For Honor
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Logitech WingMan Attack és Extreme Digital 3D

2000.02.13. 00:00 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

A Logitech pár hónappal ezelőtt dobta piacra új joystick-generációját, melynek jelenleg két képviselője van, az egyszerűbb WingMan Attack és a profi, négytengelyes WingMan Extreme Digital 3D.

Kinézetre nagyon hasonlít egymásra a két joystick, funkciók tekintetében azonban jelentős eltérések vannak. A WingMan Attack egy egyszerű négygombos joystick, melynek talpazatán egy tolóerő-szabályzó is helyet kapott. Egy gomb van a mutatóujjnál, három pedig a kar tetején. Ezek közül kettő elég kényelmetlen helyen van, sajnos hüvelykujjunkkal ügyetlenül tudjuk csak nyomkodni a két kisebb gombot. Az Extreme Digital 3D-n összesen hét gomb található, kettő a talpazaton, egy a mutatóujjnál és négy a kar tetején. Sajnos ez utóbbiak elhelyezése hasonlóan ügyetlen, mint az Attacknél, kettő ugyanis ugyanazon a helyen van. A kétszer két felső gomb között egy nyolcirányú hat-switch is helyet kapott, ezt szerencsére jól el lehet érni. Persze az Extreme Digital 3D-ről sem maradt le a tolóerő-szabályzó. Az igazat megvallva ennek a helye se a legtökéletesebb, de ha megtalálja az ember, hogy hogyan is kell megfogni ennek kezeléséhez a kart, már viszonylag jól használható. Az Extreme Digital 3D-nek még egy nagyon fontos többletképessége van az Attackhez képest. Ez pedig a negyedik szabadsági fok, melyet a kar saját tengelye körüli elforgathatóság jelent. Ez elég sok játékban, elsősorban szimulátoroknál használható ki, de pl. a StarSiege-ben is remekül be lehetett konfigurálni a robot irányítását a negyedik tengely kihasználásával.

A két joystick tehát alapvetően ugyanarra a szerkezetre épül, a különbség a gombok számában, a hat-switch meglétében és az elforgatható karban van. Ezek a plusz funkciók nagyon jók, és szükségesek is, a szimulátorok kedvelőinek mindenképpen megéri a többletkiadást. Ami ennél a joysticknál kis negatívum, az a kis kényelmetlenség, ami néhány gomb illetve a tolóerő-szabályzó elérésénél tapasztalható, vásárlás előtt érdemes kézbe venni a kart és nyomogatni a gombjait egy ideig, hogy megbizonyosodjunk arról, megfelelő méretű-e a kezünk hozzá.

A WingMan Attack javasolt végfelhasználói ára nettó 4400 Ft, míg a komolyabb típus, az Extreme Digital 3D nettó 8720 Ft-ba kerül. ■

Logitech WingMan Attack és Extreme Digital 3D

hozzászólások (0)

cikkajánló

Speedlink Regger gamer szék

Miért jó nekem, hogy nem az étkezőből hozott széken ülve osztom a headshotokat?

Logitech G933 Artemis Spectrum Snow headset videobemutató

Egy vezeték nélküli gamer headset járt nálunk teszten.

Samsung C24FG70FQU ívelt gaming monitor

Az ideális gamer monitor?

Logitech G900 Chaos Spectrum

Nagyszerű gamer egér brutális áron.

Oculus Rift játékok a gamescomon

Három Oculus Touch-vezérlésű VR-játékot mutatunk be.