Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Logitech optikai egerek

2000.08.15. 00:00 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

Pár éve még az optikai egerek hallatán mindenkinek a különleges, pöttyös felületű egéralátétek és az elsőre kissé szokatlan egérkezelés juthatott eszébe, azonban tavaly a Microsoft változtatott ezen, és előállt az első olyan optikai egérrel, melyhez nem kellett már speciális mousepad. Sőt, egyáltalán egéralátét se kellett, elég volt azt az asztalra tenni, hiszen - mivel nincs golyója - koszolódni se koszolódik úgy, mint hagyományos társai. Az egerek területén az egyik legjelentősebb gyártó, a Logitech is kihozta saját optikai egereit, mely a korábbi termékeinek átalakított változatai.

A kisebb egér a Wheel Mouse, mely azonos nevű társának optikai változata. Az egér kényelmes, nem túl nagyméretű (a MouseMan Wheel-hez szokott kezemnek kicsit furcsa is volt kezdetben), rajta két gombbal és egy görgőgombbal. Változott azonban a külső, mégpedig annyiban, hogy metálkék színben pompázik az egér teteje, közepén egy kicsit kidomborodó Logitech emblémával, az egér alja pedig átlátszó piros műanyagból készült, és az optikai érzékelő piros lámpájától ez a rész fényárban úszik, ha be van kapcsolva gépünk.

A nagyobb optikai egér a MouseMan Wheel, mely ugyancsak azonos néven fut, mint korábbi, golyós verziója, melynek tervezői a kéz nyugalmi helyzetét vizsgálva alakították ki az ergonómikus formát. Két gomb fent, köztük egy görgőgomb, oldalt, a hüvelykujjnál pedig még egy gomb található rajta. A fenti gombok kisebbek, mint a golyós változatnál, de szerencsére a kényelmen ez nem változtat. Designját tekintve ezen is újítottak, a felső rész metálkék, az alja átlátszó kék műanyag, az egér oldala pedig gumi borítású, ugyancsak kék. A tenyér alatti részre került egy Logitech embléma, mely kék színben világít, igazán elegánssá téve az egér megjelenését.

Az egerek alján a golyó helyén egy piros led és egy szenzor van, a lámpa megvilágítja az alatta lévő területet, és az ott érzékelt felület változásából számolja ki az egér elmozdulását. Ha megáll az egér, a lámpa rövid időn belül gyengébbre veszi a fényerőt, de amint kicsit is meglökjük, újra visszakapcsol, feltételezhetően az árammal és a lámpa élettartamával spórolnak így. Az érzékelés amúgy teljesen pontos, a kurzor teljesen úgy reagált az egér mozgatására, mint a normál, golyós egereknél. Driverként a Logitech szokásos MouseWare programjának legújabb változatát kapjuk, mely lehetőséget ad a gombok tetszőleges programozására, így akár egy gombnyomásos dupla-kattintást állíthatunk be, vagy többféle, a kurzornál felbukkanó menü közül választhatunk. Ezek egyike a különböző ablakműveteket (bezárás, görgetés, minimalizálás, stb.) segíti, a legújabb, WebWheel nevű pedig a böngésző irányítását könnyíti, többek között a Back és Stop funkciókkal, valamint öt, tetszőlegesen beállítható honlap-címmel.

Annak ellenére, hogy nincs szükség rá, mégis hasznos, ha nem közvetlenül az asztalon, hanem egy egéralátéten használjuk ezeket az optikai egereket, mivel azok felülete jobb csúszást biztosítanak az asztalnál. Az íróasztalomon ráadásul néha furcsa eredményt produkált az egér, kicsit össze-vissza ugrált a kurzor a képernyőn.

A Logitech optikai egerei igen jól sikerült termékek, kényelmesek, szoftverük is remek, és a golyó nélkülözése is nagyszerű újítás. Sajnos azonban, mint minden újdonságnak, áruk kissé még borsos, a Wheel Mouse nettó 11.230, a MouseMan Wheel pedig 14.400 forintba kerül (ez mondjuk az utóbbi golyós változatához képest kb. 4000 Ft különbséget jelent, amin már érdemes elgondolkodni, ha valaki új egeret szeretne). ■

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló