Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Sennheiser Surrounder

2000.02.13. 00:00 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

Az ECTS-en kicsit meglepődtem, amikor a kiváló minőségű hifi termékeiről, elsősorban fejhallgatóiról ismert Sennheiser céget fedeztem fel a kiállítók között. A standon körbenézve kiderült, miért is vannak jelen: a számítógépekhez való használatra is népszerűsíteni szeretnék fejhallgatóikat és mikrofonjaikat, és nem utolsósorban legújabb fejlesztésüket, a Surroundert. Ez nem más, mint egy surround fejhallgató, azaz egy olyan eszköz, melyen négy hangszóró veszi körbe a fejünket, megspórolva a nagy és drága hangfalakat.

A Surrounder maga igen furcsa megjelenésű, az alapja egy keményebb típusú habszivacs, valami olyasmi, mint a biciklis bukósisakoké, csakhogy ezen nincs vékony műanyag borítás. Egy U alakú valami az egész, melynek két végében két nagyobb hangszóró van, a görbületben pedig két potméter, valamint két kisebb hangszóró. Ezt kell a nyakunkba venni, melyet két szivacs segítségével tehetünk kényelmesebbé. Az ember magától igazából pont fordítva venné fel a Surroundert, mint ahogy azt valójában kell, de a hangerőszabályzó miatt rá lehet jönni, hogy melyik oldal az eleje. Az így előre kerülő két kis hangszóró szerencsére nem takarja el a képernyőt.

A Surrounder kétféle csomagolásban kapható, az eltérés annyi, hogy az egyikhez - a Pro típushoz - jár egy Dolby ProLogic dekóder is, amit amúgy külön is megvásárolhatunk. Tesztelésre a Pro verziót kaptuk kölcsön. A dekódert kihagyva a Surroundert közvetlenül a SoundBlaster Live! két kimenetére kötöttem rá, no meg a mellékelt tápegységgel 12V feszültséget is adtam neki. A beépített erősítő ezek után 1-1 W-ot adott a kisebb, és 5-5 W-ot a nagyobb hangszórókra. Ez elég is volt arra, hogy minden jól hallható legyen (a cél ezzel az eszközzel ugyanis nem a szomszédok idegesítése). A vállra tett Surrounderhez hozzá kell kicsit szokni, nem szabad hirtelen mozdulatokat tenni, mert különben lecsúszik nyakunkból a készülék. Azonban viselése nem hátráltatja túlzottan a számítógép irányítását, kicsit kell csak óvatosabbnak lennünk a váll mozgatásával, tehát például az egeret óvatosabban kell tologatnunk.

A négy hangszórót kihasználó játékok - de már a sztereó effekteket használó programok is - jól szóltak a Surrounderrel, remekül érezhetőek voltak a különböző irányból jövő hangok. Mivel a Surrounder az ember nyakába kerül, így megszűnik a hangszórók elhelyezésének problémája, nem kell esetleg órákig azzal vacakolni, hogy az ember pont a középpontban üljön. A hangerőszabályzó melletti potméterrel a mélyhangok mennyiségét lehet állítani. Elég jól kiemelik a hangszórók ezáltal a basszust, ráadásul egy nem-dokumentált funkció is kiderült kísérletezés során: a Surrounder kisebb légkondicionálóként is használható, a mély hangokra ugyanis fejünkre fújja a levegőt :-)

A Surrounder amúgy nem csak a számítógéphez használható, a surround dekóder segítségével bármilyen sztereó jelforráshoz használható négy hangszórós rendszerként, például hallgathatjuk vele kedvenc filmjeinket is, ha azok surround módban vannak rögzítve, és sztereó a video.

A Surrounder egyetlen hátránya talán az, hogy nem a legkényelmesebb egy ekkora szerkezettel a nyakunkban üldögélni, de hozzá lehet szokni. Az alapváltozat ára nettó 41400 Forint, míg a surround dekóderes Pro verzió 63700 Ft-ba kerül ÁFA nélkül. (a Dolby Pro-logic dekóder külön 24500 Ft-ba kerül) Annak ellenére, hogy talán valamivel drágább, mint egy négy hangszóróból álló rendszer, személyes használatra jobb megoldás lehet ez, mert nincs gond a hangszórók elhelyezésével, nem kell azokat kerülgetni a szobában. Esetleg még egy center sugárzó kerülhetett volna rá. ■

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló