Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Powerware 3115 UPS

2000.02.13. 00:00 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

Egy UPS elsősorban azoknak lehet fontos, akik olyan munkát végeznek, melynek - pl. egy áramszünet esetén fellépő - megszakadása, és az ezzel járó adatvesztés nagy problémát okoz. Elsősorban szerverekhez szokás szünetmentes tápot csatolni, de a kisebb modellek már kezdenek olyan árba kerülni, hogy munkaállomásokhoz, vagy otthoni gépekhez is hasznos lehet beszerzésük. Az UPS-ek azonban nem csak áramszünet esetén hasznosak. Az elektromos hálózatban akadhatnak kisebb megakadások is, melyeket a számítógép jobban érzékel, és ez is jelentheti a gép leállását. Tehát akinek valóban fontos, hogy ne vesszen el ilyenek miatt munkája, elgondolkodhat azon, hogy előbb-utóbb beszerezzen egy UPS-t.

A szünetmentes tápegységek (azaz UPS-ek) piacán igazából nem olyan sok nagynevű, általánosan ismert cég szerepel, mint pl. egyéb hardware eszközök területén, de a Powerware az ismertebbek, nagyobbak közé tartozik. A magyar forgalmazó jóvoltából egy desktop PC-khez (azaz magáncélú felhasználásra vagy munkaállomásként üzemeltetett) ajánlott, olcsóbb kategóriájú típust próbálhattunk ki.

A Powerware 3115 név alatt három modell kapható, ezek a 300i, 420i és 650i típusszámot kapták. A három készülék között a teljesítményben van különbség, a típusszámban szereplő számok a VA értéket jelentik. Szerkesztőségünkben a 420 VA-es modell járt. Az UPS egy kb. 10 cm széles, 15 cm magas és 37 cm mély doboz, hátán néhány csatlakozóval, elején pedig két gombbal. Hátul található a konnektorhoz kötendő bemeneti csatlakozó, valamint a számítógéphez kapcsolandó két kimenet (a 650 VA-es változaton négy kimeneti csatoló van). Emellett egy soros csatlakozó is található hátul (mely a legkisebb, 300-as típuson is megvan), melyen keresztül a gépünkkel való kapcsolatot teremthetjük meg. Az UPS mellé minden szükséges kábelt megtaláltunk a dobozban, melyekkel pillanatokon belül üzembe lehetett helyezni a tápot. A kábelek bekötése és doboz elején lévő gomb bekapcsolása után már meg is indult az áram az UPS-en keresztül.

A szünetmentes táp mellé adott szoftver installálására nem feltétlenül van szükség, az UPS anélkül is ellátja feladatát, azonban a FailSafe program hasznos lehet például magára hagyott gép esetén. A FailSafe ugyanis egy rezidens program, mely figyeli az UPS-től a soros kábelen keresztül érkező információkat, és ha az arról értesíti a gépet, hogy elment az áram, a szoftver gondoskodik a gép lekapcsolásáról (persze ehhez támogatott operációs rendszernek kell futnia a gépen, ami nem jelent nagy megszorítást, hiszen a Windows 95/98 vagy NT mellett Macintosh, Linux vagy Sun Solaris is használható, valamint további kb. 20 operációs rendszerhez is létezik driver). A FailSafe szoftver felülete meglehetősen egyszerű, alaphelyzetben az eseményeket láthatjuk (pl. UPS aktiválódása, gép lezárása), de komolyabb UPS-ek esetén képes a kapott feszültség kijelzésére, vagy annak jelzésére, hogy a gép éppen a hálózatról vagy a szünetmentes tápról kapja az áramot. (A szoftver amúgy rengeteg - a 3115-ösnél 15, a nagyobb UPS-ek esetében akár 70-féle - hibaüzenetet tud jelezni, és lehetőség van annak beállítására, hogy ezeket pl. e-mailben továbbítsa.) Különbség még a nagyobb UPS-eknél, hogy rengeteg egyéb funkció is elérhetővé válik a szoftverben, például különböző hardware-tesztek, vagy automatikus időzített gépindítás. Egy negatívuma is előjött a programnak a teszt során: a Windows 98 leállításakor ahelyett, hogy automatikusan bezáródna, egy kis ablakban figyelmeztetett, hogy a szoftvert eltávolítjuk a memóriából, és így az nem fog tovább működni. Ez sajnos egy kicsit zavaró volt.

