For Honor
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Sennheiser Surrounder

2000.02.13. 00:00 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

Az ECTS-en kicsit meglepődtem, amikor a kiváló minőségű hifi termékeiről, elsősorban fejhallgatóiról ismert Sennheiser céget fedeztem fel a kiállítók között. A standon körbenézve kiderült, miért is vannak jelen: a számítógépekhez való használatra is népszerűsíteni szeretnék fejhallgatóikat és mikrofonjaikat, és nem utolsósorban legújabb fejlesztésüket, a Surroundert. Ez nem más, mint egy surround fejhallgató, azaz egy olyan eszköz, melyen négy hangszóró veszi körbe a fejünket, megspórolva a nagy és drága hangfalakat.

A Surrounder maga igen furcsa megjelenésű, az alapja egy keményebb típusú habszivacs, valami olyasmi, mint a biciklis bukósisakoké, csakhogy ezen nincs vékony műanyag borítás. Egy U alakú valami az egész, melynek két végében két nagyobb hangszóró van, a görbületben pedig két potméter, valamint két kisebb hangszóró. Ezt kell a nyakunkba venni, melyet két szivacs segítségével tehetünk kényelmesebbé. Az ember magától igazából pont fordítva venné fel a Surroundert, mint ahogy azt valójában kell, de a hangerőszabályzó miatt rá lehet jönni, hogy melyik oldal az eleje. Az így előre kerülő két kis hangszóró szerencsére nem takarja el a képernyőt.

A Surrounder kétféle csomagolásban kapható, az eltérés annyi, hogy az egyikhez - a Pro típushoz - jár egy Dolby ProLogic dekóder is, amit amúgy külön is megvásárolhatunk. Tesztelésre a Pro verziót kaptuk kölcsön. A dekódert kihagyva a Surroundert közvetlenül a SoundBlaster Live! két kimenetére kötöttem rá, no meg a mellékelt tápegységgel 12V feszültséget is adtam neki. A beépített erősítő ezek után 1-1 W-ot adott a kisebb, és 5-5 W-ot a nagyobb hangszórókra. Ez elég is volt arra, hogy minden jól hallható legyen (a cél ezzel az eszközzel ugyanis nem a szomszédok idegesítése). A vállra tett Surrounderhez hozzá kell kicsit szokni, nem szabad hirtelen mozdulatokat tenni, mert különben lecsúszik nyakunkból a készülék. Azonban viselése nem hátráltatja túlzottan a számítógép irányítását, kicsit kell csak óvatosabbnak lennünk a váll mozgatásával, tehát például az egeret óvatosabban kell tologatnunk.

A négy hangszórót kihasználó játékok - de már a sztereó effekteket használó programok is - jól szóltak a Surrounderrel, remekül érezhetőek voltak a különböző irányból jövő hangok. Mivel a Surrounder az ember nyakába kerül, így megszűnik a hangszórók elhelyezésének problémája, nem kell esetleg órákig azzal vacakolni, hogy az ember pont a középpontban üljön. A hangerőszabályzó melletti potméterrel a mélyhangok mennyiségét lehet állítani. Elég jól kiemelik a hangszórók ezáltal a basszust, ráadásul egy nem-dokumentált funkció is kiderült kísérletezés során: a Surrounder kisebb légkondicionálóként is használható, a mély hangokra ugyanis fejünkre fújja a levegőt :-)

A Surrounder amúgy nem csak a számítógéphez használható, a surround dekóder segítségével bármilyen sztereó jelforráshoz használható négy hangszórós rendszerként, például hallgathatjuk vele kedvenc filmjeinket is, ha azok surround módban vannak rögzítve, és sztereó a video.

A Surrounder egyetlen hátránya talán az, hogy nem a legkényelmesebb egy ekkora szerkezettel a nyakunkban üldögélni, de hozzá lehet szokni. Az alapváltozat ára nettó 41400 Forint, míg a surround dekóderes Pro verzió 63700 Ft-ba kerül ÁFA nélkül. (a Dolby Pro-logic dekóder külön 24500 Ft-ba kerül) Annak ellenére, hogy talán valamivel drágább, mint egy négy hangszóróból álló rendszer, személyes használatra jobb megoldás lehet ez, mert nincs gond a hangszórók elhelyezésével, nem kell azokat kerülgetni a szobában. Esetleg még egy center sugárzó kerülhetett volna rá. ■

Sennheiser Surrounder

hozzászólások (0)

cikkajánló

Speedlink Regger gamer szék

Miért jó nekem, hogy nem az étkezőből hozott széken ülve osztom a headshotokat?

Logitech G933 Artemis Spectrum Snow headset videobemutató

Egy vezeték nélküli gamer headset járt nálunk teszten.

Samsung C24FG70FQU ívelt gaming monitor

Az ideális gamer monitor?

Logitech G900 Chaos Spectrum

Nagyszerű gamer egér brutális áron.

Oculus Rift játékok a gamescomon

Három Oculus Touch-vezérlésű VR-játékot mutatunk be.