Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

NVIDIA RIVA TNT2 Ultra

2000.02.13. 00:00 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

Az NVIDIA tovább szeretné erősíteni helyét a 3D gyorsítókártyák piacán, így a RIVA TNT után tovább folytatta a fejlesztést, melynek eredményeként elkészültek a RIVA TNT2-es chippel, mely méltó vetélytársa a vele nagyjából egy időben megjelent Voodoo3-nak. A kártya már technikai adatait tekintve is igencsak pozitívnak látszott: 9 millió háromszög másodpercenként, 300 millió pixel/sec. Ezeket írta az NVIDIA a kártyáról, és a teszt során bebizonyosodott, hogy nem csak a gyártó által kiadott adatok alapján verheti a TNT2 kártya a Voodoo3-at, hanem a gyakorlatban is.

A RIVA TNT2 továbbra is használja a TwiN Texel technológiát, melynek segítségével egyszerre két pixel feldolgozására, illetve egylépéses multitextúrázásra képes. 32 MB memória került a kártyára, mely 300 MHz RAMDAC-kal 2048*1536-os a maximális felbontás. (Létezik egyébként 16 MB-os verzió is belőle, a memóriatípus pedig vagy SDRAM, vagy SGRAM lehet, gyártótól függően.) Órajel szempontjából kétféle verzióban kapható a TNT2: a normál változatban a chip órajele 125 MHz, a memóriáé pedig 150, míg a TNT2 Ultra-nál ezek az adatok 150/183 MHz-esek.

A kártyát teljesítménye - és a mai videokártya-piac helyzete - miatt leginkább a Voodoo3-mal érdemes összehasonlítani, tekintve, hogy az az egyik legnagyobb sláger mostanában. Képminőség tekintetében a TNT2 mindenképpen jobb a Voodoo3-nál, több okból is. Míg a Voodoo3 maximálisan 16 bites 3D megjelenítést tesz lehetővé, a TNT2 32 bitesre is képes. A maximális textúraméret 2048*2048, ami jóval nagyobb, mint a Voodoo3 256*256-ja. A harmadik legfontosabb minőségi különbség pedig az, hogy a Voodoo3-mal ellentétben a TNT2 nem mossa el a textúrákat. Az első kettő különbség érzékeléséhez még várni kell az újabb játékok megjelenésére, melyek jól ki is használják ezeket a lehetőségeket (pl. Quake III Arena), az utóbbi dolog meg játék közben nem észrevehető, hiszen ki az, aki nagyítóval nézegetné a képet... (Ráadásul a Voodoo3 leragadt a 16 MB memóriánál, míg a TNT2 32 MB-ot is képes kezelni.) Mindezen minőségi különbségek mellett a tesztelés során úgy találtuk, hogy a Voodoo3 - TNT2 csatából sebesség szempontjából is az utóbbi kerül ki győztesen.

A 3D Mark Max-szal folytatott tesztek során a két kártya sebességében általában nem voltak jelentős különbségek. A TNT2 színezési sebessége 235 millió texel/sec volt, míg a V3-é 153 millió, multi-texturing esetén viszont a Voodoo3 nyert, 292 millió/229 millió arányban. A textúrarenderelés is nagyjából kiegyensúlyozott volt, azonban a több memóriának köszönhetően 16 MB-nál már a TNT2 nyert, elég jelentősen (91 FPS/6 FPS). A bump-mapping sebessége is a V3-nál nyert, igaz, az nem tudta ezt egy lépésben végrehajtani, de a kétlépéses bump-mapping is pár FPS-sel gyorsabb volt. Mint azt említettük, képminőség tekintetében mindenképpen a TNT2 viszi a pálmát. Az alpha blending átmenetei sokkal folyamatosabbak a TNT2-n, a Voodoo3-nál néhol "lépcsők" figyelhetők meg. A textúrák is jobb minőségűek, és sokkal élesebbek a TNT2-nél.

Játékoknál is jól szerepelt a kártya, a Quake II 1024*768-as felbontásnál is 45 FPS fölött teljesített az igencsak teljesítménypróbáló Crusher demónál is.

A RIVA TNT2 egy jól sikerült 2D/3D kártyája az NVIDIA-nak, mely kompromisszumok nélkül gyors: nincs a Voodoo3-hoz hasonlóan alacsonyan korlátozva a színmélység és a textúraméret, és ez várhatóan nagy pozitívum lesz az újabb játékoknál, melyek ezt ki is használják. Támogatja a Direct3D és OpenGL API-kat, így a mai 3D játékok nagy része gond nélkül futtatható vele. Mindenesetre kíváncsian várjuk a folytatást, a 256 bites GeForce 256 chipet, melynek igencsak szép sebességet ígérnek a tervezők. ■

NVIDIA RIVA TNT2 Ultra

hozzászólások (0)

cikkajánló

Speedlink Regger gamer szék

Miért jó nekem, hogy nem az étkezőből hozott széken ülve osztom a headshotokat?

Logitech G933 Artemis Spectrum Snow headset videobemutató

Egy vezeték nélküli gamer headset járt nálunk teszten.

Samsung C24FG70FQU ívelt gaming monitor

Az ideális gamer monitor?

Logitech G900 Chaos Spectrum

Nagyszerű gamer egér brutális áron.

Oculus Rift játékok a gamescomon

Három Oculus Touch-vezérlésű VR-játékot mutatunk be.