25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Powerware 3115 UPS

Írta: Dino

Egy UPS elsősorban azoknak lehet fontos, akik olyan munkát végeznek, melynek - pl. egy áramszünet esetén fellépő - megszakadása, és az ezzel járó adatvesztés nagy problémát okoz. Elsősorban szerverekhez szokás szünetmentes tápot csatolni, de a kisebb modellek már kezdenek olyan árba kerülni, hogy munkaállomásokhoz, vagy otthoni gépekhez is hasznos lehet beszerzésük. Az UPS-ek azonban nem csak áramszünet esetén hasznosak. Az elektromos hálózatban akadhatnak kisebb megakadások is, melyeket a számítógép jobban érzékel, és ez is jelentheti a gép leállását. Tehát akinek valóban fontos, hogy ne vesszen el ilyenek miatt munkája, elgondolkodhat azon, hogy előbb-utóbb beszerezzen egy UPS-t.

A szünetmentes tápegységek (azaz UPS-ek) piacán igazából nem olyan sok nagynevű, általánosan ismert cég szerepel, mint pl. egyéb hardware eszközök területén, de a Powerware az ismertebbek, nagyobbak közé tartozik. A magyar forgalmazó jóvoltából egy desktop PC-khez (azaz magáncélú felhasználásra vagy munkaállomásként üzemeltetett) ajánlott, olcsóbb kategóriájú típust próbálhattunk ki.

A Powerware 3115 név alatt három modell kapható, ezek a 300i, 420i és 650i típusszámot kapták. A három készülék között a teljesítményben van különbség, a típusszámban szereplő számok a VA értéket jelentik. Szerkesztőségünkben a 420 VA-es modell járt. Az UPS egy kb. 10 cm széles, 15 cm magas és 37 cm mély doboz, hátán néhány csatlakozóval, elején pedig két gombbal. Hátul található a konnektorhoz kötendő bemeneti csatlakozó, valamint a számítógéphez kapcsolandó két kimenet (a 650 VA-es változaton négy kimeneti csatoló van). Emellett egy soros csatlakozó is található hátul (mely a legkisebb, 300-as típuson is megvan), melyen keresztül a gépünkkel való kapcsolatot teremthetjük meg. Az UPS mellé minden szükséges kábelt megtaláltunk a dobozban, melyekkel pillanatokon belül üzembe lehetett helyezni a tápot. A kábelek bekötése és doboz elején lévő gomb bekapcsolása után már meg is indult az áram az UPS-en keresztül.

A szünetmentes táp mellé adott szoftver installálására nem feltétlenül van szükség, az UPS anélkül is ellátja feladatát, azonban a FailSafe program hasznos lehet például magára hagyott gép esetén. A FailSafe ugyanis egy rezidens program, mely figyeli az UPS-től a soros kábelen keresztül érkező információkat, és ha az arról értesíti a gépet, hogy elment az áram, a szoftver gondoskodik a gép lekapcsolásáról (persze ehhez támogatott operációs rendszernek kell futnia a gépen, ami nem jelent nagy megszorítást, hiszen a Windows 95/98 vagy NT mellett Macintosh, Linux vagy Sun Solaris is használható, valamint további kb. 20 operációs rendszerhez is létezik driver). A FailSafe szoftver felülete meglehetősen egyszerű, alaphelyzetben az eseményeket láthatjuk (pl. UPS aktiválódása, gép lezárása), de komolyabb UPS-ek esetén képes a kapott feszültség kijelzésére, vagy annak jelzésére, hogy a gép éppen a hálózatról vagy a szünetmentes tápról kapja az áramot. (A szoftver amúgy rengeteg - a 3115-ösnél 15, a nagyobb UPS-ek esetében akár 70-féle - hibaüzenetet tud jelezni, és lehetőség van annak beállítására, hogy ezeket pl. e-mailben továbbítsa.) Különbség még a nagyobb UPS-eknél, hogy rengeteg egyéb funkció is elérhetővé válik a szoftverben, például különböző hardware-tesztek, vagy automatikus időzített gépindítás. Egy negatívuma is előjött a programnak a teszt során: a Windows 98 leállításakor ahelyett, hogy automatikusan bezáródna, egy kis ablakban figyelmeztetett, hogy a szoftvert eltávolítjuk a memóriából, és így az nem fog tovább működni. Ez sajnos egy kicsit zavaró volt.

Az UPS időszakos sípolással jelzi, ha az áramszolgáltatás megszakad, és a tápról megy a gépbe az áram. A sípolás hangereje igazából kicsit lehetne hangosabb is, de az, hogy nem folyamatosan sípol, mint egyes más gyártók termékei, pozitív, mert kevésbé zavaró. Ha felinstalláltuk a FailSafe szoftvert, akkor az a beállított időnek megfelelően automatikusan leállítja Windowsunkat, hacsak nem jön vissza közben a feszültség. Ha nem használjuk a szoftvert, akkor ránk vár a leállítás. A kísérletek során 10-15 percig bírta meghajtani az UPS a gépet és a monitort (a gépben ráadásul elég sok egység volt, többek között két winchester és két CD olvasó). 10 perc után sűrűbbé vált a csipogás, jelezve, hogy már egyre kevesebb ideig bírja árammal az akkumulátor. A tápról történő üzem során feltűnő volt - főleg, ha éppen fehér volt a képernyő egy része -, hogy a monitoron csíkok szaladgáltak. Ennek oka az, hogy az UPS-ek általában nem tökéletes szinuszjelet állítanak elő kimenetükön. A Powerware lépcsős hullámot (szintetizált szinuszhullámot) ad a kimenetre, azaz egy olyan függvényt, melynek alakja közelít a szinuszgörbéhez, de valójában egy lépcsős alak.

A tesz két hete során - a kipróbálás céljából történt szándékos árammegszüntetés mellett - egyszer fordult elő, hogy az UPS sípolni kezdett, és egy pillanatra átvette az áramellátást. Ezzel viszont fény derült egy korábbi gyanús hibajelenségre, a gép ugyanis nagyon ritkán, de teljesen véletlenszerűen újraindult. Az UPS-sel viszont feltételezhetően fény derült arra, hogy nem a gépben, hanem az elektromos hálózatban van a hiba.

Hasznos jellemzője még egyébként a Powerware 3115-ös sorozatnak, hogy a benne lévő akkumulátort akár saját magunk is kicserélhetjük nem kell szervizbe vinnünk az UPS-t. Erre átlagosan 3-6 évenként lehet szükség, ami általában a felső határhoz közelít, köszönhetően az intelligens mikroprocesszoros vezérlésnek, mely nem tölti állandóan az akkumulátort, csak ha arra tényleg szükség van. Ez a módszer kb. 50%-kal növeli az akkumulátorok élettartamát. Érdekesség még, hogy az UPS-t akkor is bekapcsolhatjuk, ha egyáltalán nincs áram, és pár percet így használhatjuk a gépet áramszünet idején is. A 3115-ös típus egyébként egy biztosíték révén túlfeszültségvédelmet is tartalmaz, de sajnos alaphelyzetben - más UPS-ekkel ellentétben - a telefonvonal védelméről nem gondoskodik. (Bár opcionálisan kérhető ilyen kiegészítés is hozzá, és az eggyel drágább típus tagjai már alapban is tartalmazzák.) Ezt kivéve egy jól és egyszerűen használható szünetmentes táp a 3115-ös típus. A 300 VA-es változat 23200, a 420-as 29600, a 650-es pedig 48900 Ft-ba kerül ÁFA nélkül.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!