For Honor
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Logitech WingMan Formula Force és Dexxa Steering Wheel

2000.02.13. 00:00 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

Végre sikerült egy teszt erejéig hozzájutni a Logitech force feedbackes kormányához is, a WingMan Formula Force-hoz, mely mellé a cég olcsóbb kategóriás, Dexxa márkanév alatt forgalmazott Steering Wheel-t is kölcsönkaptuk, mely egy egyszerűbb, erővisszahatás nélküli kormány.

Logitech WingMan Formula Force
A Logitech WingMan Formula Force dobozában - a többi erővisszahatásos kormányhoz hasonlóan - egy kormány, egy pedál és egy tápegység található. A kormány átlagos méretűnek mondható, a Microsofténál nagyobb, de az ACT Labsénél kisebb. Az asztalra rögzítéshez két kar van, melyeket csavarokkal szoríthatunk az asztalhoz. A magas peremű asztal ezúttal is gondot okozott, de pár könyvvel megoldható volt a rögzítés problémája. A kormány kényelmes kialakítású, a kéz számára külön kialakított kisebb bemélyedéssel, ráadásul pedig az egész kormány gumis borítású. Négy gomb található a kormányon, és két váltókar a tengely felőli részen. Ez utóbbiak az eddigi legjobbak, melyekkel találkoztam: jó nagyok és megfelelő hosszúak, a kormány minden helyzetében kényelmesen használhatók. Sajnos ez az összesen hat gomb nem mondható elegendőnek a mai játékoknál - például a Need for Speed: Road Challenge-ben rendőrként sokkal többre van szükségünk. A pedálok talpazata elég nagyméretű, így kényelmesen elfér rajta a láb, és nem is csúszik hátra, viszont maguk a pedálok viszonylag kicsik, ami kisebb hátránynak tekinthető kényelmességi szempontból.

Szokatlan megoldás, hogy a tápkábel és a gépbe menő kábel nem a kormányba, hanem a pedálokhoz megy. Ez végülis ésszerűbb, mert a konnektor úgyis a föld közelében van, és a kábelek így nem zavarnak az asztalon, csak a kormányt a pedállal összekötő kábel. Ezt a kormányt a soros portra kellett kötni, de létezik USB-s változata is. Az installálás egyszerűen ment, a WingMan Extreme gamepad miatt már korábbról fent volt a játékvezérlő-meghajtóprogram, ez a gép indításakor rögtön felismerte a kormányt, és beállította a megfelelő dolgokat.

A force feedback effektekhez az I-Force technológiát alkalmazza ez a kormány, mely nem fogaskerekekkel, hanem acéldrótokkal valósítja meg az erővisszahatást. Az eredmény igen jó, csak kicsit gyengébb, mint pl. a Microsoft kormánynál volt. A finomabb effektek (pl. kisebb rázkódások) területén viszont ez a technológia szerepelt jobban. Teszteléshez a Need for Speed III-at használtam. Játék során minden effektet rendesen érezni lehetett, megfelelő erősséggel. A 180 fokos elforgatási szög is megfelelőnek bizonyult.

Dexxa Steering Wheel
A force feedback nélküli Dexxa Steering Wheel elsőre elég szokatlan volt, a force feedbackes kormányok után érdekes volt egy anélküli kormányt használni, de ez nem jelenti azt, hogy rosszabb lenne ez. A méretben nem kisebb kormányt négy tapadókoronggal rakhatjuk az asztalra, majd két szorítóval foghatjuk le, ez viszont az fémvázas íróasztalhoz nem volt használható, így meg kellett elégedni a tapadókorongokkal, és óvatosan bánni a kormánnyal.

Ez a kormány is kerek alakú, műanyagból van, a kéz helyénél pedig hátul két gumi sáv található, hogy ott kicsit vastagabb legyen a kormánykerék. Gombokból nagyon kevés jutott erre a szerkezetre. Két gomb van a kormányon és egy kétirányú, váltónak kialakított kapcsoló a talpazat jobboldalán. Az előbbi kormány hat gombja is kevés, így ez a négy még inkább annak mondható a mai játékokhoz. A kormány egyébként 220 fokos szögben fordítható el. A pedálok talpazata nagyon kicsi, viszont a pedálok jó nagyok. Kialakításuk kissé furcsa, ugyanis nem csak a tengelyük mozog, hanem annak tetején a pedálok dőlésszöge is változik lenyomáskor.

Meglepő volt, hogy semmilyen driverlemez nem volt a dobozban, de mint a leírásból kiderült, erre nincs is szükség, ugyanis szabványos kétirányú, négygombos joystickként funkcionál a kormány. Így az installálással itt se volt gond, csak előtte el kellett távolítani a másik kormányt a játékvezérlők listájáról.

Játékhoz ezt is jól lehetett használni, bár kissé furcsa volt elsőre az erővisszahatás hiánya. Egy erőteljesebb kormányzás után pedig a középre húzó rugó miatt kis remegés alakult ki, ami viszont csak furcsa volt, az irányításra nem sok hatása volt.

 

Mindkét kormány jó helyen szerepel a maga kategóriájában, bár gombok tekintetében mindkettő eléggé szegényes. Kényelem szempontjából nem sok negatívumot lehet elmondani, talán a pedálokat lehetne kifogásolni. Force feedback technológia szempontjából pedig a WingMan Formula Force egy jó választás, szépen megvalósított, néha kicsit gyenge effektekkel. Ár tekintetében a Dexxa kormány nettó 24 ezer Forint körül van, míg a force feedbackes Logitech modell pedig 50 ezer Forint körül. ■

Logitech WingMan Formula Force és Dexxa Steering Wheel

hozzászólások (0)

cikkajánló

Speedlink Regger gamer szék

Miért jó nekem, hogy nem az étkezőből hozott széken ülve osztom a headshotokat?

Logitech G933 Artemis Spectrum Snow headset videobemutató

Egy vezeték nélküli gamer headset járt nálunk teszten.

Samsung C24FG70FQU ívelt gaming monitor

Az ideális gamer monitor?

Logitech G900 Chaos Spectrum

Nagyszerű gamer egér brutális áron.

Oculus Rift játékok a gamescomon

Három Oculus Touch-vezérlésű VR-játékot mutatunk be.