25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Samsung yepp

Írta: Dino

Az MP3 (azaz az MPEG Layer 3 tömörítést jelző) fileformátum elég gyorsan elterjedt, tekintve, hogy közel CD minőségű zene kis helyigényű tárolására használható. A jogvédő szervezetek persze nem nézik jó szemmel a zeneszámok ilyen módon történő terjedését, de igazából úgy látszik, hatékonyan egyelőre nem tudtak fellépni, annak ellenére, hogy erőteljesen figyelik az internetet, hol található letölthető MP3, és mindent megtesznek azok terjesztőinek megbüntetésére. Az MP3-at kezdetben csak számítógépen lehetett lejátszani, de a fileformátum elterjedésével hamar megjelentek a különféle, számítógépet nem igénylő megoldások is, mint például a walkman vagy autórádió helyett használható MP3 lejátszók. Az elsők között volt a Diamond Rio, melyet az amerikai szerzői jogvédő társaság, a RIAA rögtön be is perelt, de elvesztette a pert, és így csak a készülék megjelenését tudták pár héttel későbbre tolni. A per eredményét látva sok más cég is hamar kiadta saját MP3 játszóját, melyeket azóta is folyamatosan fejlesztenek.

A Samsung se maradt ki a versenyből, ők yeppnek nevezték el az MP3 játszót, és ez elég sok olyan funkcióra képes, mely kiemeli a mezőnyből. A yepp igen kicsi (6,5 cm széles, 8,5 cm magas és 1,5 cm vastag), a készülék házának eleje fém, háta műanyag, és az egész ezüst színű. Megjelenése kultúrált, az előlapon egy LCD kijelző, egy kerek tárcsagomb és három kis gomb van, az oldalán pedig egy kétállású kapcsoló a hangerőszabályzásra, két további gomb, valamint egy kapcsoló, mellyel a gombokat kapcsolhatjuk ki, kiküszöbölve a véletlen gombmegnyomást (igaz, ennek a "hold" nevű kapcsolónak kissé nehéz az átkapcsolása). Az LCD kijelző elég nagy méretű, a tetején a különböző funkciókat jelzi ki, no meg az elem telítettségét, alatta egy sorban a lejátszott szám sorszámát és az eltelt időt, valamint a tömörítés minőségét (kbps) jelzi. Ezalatt egy 10-12 pixel magas, kb. 50 pixel széles részen a szám címe íródik ki. A tárcsagomb a play, stop és tekerés funkciókra szolgál, de a ki/bekapcsolás is ezzel történik.

A yepp egy kis equalizerrel is rendelkezik, a normál mellett három beépített hangszín közül lehet választani: classic, jazz és rock, ezek különböző hangtartományok kiemeléséről gondoskodnak. A lejátszási módot négyféle lehetőség közül választhatjuk ki. Alaphelyzetben az összes szám lejátszása után leáll a készülék, de bekapcsolhatjuk egy szám vagy az összes ismétlését, vagy a véletlenszerű sorrendben történő lejátszást. Ez így összesen végülis nem túl sok funkció, de általában elég, és legalább nem túl bonyolult a yepp kezelése.

Extra funkciója még a yeppnek, hogy diktafonként is használhatjuk. Ekkor ADPCM tömörítési eljárással rögzíti a hangokat, ami nem a legjobb minőséget biztosítja, de egy interjú felvételéhez bőven elegendő. A felvétel ráadásul nem folyamatosan történik, a felvétel megszakítása és újraindítása során egy újabb track keletkezik, és ezek között úgy váltogathatunk, mintha CD-t játszanánk le. Konferenciabeszélgetés felvételére nem elég érzékeny a mikrofon, azonban az interjúalanytól fél méterre elhelyezve elég jól hallható lesz a felvétel.

A dobozban egy CD is található, ezen van a szoftver, aminek segítségével a file-okat áttölthetjük a yepp memóriájába. Külön kezelődik az alapmemória és az esetleges bővítőkártya, ami azzal a hátránnyal jár, hogy hiába van 2-2 MB hely mindkettő területen, egy 4 MB-os számot már nem tölthetünk át. A zenék átmásolása a mellékelt párhuzamos kábelen történik, ami azt jelenti, hogy - kivéve, ha két párhuzamos portunk van - a nyomtatót ki kell húzni a gépből, ha a yeppet szeretnénk használni. A 32 MB memória 4-5 perc alatt telik meg, kb. 100-150 kbyte/sec átviteli sebesség mellett. Az egyik mellékelt szoftverrel egyébként saját magunk is készíthetünk MP3 file-okat.

A yepp - és a legtöbb első generációs MP3 játszó - egyik óriási negatívuma, hogy mindössze 32 MB memóriát tartalmaz, ami minőségtől függően max 30-40 perc MP3 tárolására vagy 2 óra 20 perc szöveg rögzítésére elegendő. Ez utóbbi elég egy interjúhoz, az előbbi viszont rettentő kevés, nem mehetünk túl messze, ha nem szeretnénk egy számot kétszer hallani utazás alatt. A yepp ugyan bővíthető, de sajnos nem a legolcsóbb módon, flash kártyával. A bruttó 55 ezer forintos szerkezethez 32 MB bővítés 30 ezer forintba kerül. A Samsung egyébként már fejleszti a yepp következő változatát, mely alaphelyzetben 64 MB memóriát fog tartalmazni, és már elkészült a prototípusa a 128 MB-os flash kártyának is, melynek sorozatgyártása csak egy-két év múlva várható. A másik negatívum a készülék viszonylag nagy fogyasztása. Két 1,5 V-os AAA méretű elemet használ. Két tartós elemmel 7-8 órát működött (összehasonlításul: egy újabb típusú walkman egy 1,5 voltos elemmel 10-12 óra üzemre képes). Az elem telítettségének kijelzője nem működött túl megbízhatóan, ugyanis míg bekapcsoláskor félig jelezte, a lejátszás elindításakor rögtön nullára ugrott, és kikapcsolt a készülék. Mivel a hazai felhasználók gépeinek nagyobbik részében még nem található USB csatlakozó, így indokolt, hogy párhuzamos kábellel szállítják a yeppet, de hamarosan kapható lesz hozzá külön USB kábel is, az új verziót - mely egyébként a nagyobb memória mellett más újdonságokat is tartalmazni fog - várhatóan már ilyen csatlakozással szállítják majd.

Az előbb taglalt negatívumokat kiegyensúlyozza a készülék kis mérete, egyszerű kezelése, a jó hangminőség és az, hogy nincs benne mozgó alkatrész, tehát maximálisan bírja a rázkódást. A yepp ezek alapján méltó vetélytársa a többi MP3 játszónak, de a kisebb negatívumok - főleg a kevés memória - miatt még nem biztos, hogy érdemes walkman helyett egy ilyet - vagy bármilyen más MP3 játszót - venni. Akinek lényeges, hogy mozgó alkatrész nélküli szerkezetről hallgasson zenét - tehát például sportolás közben szeretné kedvenc együttesét hallgatni -, annak mindenképpen jól jön egy ilyen.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!