25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

3dfx Interactive Voodoo3 3500 TV

Írta: Dino

A 3dfx még egy újdonsággal állt elő a Voodoo3 sorozatban: a kártyára integráltak egy TV tunert, ennek eredménye lett a Voodoo3 3500 TV. A kártya alapjában véve ugyanazt nyújtja, mint a Voodoo3 3000-es, de a magasabb órajelű processzor következtében (a 2000-es típus 143 és a 3000-es 166 MHz-e után 183 MHz-en üzemel mind a processzor, mind a memória) kicsivel nagyobb a sebessége, a tuner pedig újabb lehetőségeket ad a felhasználónak.

A Voodoo3 3500 TV kártya csak AGP kivitelben kapható. Az installálás egyszerű, be kell rakni a megfelelő helyre a kártyát, majd felinstallálni a drivert. A dobozban a kártya mellett egy igen érdekes, videokártyáknál szokatlan dolgot találhatunk: egy vastag kék kábelt, egyik végén egy félgömbszerű valamivel, másik végén pedig két csatlakozóval. A csatlakozók egyikét a kártyához kell kötni, a másikhoz pedig a monitorkábelt csatlakoztathatjuk. A kábel másik végén lévő dobozon egy rakás csatlakozó található, egyik oldalán a kimenetek, a másikon pedig a bemenetek. Van S-Video, kompozit video ki-és bemenet, valamint sztereó audio csatlakozás. A megoldás teljesen egyéni, viszont tény, hogy így volt a legegyszerűbb megvalósítani a sok ki-és bemenetet. A dobozban még egy vékony kábelt is találunk, ezt a gépen belül a hangkártya egyik bemenetére kell rácsatlakoztatni. Ezután a hangkártya keverőpultján be kell állítanunk, hogy a megfelelő hangforrás - azaz az, ami a videokártyáról jön - hallható legyen. Az eredmény szempontjából egyébként teljesen mindegy, hogy az Aux vagy egy CD-bemenet csatlakozóját használjuk erre a célra.

A kártya összehasonlításokban egyik legtöbbet emlegetett adata, a színezési sebessége a Voodoo3 3000-es 333 millió pixel/sec sebességéhez képest nem sokat különbözik, 366 millió képpont. Ez a gyakorlatban se jelent nagy különbséget, a 3DMark 99 Max által adott eredmények között minimális volt az eltérés, és a Quake II futtatásakor is nagyon hasonló FPS értékek voltak megfigyelhetők. A képminőség és egyéb sebességi értékek se nagyon változtak, a textúrakezelés is a régi maradt, és a memóriát se növelték meg, 16 MB SDRAM van a 3500-as kártyán. 2D-ben is jól használható a kártya, a 350 MHz-es RAMDAC maximum 2046*1536-os felbontást támogat 75 Hz-es képfrissítés mellett, 32 bites színmélységgel.

