Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

3dfx Interactive Voodoo3

2000.02.13. 00:00 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

A 3dfx nemrég dobta piacra legújabb fejlesztéseinek eredményét, a Voodoo3-nak keresztelt grafikus chipet és az arra épülő videokártyákat. Jogosan kérdezhetik egyesek, hogy az utóbbi hogy lehetséges, hiszen a 3dfx-et eddig csak chipjeiről ismerhettük. A válasz erre nem túl bonyolult: az elmúlt év során a cég felvásárolta az STB Systems videokártya-gyártót, így megszerezve a szükséges infrastruktúrát saját kártyák gyártásához. Emellett pedig ezúttal nem adta ki a chipet más gyártóknak, azaz nem lesz Diamond, Creative, stb. Voodoo3, ráadásul pedig a teljes haszon a 3dfx zsebébe megy majd. Szerintem ezzel igencsak jól fognak járni, bár a konkurencia - az NVIDIA a RIVA TNT2-vel és az S3 a Savage4-gyel - igencsak erős, így biztosat majd csak az üzleti jelentések alapján mondhatok.

A Voodoo3 chip a Vooodoo Banshee chipre alapoz, azaz ez is egy 2D/3D chip, de sokkal erősebb 3D résszel, mint a Banshee-é volt. (A tesztek alapján első ránézésre a Voodoo2 kb. másfélszeres teljesítményét nyújtotta a kártya.)

A chipnek - és a ráépülő kártyáknak - induláskor kétféle változata volt, a Voodoo3 2000 és a Voodoo3 3000, melyet hamar kiegészítettek a Voodoo3 3500 TV típus bejelentésével, melynek megjelenése nyár végére várható. Mindegyik kártya a 128 bites Voodoo3 processzorra épül, és 16 MB SDRAM található rajtuk. A 2000-es típus 300 MHz-es RAMDAC-cal, a másik kettő 350 MHz-essel működik, sorban 143, 166 illetve 183 MHz-es belső órajellel. A kártyák maximális felbontása 2046*1536 képpont, 16 bites színmélységgel. A technikai adatokat a következő táblázat tartalmazza.

 Voodoo3 2000Voodoo3 3000Voodoo3 3500 TV
Belsõ órajel és memória sebessége (MHz)143166183
RAMDAC (MHz)300350350
Sebesség (poligon/sec)6 millió7 millió8 millió
Max. színezési sebesség (Megatexel/sec)286333366
TV kimenetnincsTV/S-videoTV/S-video
TV tunernincsnincsvan
BusztípusPCI vagy AGPAGPAGP
Mint látható, a 3500 TV legfõbb extrája a beépített TV tuner, melynek segítségével PC-nk monitorján nézhetünk TV-t, digitalizálhatjuk a képét, vagy rögzíthetünk belõle részleteket. Ezen kívül a kártyák sebessége is nõ a típusszám növekedésével, no és persze az áruk is. Míg a legkisebb kártya kapható PCI kivitelben is, a nagyobbak már csak AGP-sek.

Bizonyára sokan kritizálják a 16 MB memóriát, mely a konkurens kártyákhoz viszonyítva valóban kevés, ugyanis azokon általában 32 MB van, a 3dfx ennek ellenére úgy döntött, neki elég ennyi. Megmaradtak ráadásul 3D megjelenítésnél a megszokott 16 bites színmélységnél (annak ellenére, hogy belül 32 biten dolgozik a kártya), ami ugyancsak hátrány lehet a konkurenciát elnézve, hiszen azok képesek 32 bites renderelésre is. Ennek a döntésnek a helyessége is csak az idõ múlásával fog kiderülni: mennyi játék fogja kihasználni a 32 bitet, illetve a másik oldalról: mennyit ér a jól bejáratott márkanév a 3dfx-nél.

Érdekes még az is, hogy textúrákból csak maximum 256*256 pixel méretûek kezelésére képes a kártya, holott pl. az S3 Savage4-ével már 2048*2048-asakat is használhatunk.

Szoftveres támogatás terén a Voodoo3 természetesen támogatja a 3dfx saját API-ját, a Glide-ot, ezen kívül pedig a ma legjobban elterjedt Direct3D-t, valamint még az OpenGL-t is.

A 2000-es típushoz a driver CD-n kívül egy demókat tartalmazó korong jár még, a 3000-es dobozos változathoz viszont már komolyabb játékgyûjteményt adnak: FIFA 99, Descent 3 Sol Ascent (néhány pályás Descent 3 verzió), valamint egy Unreal, amit tévedésbõl Unreal Tournamentnek cimkéztek. Emiatt elnézést is kérnek egy kis cetlin (valószínûleg azt szerették volna mellékelni, de a játék késett, így kénytelenek voltak az Unrealt adni), és postaköltségért cserébe vállalják, hogy amint megjelenik az Unreal Tournament, elküldik annak korongját is. Ez szerintem elég korrekt megoldás, tekintve, hogy így 1-2000 Forint körüli összegért lehet majd hozzájutni ahhoz a játékhoz.

Kuriózumnak mondható még a kártyára adott garancia is, az ugyanis tíz év. Ennyi garanciát nem sokan adnak termékeikre, bár az is igaz, hogy a Voodoo3 esetében nem nagyon van szükség ennyire, hiszen a jelenlegi fejlõdési ütem mellett pár éven belül már elavultnak fog számítani.

Teszteléshez egy Voodoo3 3000-es kártyát használtunk, tehát a most kapható két kártya közül az erõsebbet. A kipróbált játékok mindegyike remekül futott, az egyetlen Voodoo2-vel eddig elérhetetlen 1024*768-as felbontásban is. A Quake II például még így is 55 frame/sec sebességet produkált, ami igencsak figyelemre méltó, a timedemo másodpercek alatt lefutott, úgy, hogy szinte semmit se lehetett látni, mi is történik benne :-) A többi kipróbált játék is szaggatás nélkül futott, nagy felbontás esetén is.

A kártya képminõsége is jó volt, bár a textúrákat a korábbi Voodookhoz hasonlóan ez is elmossa, és ez meglátszott a 3DMark teszt egyik eredményeként kapott képen. (A RIVA TNT textúra-minõsége jobb volt ennél.) Szerencsére játék közben ez egyáltalán nem feltûnõ, nagyon szép képet kaptunk minden programnál.

A Voodoo3 tehát kisebb hiányosságait leszámítva megfelel a várakozásoknak, sebességben az egyik leggyorsabb, játékokhoz készített kártya jelenleg a piacon. A 3dfx bejáratott márkaneve miatt bizonyára jól fog szerepelni eladások terén is, fõleg, ha esésnek indul majd az ára. (A 2000-es típus itthon jelenleg nettó 26-30 ezer Forint körül kapható, a 3000-es ára pedig nettó 34-40 ezer között van.) ■

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló