Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Logitech Internet Keyboard

2000.02.13. 00:00 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

A Logitech felismerte az internet egyre nagyobb jelentőségét, valamint az ebben rejlő üzleti lehetőséget, és most egy olyan billentyűzettel jött ki a piacra, mellyel egyértelműen az internet-használó közönséget célozták meg.

Az Internet Keyboard névre keresztelt billentyűzet alapja egy hagyományos, 105 gombos klaviatúra, a megszokott extra Win95 gombokkal. Ezen kívül azonban 18 plusz gomb kapott még helyet a jobb felső területen. Ezek a billentyűk pedig - talán egy kivételével - kizárólag az internetet használóknak jelentenek nagy segítséget. A www feliratú gomb megnyomása után ugyanis betöltődik az alapértelmezett böngészőnk, és innentől kezdve használhatjuk a többi gombot, melyek a browserekben leggyakrabban használt funkciókat valósítják meg. Van back, forward, stop és refresh gomb, helyet kapott egy home, egy open url és egy history billentyű, csakúgy, mint a search, find, add favorite és open favorites gombok. A hyperlinks gombok segítségével az oldalon található hivatkozások között lépkedhetünk, egy kétállású kapcsoló pedig a görgetésre használható. Sajnos frame-es oldalak esetében nem mindig praktikus ez a megoldás, mert ha nem a görgetendő frame az aktuális, akkor egy egérkattintással át kell rá váltanunk. A www gomb lenyomása után egyébként egy LED felvillanása jelzi, hogy a gép elindította a böngészőt.

Az extra gombok között egynek van olyan funkciója, ami böngésző nélkül is használható. Ez a Logitech névre hallgató, színében is különböző billentyű, mely egy menüt hoz elő a képernyő sarkában. Ezután a funkciógombok saját jelentést kapnak, ezek listája található a megjelenő menüablakban. Alapbeállításban a funkciók mindegyike egy web-site-ra mutat, többek között a Logitech homepage-re, valamint a Yahoo! különböző nyelvű keresőoldalaira. A mellékelt program segítségével definiálhatjuk át a funkciógombok hatását. Praktikus módon azonban nem csak internet oldalak behívására állíthatjuk be ezeket, hanem különböző alkalmazások indítására, dokumentumok betöltésére és alkönyvtárak gyors elérésére is.

A billentyűzethez tartozik még egy műanyag csuklótámasz is, mely kényelmesebbé teszi a gépelést, de véleményem szerint egy szivacsos csuklótámasz használata jóval kényelmesebb.

Két hibával találkoztam a tesztelés során. Az egyik az, hogy ha két különböző böngészőprogram van gépünkre installálva, akkor az extra gombokat csak az egyik tudja kezelni, a másik nem érzékeli azokat. A másik - kisebbik - hiba az volt, hogy néha más alkalmazás is érzékelte a gombokat, de ez szerencsére általában nem volt zavaró hatással rá, maximum néha megjelent egy-két betű.

A Logitech Internet Keyboardról összességében egyáltalán nem lehet mondani, hogy egy rossz billentyűzet lenne, a gombok nem a kattogós fajtából vannak, keménységük pont jó (azaz kényelmesen lehet használni), az extra gombok egy része pedig praktikus, bár az ember eléggé már hozzászokott, hogy böngészni az egérrel szokás - főleg ha az egéren van görgő, vagy annak megfelelő billenőkapcsoló. Viszont mihelyst hozzászoktunk a plusz billentyűk használatához, valamelyest gyorsítja a munkát ez a klaviatúra. ■

Logitech Internet Keyboard

hozzászólások (0)

cikkajánló

Speedlink Regger gamer szék

Miért jó nekem, hogy nem az étkezőből hozott széken ülve osztom a headshotokat?

Logitech G933 Artemis Spectrum Snow headset videobemutató

Egy vezeték nélküli gamer headset járt nálunk teszten.

Samsung C24FG70FQU ívelt gaming monitor

Az ideális gamer monitor?

Logitech G900 Chaos Spectrum

Nagyszerű gamer egér brutális áron.

Oculus Rift játékok a gamescomon

Három Oculus Touch-vezérlésű VR-játékot mutatunk be.