Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Saitek Cyborg 3D Pad

2000.02.13. 00:00 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

A Saitek a játékvezérlő-piac minden területén képviseli magát, így gamepad-eket is gyárt. Legkomolyabb terméke ebben a kategóriában a Cyborg 3D, melyet igyekeztek úgy megtervezni, hogy mindenféle játéktípushoz használható legyen.

Már első ránézésre látni lehet a Cyborg 3D-n, hogy nem egy hétköznapi szerkezet. Köszönhető ez óriási méretének, rengeteg gombjának és kissé szokatlan alakjának is. Ugyanis ez a gamepad nem egyszerűen két szarv-szerű részt ad a játékos kezébe, a két "szarv" vége ugyanis össze van kötve, valószínűleg főleg azért, hogy minél masszívabb legyen. Ezen az összekötő részen azért egy háromállású kapcsoló is helyet kapott, melynek segítségével a kezelőegységek funkcióját változtathatjuk. A kényelmesebb fogás érdekében egyébként tetszés szerint felrakhatunk oldalra egy-egy gumi borítást, melyet kézméretünknek megfelelően pozícionálhatunk. (Három helyzetbe tehetjük.)

A gamepaden 12 gomb, egy tolóerő-szabályzó, egy rudder, valamint egy digitális és egy analóg pad található. Jobban megvizsgálva azonban hamarosan kiderül, hogy azért nem ennyire egyszerű a helyzet, ugyanis a három funkció között váltva különbözőképpen viselkednek az irányítóegységek. Itt kap szerepet az előbb említett kapcsoló, mely az F (Flight, repülőgép-szimulátorok), D (Drive, autóversenyek) és A (Arcade, akciójátékok) módok közötti váltást teszi lehetővé. A repülőgép-szimulátorokhoz lévő módban 10 gomb áll rendelkezésünkre, egy nyolcállású hat-switch (a digitális irányító), egy, a digitális pad-et körülvevő rudder, mely középállással is rendelkezik, egy tolóerő-szabályzó, valamint természetesen egy kis analóg joystick. Autóverseny módban a ruddert használhatjuk kormányzásra, a throttle-t gázadásra, a mini analóg joysticknek azonban csak az Y tengelyét vehetjük igénybe. 8 gomb van ebben a módban, ugyanis két gombot más funkcióra használ a gamepad. Ezeken kívül a hat-switchet is használhatjuk. Arcade módban is nyolc gomb van, a nyolcirányú digitális pad használható irányításra, működik még a throttle is, az analóg joystick azonban nem. Az F1 és F2 gombok a Drive módhoz hasonlóan működnek. Érdekes, hogy két gomb tulajdonképpen kihasználatlan maradt, a két pad körüli 3-3 gombból ugyanis két pár azonos funkciót tölt be.

A gombokat sikerült úgy elhelyezniük a tervezőknek, hogy azok elég jól kézre állnak. A rudder megoldása kissé furcsa, a gyűrű elég lazán mozog, kicsit az az érzése az embernek, hogy le akar jönni a helyéről, ráadásul pedig veszélyesen közel van a digitális padhez, emiatt fennáll annak a lehetősége, hogy véletlenül megnyomjuk a hat-switch-et is. A triggereknek nevezett gombokból négy van ezen a gamepaden, melyek a mutató- és középső ujjakhoz esnek. A mutatóujjaknál lévők igen nagyméretűek, és a hangjuk alapján feltételezhetően mikrokapcsolósak (emiatt ráadásul nagyon nyikorognak is). A többi gomb hagyományos megoldású, az említett F1 és F2 gombok a szarv rész belső oldalán, a gyűrűsujjnál találhatók, azonban ezeket valamivel kényelmesebb a középső ujjal nyomni.

Furcsa megoldás a funkcióváltó kapcsoló, főleg amiatt, mert mindegyik módhoz külön drivert kell installálni. Igaz, a tesztelt USB-s gamepadnél nem volt túl nagy probléma a váltásnál, a Windows 98 automatikusan felismerte a másik módot, és eltávolította a régi drivert és bekapcsolta az újat. Az első telepítés is hasonlóan egyszerű volt, rá kellett csatlakoztatni a kábelt az USB portra, és már indult is az installálás, ahogy ez az USB eszközöknél lenni szokott. Régebbi konfigurációkhoz a Cyborg 3D-nek létezik egy nem USB-s változata is, mely a hagyományos gameport-ra kapcsolható.

A Cyborg 3D egy masszív, kényelmes kialakítású gamepad, mely sok gombjának és egyéb kezelőszervének köszönhetően valóban jól használható mindenféle játékhoz, de nagy kérdés az, hogy megéri-e az árát. Aki többféle játékhoz szeretne egyetlen irányítót használni, annak valószínűleg igen, de aki pl. csak repülőgépes programokkal játszik, az jobban jár egy komolyabb joystickkel. ■

Saitek Cyborg 3D Pad

hozzászólások (0)

cikkajánló

Speedlink Regger gamer szék

Miért jó nekem, hogy nem az étkezőből hozott széken ülve osztom a headshotokat?

Logitech G933 Artemis Spectrum Snow headset videobemutató

Egy vezeték nélküli gamer headset járt nálunk teszten.

Samsung C24FG70FQU ívelt gaming monitor

Az ideális gamer monitor?

Logitech G900 Chaos Spectrum

Nagyszerű gamer egér brutális áron.

Oculus Rift játékok a gamescomon

Három Oculus Touch-vezérlésű VR-játékot mutatunk be.