Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

3dfx Interactive Voodoo3

2000.02.13. 00:00 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

A 3dfx nemrég dobta piacra legújabb fejlesztéseinek eredményét, a Voodoo3-nak keresztelt grafikus chipet és az arra épülő videokártyákat. Jogosan kérdezhetik egyesek, hogy az utóbbi hogy lehetséges, hiszen a 3dfx-et eddig csak chipjeiről ismerhettük. A válasz erre nem túl bonyolult: az elmúlt év során a cég felvásárolta az STB Systems videokártya-gyártót, így megszerezve a szükséges infrastruktúrát saját kártyák gyártásához. Emellett pedig ezúttal nem adta ki a chipet más gyártóknak, azaz nem lesz Diamond, Creative, stb. Voodoo3, ráadásul pedig a teljes haszon a 3dfx zsebébe megy majd. Szerintem ezzel igencsak jól fognak járni, bár a konkurencia - az NVIDIA a RIVA TNT2-vel és az S3 a Savage4-gyel - igencsak erős, így biztosat majd csak az üzleti jelentések alapján mondhatok.

A Voodoo3 chip a Vooodoo Banshee chipre alapoz, azaz ez is egy 2D/3D chip, de sokkal erősebb 3D résszel, mint a Banshee-é volt. (A tesztek alapján első ránézésre a Voodoo2 kb. másfélszeres teljesítményét nyújtotta a kártya.)

A chipnek - és a ráépülő kártyáknak - induláskor kétféle változata volt, a Voodoo3 2000 és a Voodoo3 3000, melyet hamar kiegészítettek a Voodoo3 3500 TV típus bejelentésével, melynek megjelenése nyár végére várható. Mindegyik kártya a 128 bites Voodoo3 processzorra épül, és 16 MB SDRAM található rajtuk. A 2000-es típus 300 MHz-es RAMDAC-cal, a másik kettő 350 MHz-essel működik, sorban 143, 166 illetve 183 MHz-es belső órajellel. A kártyák maximális felbontása 2046*1536 képpont, 16 bites színmélységgel. A technikai adatokat a következő táblázat tartalmazza.

 Voodoo3 2000Voodoo3 3000Voodoo3 3500 TV
Belsõ órajel és memória sebessége (MHz)143166183
RAMDAC (MHz)300350350
Sebesség (poligon/sec)6 millió7 millió8 millió
Max. színezési sebesség (Megatexel/sec)286333366
TV kimenetnincsTV/S-videoTV/S-video
TV tunernincsnincsvan
BusztípusPCI vagy AGPAGPAGP

Mint látható, a 3500 TV legfõbb extrája a beépített TV tuner, melynek segítségével PC-nk monitorján nézhetünk TV-t, digitalizálhatjuk a képét, vagy rögzíthetünk belõle részleteket. Ezen kívül a kártyák sebessége is nõ a típusszám növekedésével, no és persze az áruk is. Míg a legkisebb kártya kapható PCI kivitelben is, a nagyobbak már csak AGP-sek.

Bizonyára sokan kritizálják a 16 MB memóriát, mely a konkurens kártyákhoz viszonyítva valóban kevés, ugyanis azokon általában 32 MB van, a 3dfx ennek ellenére úgy döntött, neki elég ennyi. Megmaradtak ráadásul 3D megjelenítésnél a megszokott 16 bites színmélységnél (annak ellenére, hogy belül 32 biten dolgozik a kártya), ami ugyancsak hátrány lehet a konkurenciát elnézve, hiszen azok képesek 32 bites renderelésre is. Ennek a döntésnek a helyessége is csak az idõ múlásával fog kiderülni: mennyi játék fogja kihasználni a 32 bitet, illetve a másik oldalról: mennyit ér a jól bejáratott márkanév a 3dfx-nél.

Érdekes még az is, hogy textúrákból csak maximum 256*256 pixel méretûek kezelésére képes a kártya, holott pl. az S3 Savage4-ével már 2048*2048-asakat is használhatunk.

Szoftveres támogatás terén a Voodoo3 természetesen támogatja a 3dfx saját API-ját, a Glide-ot, ezen kívül pedig a ma legjobban elterjedt Direct3D-t, valamint még az OpenGL-t is.

A 2000-es típushoz a driver CD-n kívül egy demókat tartalmazó korong jár még, a 3000-es dobozos változathoz viszont már komolyabb játékgyûjteményt adnak: FIFA 99, Descent 3 Sol Ascent (néhány pályás Descent 3 verzió), valamint egy Unreal, amit tévedésbõl Unreal Tournamentnek cimkéztek. Emiatt elnézést is kérnek egy kis cetlin (valószínûleg azt szerették volna mellékelni, de a játék késett, így kénytelenek voltak az Unrealt adni), és postaköltségért cserébe vállalják, hogy amint megjelenik az Unreal Tournament, elküldik annak korongját is. Ez szerintem elég korrekt megoldás, tekintve, hogy így 1-2000 Forint körüli összegért lehet majd hozzájutni ahhoz a játékhoz.

Kuriózumnak mondható még a kártyára adott garancia is, az ugyanis tíz év. Ennyi garanciát nem sokan adnak termékeikre, bár az is igaz, hogy a Voodoo3 esetében nem nagyon van szükség ennyire, hiszen a jelenlegi fejlõdési ütem mellett pár éven belül már elavultnak fog számítani.

 

Teszteléshez egy Voodoo3 3000-es kártyát használtunk, tehát a most kapható két kártya közül az erõsebbet. A kipróbált játékok mindegyike remekül futott, az egyetlen Voodoo2-vel eddig elérhetetlen 1024*768-as felbontásban is. A Quake II például még így is 55 frame/sec sebességet produkált, ami igencsak figyelemre méltó, a timedemo másodpercek alatt lefutott, úgy, hogy szinte semmit se lehetett látni, mi is történik benne :-) A többi kipróbált játék is szaggatás nélkül futott, nagy felbontás esetén is.

A kártya képminõsége is jó volt, bár a textúrákat a korábbi Voodookhoz hasonlóan ez is elmossa, és ez meglátszott a 3DMark teszt egyik eredményeként kapott képen. (A RIVA TNT textúra-minõsége jobb volt ennél.) Szerencsére játék közben ez egyáltalán nem feltûnõ, nagyon szép képet kaptunk minden programnál.

A Voodoo3 tehát kisebb hiányosságait leszámítva megfelel a várakozásoknak, sebességben az egyik leggyorsabb, játékokhoz készített kártya jelenleg a piacon. A 3dfx bejáratott márkaneve miatt bizonyára jól fog szerepelni eladások terén is, fõleg, ha esésnek indul majd az ára. (A 2000-es típus itthon jelenleg nettó 26-30 ezer Forint körül kapható, a 3000-es ára pedig nettó 34-40 ezer között van.) ■

3dfx Interactive Voodoo3

hozzászólások (0)

cikkajánló

Speedlink Regger gamer szék

Miért jó nekem, hogy nem az étkezőből hozott széken ülve osztom a headshotokat?

Logitech G933 Artemis Spectrum Snow headset videobemutató

Egy vezeték nélküli gamer headset járt nálunk teszten.

Samsung C24FG70FQU ívelt gaming monitor

Az ideális gamer monitor?

Logitech G900 Chaos Spectrum

Nagyszerű gamer egér brutális áron.

Oculus Rift játékok a gamescomon

Három Oculus Touch-vezérlésű VR-játékot mutatunk be.