Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

3dfx Interactive Voodoo3 3500 TV

2000.02.13. 00:00 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

A 3dfx még egy újdonsággal állt elő a Voodoo3 sorozatban: a kártyára integráltak egy TV tunert, ennek eredménye lett a Voodoo3 3500 TV. A kártya alapjában véve ugyanazt nyújtja, mint a Voodoo3 3000-es, de a magasabb órajelű processzor következtében (a 2000-es típus 143 és a 3000-es 166 MHz-e után 183 MHz-en üzemel mind a processzor, mind a memória) kicsivel nagyobb a sebessége, a tuner pedig újabb lehetőségeket ad a felhasználónak.

A Voodoo3 3500 TV kártya csak AGP kivitelben kapható. Az installálás egyszerű, be kell rakni a megfelelő helyre a kártyát, majd felinstallálni a drivert. A dobozban a kártya mellett egy igen érdekes, videokártyáknál szokatlan dolgot találhatunk: egy vastag kék kábelt, egyik végén egy félgömbszerű valamivel, másik végén pedig két csatlakozóval. A csatlakozók egyikét a kártyához kell kötni, a másikhoz pedig a monitorkábelt csatlakoztathatjuk. A kábel másik végén lévő dobozon egy rakás csatlakozó található, egyik oldalán a kimenetek, a másikon pedig a bemenetek. Van S-Video, kompozit video ki-és bemenet, valamint sztereó audio csatlakozás. A megoldás teljesen egyéni, viszont tény, hogy így volt a legegyszerűbb megvalósítani a sok ki-és bemenetet. A dobozban még egy vékony kábelt is találunk, ezt a gépen belül a hangkártya egyik bemenetére kell rácsatlakoztatni. Ezután a hangkártya keverőpultján be kell állítanunk, hogy a megfelelő hangforrás - azaz az, ami a videokártyáról jön - hallható legyen. Az eredmény szempontjából egyébként teljesen mindegy, hogy az Aux vagy egy CD-bemenet csatlakozóját használjuk erre a célra.

A kártya összehasonlításokban egyik legtöbbet emlegetett adata, a színezési sebessége a Voodoo3 3000-es 333 millió pixel/sec sebességéhez képest nem sokat különbözik, 366 millió képpont. Ez a gyakorlatban se jelent nagy különbséget, a 3DMark 99 Max által adott eredmények között minimális volt az eltérés, és a Quake II futtatásakor is nagyon hasonló FPS értékek voltak megfigyelhetők. A képminőség és egyéb sebességi értékek se nagyon változtak, a textúrakezelés is a régi maradt, és a memóriát se növelték meg, 16 MB SDRAM van a 3500-as kártyán. 2D-ben is jól használható a kártya, a 350 MHz-es RAMDAC maximum 2046*1536-os felbontást támogat 75 Hz-es képfrissítés mellett, 32 bites színmélységgel.

A Voodoo3 3500 TV nagy újítása, a TV tuner elég jól használható, sok funkciója van, bár az is igaz, hogy nem nyújt minden szempontból annyit, mintha egy különálló tuner kártyánk lenne. A TV kép egy ablakban jelenik meg, amit tetszés szerint egy dupla kattintással teljes képernyőssé tehetünk. A kezelést egy - amúgy a kinézete alapján jogosan - távirányítónak nevezett ablakban végezhetjük. Itt válthatunk csatornát a számbillentyűk segítségével, továbbá lehetőség van 1-1 csatornával fel- illetve le váltani, kiválasztani a video jelforrást az S-Video, kompozit és tuner bemenet közül, elmenteni az aktuális képet, valamint rázoomolni a képre. A kép elmentés funkció sajnos pár másodperces késleltetéssel működik, ami rettentő zavaró, ha az aktuális képet szeretnénk elmenteni, ugyanis ez így lehetetlen. Sajnos ha kimerevítjük a képet, az se segít, akkor se a leállított kockát menthetjük el. A képet 192*144, 384*288 vagy 768*576-os felbontásban, BMP vagy JPG formátumban menthetjük el. A TV ablakban megjelenő képet a számítógép nem a desktop részeként kezeli, ami azt jelenti, hogy egy egyszerű Print Screennel, vagy valami képernyőlopó programmal nem lehet elmenteni a képet, kénytelenek vagyunk mindenképpen a kezelőszoftver capture funkcióját használni erre a célra. A képernyő bíbor színét cseréli le a kártya a TV képére, így ha háttérbe tesszük a TV ablakot, és ilyen színű objektumot teszünk elé, akkor ott látható lesz a kép. Ez érdekesen mutat például ha a szövegszerkesztőben cseréljük le a szöveg egy részének hátterét ilyenre, mivel így a betűk a TV képén jelennek meg. Lehetőség van még video rögzítésére is, AVI vagy MPEG-2 formátumban (az utóbbi real-time tömörítéssel készül, amit még egy különálló TV-kártya se mindig támogat!). Ilyenkor 320*280-as felbontást kapunk. Az eredmény elég jó, az MPEG file percenként 12-15 MB-ot foglal, a kép- és hangminőség megfelelő, bár sajnos visszajátszáskor néha kicsit elcsúszik a kép és a hang. A TV szoftver abból a szempontból is ellátja a video szerepét, hogy képes programozott műsorfelvételre is. Az asztali videokészülékekhez hasonlóan beállíthatunk egyszeri vagy rendszeres felvételeket is. A videofelvételek készítésénél egyetlen dologra kell nagyon odafigyelni, és erre a szoftver is minden alkalommal figyelmeztet: a hangkártya keverőpultján a rögzíteni kívánt hangot kell bekapcsolnunk.

