25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Logitech WingMan Attack és Extreme Digital 3D

Írta: Dino

A Logitech pár hónappal ezelőtt dobta piacra új joystick-generációját, melynek jelenleg két képviselője van, az egyszerűbb WingMan Attack és a profi, négytengelyes WingMan Extreme Digital 3D.

Kinézetre nagyon hasonlít egymásra a két joystick, funkciók tekintetében azonban jelentős eltérések vannak. A WingMan Attack egy egyszerű négygombos joystick, melynek talpazatán egy tolóerő-szabályzó is helyet kapott. Egy gomb van a mutatóujjnál, három pedig a kar tetején. Ezek közül kettő elég kényelmetlen helyen van, sajnos hüvelykujjunkkal ügyetlenül tudjuk csak nyomkodni a két kisebb gombot. Az Extreme Digital 3D-n összesen hét gomb található, kettő a talpazaton, egy a mutatóujjnál és négy a kar tetején. Sajnos ez utóbbiak elhelyezése hasonlóan ügyetlen, mint az Attacknél, kettő ugyanis ugyanazon a helyen van. A kétszer két felső gomb között egy nyolcirányú hat-switch is helyet kapott, ezt szerencsére jól el lehet érni. Persze az Extreme Digital 3D-ről sem maradt le a tolóerő-szabályzó. Az igazat megvallva ennek a helye se a legtökéletesebb, de ha megtalálja az ember, hogy hogyan is kell megfogni ennek kezeléséhez a kart, már viszonylag jól használható. Az Extreme Digital 3D-nek még egy nagyon fontos többletképessége van az Attackhez képest. Ez pedig a negyedik szabadsági fok, melyet a kar saját tengelye körüli elforgathatóság jelent. Ez elég sok játékban, elsősorban szimulátoroknál használható ki, de pl. a StarSiege-ben is remekül be lehetett konfigurálni a robot irányítását a negyedik tengely kihasználásával.

A két joystick tehát alapvetően ugyanarra a szerkezetre épül, a különbség a gombok számában, a hat-switch meglétében és az elforgatható karban van. Ezek a plusz funkciók nagyon jók, és szükségesek is, a szimulátorok kedvelőinek mindenképpen megéri a többletkiadást. Ami ennél a joysticknál kis negatívum, az a kis kényelmetlenség, ami néhány gomb illetve a tolóerő-szabályzó elérésénél tapasztalható, vásárlás előtt érdemes kézbe venni a kart és nyomogatni a gombjait egy ideig, hogy megbizonyosodjunk arról, megfelelő méretű-e a kezünk hozzá.

A WingMan Attack javasolt végfelhasználói ára nettó 4400 Ft, míg a komolyabb típus, az Extreme Digital 3D nettó 8720 Ft-ba kerül.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!