A Voodoo3 3500 TV nagy újítása, a TV tuner elég jól használható, sok funkciója van, bár az is igaz, hogy nem nyújt minden szempontból annyit, mintha egy különálló tuner kártyánk lenne. A TV kép egy ablakban jelenik meg, amit tetszés szerint egy dupla kattintással teljes képernyőssé tehetünk. A kezelést egy - amúgy a kinézete alapján jogosan - távirányítónak nevezett ablakban végezhetjük. Itt válthatunk csatornát a számbillentyűk segítségével, továbbá lehetőség van 1-1 csatornával fel- illetve le váltani, kiválasztani a video jelforrást az S-Video, kompozit és tuner bemenet közül, elmenteni az aktuális képet, valamint rázoomolni a képre. A kép elmentés funkció sajnos pár másodperces késleltetéssel működik, ami rettentő zavaró, ha az aktuális képet szeretnénk elmenteni, ugyanis ez így lehetetlen. Sajnos ha kimerevítjük a képet, az se segít, akkor se a leállított kockát menthetjük el. A képet 192*144, 384*288 vagy 768*576-os felbontásban, BMP vagy JPG formátumban menthetjük el. A TV ablakban megjelenő képet a számítógép nem a desktop részeként kezeli, ami azt jelenti, hogy egy egyszerű Print Screennel, vagy valami képernyőlopó programmal nem lehet elmenteni a képet, kénytelenek vagyunk mindenképpen a kezelőszoftver capture funkcióját használni erre a célra. A képernyő bíbor színét cseréli le a kártya a TV képére, így ha háttérbe tesszük a TV ablakot, és ilyen színű objektumot teszünk elé, akkor ott látható lesz a kép. Ez érdekesen mutat például ha a szövegszerkesztőben cseréljük le a szöveg egy részének hátterét ilyenre, mivel így a betűk a TV képén jelennek meg. Lehetőség van még video rögzítésére is, AVI vagy MPEG-2 formátumban (az utóbbi real-time tömörítéssel készül, amit még egy különálló TV-kártya se mindig támogat!). Ilyenkor 320*280-as felbontást kapunk. Az eredmény elég jó, az MPEG file percenként 12-15 MB-ot foglal, a kép- és hangminőség megfelelő, bár sajnos visszajátszáskor néha kicsit elcsúszik a kép és a hang. A TV szoftver abból a szempontból is ellátja a video szerepét, hogy képes programozott műsorfelvételre is. Az asztali videokészülékekhez hasonlóan beállíthatunk egyszeri vagy rendszeres felvételeket is. A videofelvételek készítésénél egyetlen dologra kell nagyon odafigyelni, és erre a szoftver is minden alkalommal figyelmeztet: a hangkártya keverőpultján a rögzíteni kívánt hangot kell bekapcsolnunk.

Külön kezeli a szoftver a kábel- és földi sugárzású csatornákat, ez sajnos elbonyolítja a kezelését, ugyanis macerás a menüben váltani a két mód között. Szerencsére a 3dfx-től utólag kapott új DLL file-ok némileg javítottak ezen, és így a csatornák nagy része már a kábel-TV-s módban volt fogható, remélem, továbbra se hagyják abba a szoftver ilyen jellegű fejlesztését. Sajnos nem sikerült minden TV csatornát felismernie a tunernek, és azokat manuálisan se lehetett beállítani. Érdekes funkció még a szörfölésnek elnevezett dolog, ilyenkor egy ablakban egymás után jelennek meg pár másodpercre a kiválasztott csatornák, majd váltáskor az utolsó kép marad ott. Sajnos egyszerre több mozgóképet nem láthatunk, és a szoftver jelenlegi verziója még nem tökéletesen jeleníti meg a képrészleteket, de azért jópofa ez a funkció is.

A dobozban szoftverként egy driver CD-t mellékeltek, melyen az Intervideo WinDVD 1.2 DVD-lejátszó, és a Ulead VideoStudio 3.0 SE video-editáló programokat is megtalálhatjuk. A driver CD-re a nyomat feliratával ellentétben még nem került rá a teletext program, de a 3dfx már fejleszti a végleges verziót. Ezeken kívül még egy teljes verziójú Unreal is található a dobozban, valamint egy kupon, melyért cserébe a postaköltséget kifizetve hozzájuthatunk az Unreal Tournamenthez is. A VideoStudio egy egyszerűen kezelhető, tetszetős felületű videoszerkesztő program, mellyel vághatjuk és feliratozhatjuk filmjeinket, valamint speciális effekteket, áttűnéseket alkalmazhatunk rájuk.

A Voodoo3 3500 TV egy remek 2D/3D videokártya, mely a leggyorsabb Voodoo3-as kártya lett (bár a 3000-es szériát csak minimálisan előzi le), az integrált TV tuner viszont egy olyan funkció, melyet sokak találhatnak hasznosnak. Az eddigi Voodoo sorozatok nagy hibáit sajnos továbbra is megőrizte, nevezetesen a 3D-s módban a maximum 16 bites színmélységet és a kis felbontású, elmosott textúrákat, de a sebesség tekintetében nagyszerű. Kár, hogy a Voodoo 4 és 5 kártyákkal kapcsolatban egyelőre nincsenek hasonló tervei a 3dfx-nek, ugyanis nagyon jó dolog cikkírás közben egy kis ablakban TV-t nézni :-)

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!