Az UPS időszakos sípolással jelzi, ha az áramszolgáltatás megszakad, és a tápról megy a gépbe az áram. A sípolás hangereje igazából kicsit lehetne hangosabb is, de az, hogy nem folyamatosan sípol, mint egyes más gyártók termékei, pozitív, mert kevésbé zavaró. Ha felinstalláltuk a FailSafe szoftvert, akkor az a beállított időnek megfelelően automatikusan leállítja Windowsunkat, hacsak nem jön vissza közben a feszültség. Ha nem használjuk a szoftvert, akkor ránk vár a leállítás. A kísérletek során 10-15 percig bírta meghajtani az UPS a gépet és a monitort (a gépben ráadásul elég sok egység volt, többek között két winchester és két CD olvasó). 10 perc után sűrűbbé vált a csipogás, jelezve, hogy már egyre kevesebb ideig bírja árammal az akkumulátor. A tápról történő üzem során feltűnő volt - főleg, ha éppen fehér volt a képernyő egy része -, hogy a monitoron csíkok szaladgáltak. Ennek oka az, hogy az UPS-ek általában nem tökéletes szinuszjelet állítanak elő kimenetükön. A Powerware lépcsős hullámot (szintetizált szinuszhullámot) ad a kimenetre, azaz egy olyan függvényt, melynek alakja közelít a szinuszgörbéhez, de valójában egy lépcsős alak.

A tesz két hete során - a kipróbálás céljából történt szándékos árammegszüntetés mellett - egyszer fordult elő, hogy az UPS sípolni kezdett, és egy pillanatra átvette az áramellátást. Ezzel viszont fény derült egy korábbi gyanús hibajelenségre, a gép ugyanis nagyon ritkán, de teljesen véletlenszerűen újraindult. Az UPS-sel viszont feltételezhetően fény derült arra, hogy nem a gépben, hanem az elektromos hálózatban van a hiba.

Hasznos jellemzője még egyébként a Powerware 3115-ös sorozatnak, hogy a benne lévő akkumulátort akár saját magunk is kicserélhetjük nem kell szervizbe vinnünk az UPS-t. Erre átlagosan 3-6 évenként lehet szükség, ami általában a felső határhoz közelít, köszönhetően az intelligens mikroprocesszoros vezérlésnek, mely nem tölti állandóan az akkumulátort, csak ha arra tényleg szükség van. Ez a módszer kb. 50%-kal növeli az akkumulátorok élettartamát. Érdekesség még, hogy az UPS-t akkor is bekapcsolhatjuk, ha egyáltalán nincs áram, és pár percet így használhatjuk a gépet áramszünet idején is. A 3115-ös típus egyébként egy biztosíték révén túlfeszültségvédelmet is tartalmaz, de sajnos alaphelyzetben - más UPS-ekkel ellentétben - a telefonvonal védelméről nem gondoskodik. (Bár opcionálisan kérhető ilyen kiegészítés is hozzá, és az eggyel drágább típus tagjai már alapban is tartalmazzák.) Ezt kivéve egy jól és egyszerűen használható szünetmentes táp a 3115-ös típus. A 300 VA-es változat 23200, a 420-as 29600, a 650-es pedig 48900 Ft-ba kerül ÁFA nélkül. ■

Powerware 3115 UPS

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló
Nyugalom vihar idejére - hasznos tudnivalók a túlfeszültség elleni védelemről Nyugalom vihar idejére - hasznos tudnivalók a túlfeszültség elleni védelemről
HyperX Pulsefire FPS gamer egér HyperX Pulsefire FPS gamer egér
Genesis GX58, Xenon 200 egerek és M12 Maxi  mousepad Genesis GX58, Xenon 200 egerek és M12 Maxi mousepad