Külön kezeli a szoftver a kábel- és földi sugárzású csatornákat, ez sajnos elbonyolítja a kezelését, ugyanis macerás a menüben váltani a két mód között. Szerencsére a 3dfx-től utólag kapott új DLL file-ok némileg javítottak ezen, és így a csatornák nagy része már a kábel-TV-s módban volt fogható, remélem, továbbra se hagyják abba a szoftver ilyen jellegű fejlesztését. Sajnos nem sikerült minden TV csatornát felismernie a tunernek, és azokat manuálisan se lehetett beállítani. Érdekes funkció még a szörfölésnek elnevezett dolog, ilyenkor egy ablakban egymás után jelennek meg pár másodpercre a kiválasztott csatornák, majd váltáskor az utolsó kép marad ott. Sajnos egyszerre több mozgóképet nem láthatunk, és a szoftver jelenlegi verziója még nem tökéletesen jeleníti meg a képrészleteket, de azért jópofa ez a funkció is.

A dobozban szoftverként egy driver CD-t mellékeltek, melyen az Intervideo WinDVD 1.2 DVD-lejátszó, és a Ulead VideoStudio 3.0 SE video-editáló programokat is megtalálhatjuk. A driver CD-re a nyomat feliratával ellentétben még nem került rá a teletext program, de a 3dfx már fejleszti a végleges verziót. Ezeken kívül még egy teljes verziójú Unreal is található a dobozban, valamint egy kupon, melyért cserébe a postaköltséget kifizetve hozzájuthatunk az Unreal Tournamenthez is. A VideoStudio egy egyszerűen kezelhető, tetszetős felületű videoszerkesztő program, mellyel vághatjuk és feliratozhatjuk filmjeinket, valamint speciális effekteket, áttűnéseket alkalmazhatunk rájuk.

A Voodoo3 3500 TV egy remek 2D/3D videokártya, mely a leggyorsabb Voodoo3-as kártya lett (bár a 3000-es szériát csak minimálisan előzi le), az integrált TV tuner viszont egy olyan funkció, melyet sokak találhatnak hasznosnak. Az eddigi Voodoo sorozatok nagy hibáit sajnos továbbra is megőrizte, nevezetesen a 3D-s módban a maximum 16 bites színmélységet és a kis felbontású, elmosott textúrákat, de a sebesség tekintetében nagyszerű. Kár, hogy a Voodoo 4 és 5 kártyákkal kapcsolatban egyelőre nincsenek hasonló tervei a 3dfx-nek, ugyanis nagyon jó dolog cikkírás közben egy kis ablakban TV-t nézni :-) ■

3dfx Interactive Voodoo3 3500 TV

hozzászólások (0)

cikkajánló

Speedlink Regger gamer szék

Miért jó nekem, hogy nem az étkezőből hozott széken ülve osztom a headshotokat?

Logitech G933 Artemis Spectrum Snow headset videobemutató

Egy vezeték nélküli gamer headset járt nálunk teszten.

Samsung C24FG70FQU ívelt gaming monitor

Az ideális gamer monitor?

Logitech G900 Chaos Spectrum

Nagyszerű gamer egér brutális áron.

Oculus Rift játékok a gamescomon

Három Oculus Touch-vezérlésű VR-játékot mutatunk be.