint a search, find, add favorite és open favorites gombok. A hyperlinks gombok segítségével az oldalon található hivatkozások között lépkedhetünk, egy kétállású kapcsoló pedig a görgetésre használható. Sajnos frame-es oldalak esetében nem mindig praktikus ez a megoldás, mert ha nem a görgetendő frame az aktuális, akkor egy egérkattintással át kell rá váltanunk. A www gomb lenyomása után egyébként egy LED felvillanása jelzi, hogy a gép elindította a böngészőt.

Az extra gombok között egynek van olyan funkciója, ami böngésző nélkül is használható. Ez a Logitech névre hallgató, színében is különböző billentyű, mely egy menüt hoz elő a képernyő sarkában. Ezután a funkciógombok saját jelentést kapnak, ezek listája található a megjelenő menüablakban. Alapbeállításban a funkciók mindegyike egy web-site-ra mutat, többek között a Logitech homepage-re, valamint a Yahoo! különböző nyelvű keresőoldalaira. A mellékelt program segítségével definiálhatjuk át a funkciógombok hatását. Praktikus módon azonban nem csak internet oldalak behívására állíthatjuk be ezeket, hanem különböző alkalmazások indítására, dokumentumok betöltésére és alkönyvtárak gyors elérésére is.

A billentyűzethez tartozik még egy műanyag csuklótámasz is, mely kényelmesebbé teszi a gépelést, de véleményem szerint egy szivacsos csuklótámasz használata jóval kényelmesebb.

Két hibával találkoztam a tesztelés során. Az egyik az, hogy ha két különböző böngészőprogram van gépünkre installálva, akkor az extra gombokat csak az egyik tudja kezelni, a másik nem érzékeli azokat. A másik - kisebbik - hiba az volt, hogy néha más alkalmazás is érzékelte a gombokat, de ez szerencsére általában nem volt zavaró hatással rá, maximum néha megjelent egy-két betű.

A Logitech Internet Keyboardról összességében egyáltalán nem lehet mondani, hogy egy rossz billentyűzet lenne, a gombok nem a kattogós fajtából vannak, keménységük pont jó (azaz kényelmesen lehet használni), az extra gombok egy része pedig praktikus, bár az ember eléggé már hozzászokott, hogy böngészni az egérrel szokás - főleg ha az egéren van görgő, vagy annak megfelelő billenőkapcsoló. Viszont mihelyst hozzászoktunk a plusz billentyűk használatához, valamelyest gyorsítja a munkát ez a klaviatúra. ■

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló