Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Logitech WingMan Formula Force és Dexxa Steering Wheel

2000.02.13. 00:00 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

Végre sikerült egy teszt erejéig hozzájutni a Logitech force feedbackes kormányához is, a WingMan Formula Force-hoz, mely mellé a cég olcsóbb kategóriás, Dexxa márkanév alatt forgalmazott Steering Wheel-t is kölcsönkaptuk, mely egy egyszerűbb, erővisszahatás nélküli kormány.

Logitech WingMan Formula Force
A Logitech WingMan Formula Force dobozában - a többi erővisszahatásos kormányhoz hasonlóan - egy kormány, egy pedál és egy tápegység található. A kormány átlagos méretűnek mondható, a Microsofténál nagyobb, de az ACT Labsénél kisebb. Az asztalra rögzítéshez két kar van, melyeket csavarokkal szoríthatunk az asztalhoz. A magas peremű asztal ezúttal is gondot okozott, de pár könyvvel megoldható volt a rögzítés problémája. A kormány kényelmes kialakítású, a kéz számára külön kialakított kisebb bemélyedéssel, ráadásul pedig az egész kormány gumis borítású. Négy gomb található a kormányon, és két váltókar a tengely felőli részen. Ez utóbbiak az eddigi legjobbak, melyekkel találkoztam: jó nagyok és megfelelő hosszúak, a kormány minden helyzetében kényelmesen használhatók. Sajnos ez az összesen hat gomb nem mondható elegendőnek a mai játékoknál - például a Need for Speed: Road Challenge-ben rendőrként sokkal többre van szükségünk. A pedálok talpazata elég nagyméretű, így kényelmesen elfér rajta a láb, és nem is csúszik hátra, viszont maguk a pedálok viszonylag kicsik, ami kisebb hátránynak tekinthető kényelmességi szempontból.

Szokatlan megoldás, hogy a tápkábel és a gépbe menő kábel nem a kormányba, hanem a pedálokhoz megy. Ez végülis ésszerűbb, mert a konnektor úgyis a föld közelében van, és a kábelek így nem zavarnak az asztalon, csak a kormányt a pedállal összekötő kábel. Ezt a kormányt a soros portra kellett kötni, de létezik USB-s változata is. Az installálás egyszerűen ment, a WingMan Extreme gamepad miatt már korábbról fent volt a játékvezérlő-meghajtóprogram, ez a gép indításakor rögtön felismerte a kormányt, és beállította a megfelelő dolgokat.

A force feedback effektekhez az I-Force technológiát alkalmazza ez a kormány, mely nem fogaskerekekkel, hanem acéldrótokkal valósítja meg az erővisszahatást. Az eredmény igen jó, csak kicsit gyengébb, mint pl. a Microsoft kormánynál volt. A finomabb effektek (pl. kisebb rázkódások) területén viszont ez a technológia szerepelt jobban. Teszteléshez a Need for Speed III-at használtam. Játék során minden effektet rendesen érezni lehetett, megfelelő erősséggel. A 180 fokos elforgatási szög is megfelelőnek bizonyult.

Dexxa Steering Wheel
A force feedback nélküli Dexxa Steering Wheel elsőre elég szokatlan volt, a force feedbackes kormányok után érdekes volt egy anélküli kormányt használni, de ez nem jelenti azt, hogy rosszabb lenne ez. A méretben nem kisebb kormányt négy tapadókoronggal rakhatjuk az asztalra, majd két szorítóval foghatjuk le, ez viszont az fémvázas íróasztalhoz nem volt használható, így meg kellett elégedni a tapadókorongokkal, és óvatosan bánni a kormánnyal.

Ez a kormány is kerek alakú, műanyagból van, a kéz helyénél pedig hátul két gumi sáv található, hogy ott kicsit vastagabb legyen a kormánykerék. Gombokból nagyon kevés jutott erre a szerkezetre. Két gomb van a kormányon és egy kétirányú, váltónak kialakított kapcsoló a talpazat jobboldalán. Az előbbi kormány hat gombja is kevés, így ez a négy még inkább annak mondható a mai játékokhoz. A kormány egyébként 220 fokos szögben fordítható el. A pedálok talpazata nagyon kicsi, viszont a pedálok jó nagyok. Kialakításuk kissé furcsa, ugyanis nem csak a tengelyük mozog, hanem annak tetején a pedálok dőlésszöge is változik lenyomáskor.

Meglepő volt, hogy semmilyen driverlemez nem volt a dobozban, de mint a leírásból kiderült, erre nincs is szükség, ugyanis szabványos kétirányú, négygombos joystickként funkcionál a kormány. Így az installálással itt se volt gond, csak előtte el kellett távolítani a másik kormányt a játékvezérlők listájáról.

Játékhoz ezt is jól lehetett használni, bár kissé furcsa volt elsőre az erővisszahatás hiánya. Egy erőteljesebb kormányzás után pedig a középre húzó rugó miatt kis remegés alakult ki, ami viszont csak furcsa volt, az irányításra nem sok hatása volt.

 

Mindkét kormány jó helyen szerepel a maga kategóriájában, bár gombok tekintetében mindkettő eléggé szegényes. Kényelem szempontjából nem sok negatívumot lehet elmondani, talán a pedálokat lehetne kifogásolni. Force feedback technológia szempontjából pedig a WingMan Formula Force egy jó választás, szépen megvalósított, néha kicsit gyenge effektekkel. Ár tekintetében a Dexxa kormány nettó 24 ezer Forint körül van, míg a force feedbackes Logitech modell pedig 50 ezer Forint körül. ■

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló