25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Logitech WingMan Force 3D és Strike Force 3D

Írta: Dino

A Logitech a 2000-es év végére megújította force feedbackes joystickját, ráadásul az eddigi egy helyett rögtön két új típust hozott ki. Ezek egyik legfeltűnőbb jellemzője, hogy méretben jóval kisebbek lettek, mint a korábbi erővisszahatásos botkormányok. A kisebbik, WingMan Force 3D nevet viselő termék pontosan ugyanakkora, mint a korábbi két nem-FF joystick, a WingMan Attack illetve az Extreme Digital 3D. Ha ezt összehasonlítjuk a korábbi FF joystickkel, a WingMan Force-szal, azonnal láthatjuk, hogy bizony igen nagy változások történtek. A másik joystick-újdonság, a Strike Force 3D is legalább 20%-kal kisebb, mint a cég korábbi FF játékvezérlője.

A WingMan Force a force feedbacket leszámítva szinte semmiben sem különbözik az eddigi nem-FF csúcsmodelltől. Egy gombbal ugyan kevesebb jutott neki, de a hat gomb, a nyolcirányú hat-switch, a tolóerő-szabályzó és az elforgatható kar általában elég irányítási lehetőséget biztosít. A Strike Force 3D ezzel szemben már jóval nagyobb talpazatot kapott, melyen két gomb között egy görgő is helyet kapott. Ez a más gyártók joystickjein eddig még nem látott alkatrész pontosan olyan, mint amilyen az egereken is található, azaz a forgatás mellett még gombnak is használható. A kar itt is elforgatható, tetején pedig az egyik gomb helyére egy második nyolcirányú hat-switch került.

A Logitech a játékvezérlők terén kb. egy éve új designt kezdett el, melyeket a botkormányok terén a WingMan Attacknél vezetett be, és ezt alkalmazta új gamepad sorozatában is. A korábbi lekerekített formákat inkább egyenesek és tört vonalak vették át, amivel én még nem igazán tudtam megbarátkozni. Nem csak kinézetre tetszettek jobban az ívelt vonalas termékek, de kényelem szempontjából is jobbnak tűntek. Az új joystickeken valahogy a gombok elhelyezése kissé kényelmetlenné vált, és a talpazat normális lefogásához is kis gyakorlásra van szükség, hogy az ember jól elérje a rajta lévő gombokat, a tolóerő-szabályzóval egyidejűleg. A Strike Force 3D esetén, ahol nagyobb felület jut a tenyér számára, még több időbe kerül, mire kitaláljuk, hogy is kéne tartanunk bal kezünket. (Balkezesek jobb, ha nem is kísérleteznek ezekkel a joystickekkel, csak ha jobb kezükkel is tudják irányítani a játékokat.)

Magának a force feedback-nek szerencsére egyáltalán nem ártott a méret csökkenése, az effektek ugyanolyan jól érezhetők, mint eddig. A nagyobbik joysticknél a valamivel nagyobb belső mechanika miatt erősebbek az erőhatások, de a kicsinek se kell szégyenkeznie. Főleg, mivel a Logitech szándékosan tervezte úgy, hogy az ne rontsa el túl erős effektekkel a játékélményt, inkább normális erejű, mégis jól érezhető erővisszahatást biztosítson. Már korábban is megfigyelhető volt a Logitech joystickjeinél, hogy a konkurens Microsoft termékekkel szemben valamivel gyengébb volt a maximális erő, viszont ugyanakkor sokkal jobban kijöttek a kisebb effektek, mint például a gong. Ez továbbra is megmaradt az új típusoknál, tehát finomabb erőhatásokat is érezhetünk vele.

Az új WingMan joystickek szoftvere a megszokott WingMan Profiler, mellyel tetszőlegesen programozhatjuk a gombokat. A különböző játékokhoz az internetről is letölthetünk előre elkészített profile-okat. A Strike Force-nál a görgőt három gombnak állíthatjuk be, egyrészről a megnyomása egy gomb, másrészt két külön gombnak felel meg a két irányba görgetése. Erre olyan funkciót érdemes beállítani, melynél lényeges, hogy elég gyorsan hajthassuk végre egymás után, a görgővel ugyanis pont ezt lehet jól csinálni. Példa lehet erre a gépfegyver kezelése, vagy egy FPS esetén például a fegyverváltás.

A Logitechnek elég jól sikerült joystick termékskálájának frissítése. A két új botkormány közül várhatóan a kisebb verzió fog jobban elterjedni, rengeteg funkciója, és emellett elfogadható ára miatt. A WingMan Force 3D nettó 16820 Ft, a WingMan Strike Force pedig nettó 23230 Ft körüli áron kapható.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!