25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

NBA Live 2001

Az EA új kosárlabda programja még tovább vitte a sorozatot a teljes realizmus irányába.

Írta: Peac 13 hozzászólás

Joggal állíthatjuk, hogy a sportjátékok körében a legnépszerűbbek az EA Sports játékok. Az EA ugyanis a maga NHL, NBA, és FIFA sorozatával már sok-sok évvel ezelőtt meghódította a világot. Évről évre várják a rajongók, hogy kijöjjön a folytatás, amely valószínűleg még élethűbb lesz, mint az eddigiek. De vajon tudnak-e még javítani a fejlesztők magán a játékon?

Az NBA-nél sajnos azt voltam kénytelen megállapítani, hogy maga a program szinte semmiben sem fejlődött. Amiben javítottak, az csak a játék hangulatát dobhatja fel, mint például a játékosok beszédei/kiáltásai, az élő meccsek elején megszokott "pacsi", kézösszetartás, egymást hergelő játékosok, stb. Szó se róla, ez tényleg feldobja a játékot, és ahogy azt már megszokhattuk, a grafika jelentős javuláson esett át az előző kiadáshoz képest. Megmaradt természetesen a kommentár, és a stadion-hangszóró hangja, amik már jól beváltak az évek során.

A játék irányítása mit sem változott, és az irányíthatóság is megmaradt az elfogadhatón belül. Még a mai napig is az jelenti a játékban a legnagyobb élményt a nehezen megszerzett győzelmen kívül, ha sikerül zsákolni egyet a jól megszokott Turbo-gomb segítségével. Az ellenfél védői mellesleg keményebbek, mint valaha. Igencsak komoly cselezésekbe kell bonyolódnunk ahhoz, hogy sikerüljön lerázni egy-egy védőt. Persze, ha sikerül lerázni a védőt, és elég időt hagyunk éppen aktuális emberünknek, természetesen az esetek többségében a hálóban landol a labda. Ennek persze az egész nézőtér nagyon örül, de legfőképpen a kispad fejezi ki érzelmeit. Ebből a szempontból is élethűbb lett a játék, hogy nem egy ismétlődő kifeszített képfájl alkotja a lelátókat és a kispadot, hanem valóban úgy látszik, mintha ott lennénk a parkettán. A játékosok mozdulatait is már egyenesen az életből merítették. Ez annyit jelent, hogy egy vérbeli NBA-figura segített bedigitalizálni (a motion capture technológia alkalmazásával) a mozdulatsorokat, amit már megszokhattunk más sportjátékoknál is. (Amúgy ezt a folyamatot láthatjuk a játék intrójában, Kevin Garnet közreműködésével). Ezeket a mozdulatokat élvezet látni, és irányítani is, de vannak helyzetek, amikor nincs időnk a gyönyörködésre. Ez a helyzet például, ha hálózatban játszunk barátaink, vagy esetleg egy vad idegen ellen. A multiplayer-módok a szokásosak: modem, LAN, internet. Játszhatjuk a játékban található összes játékmódot multiplayer-ben is. Ezeket a játékmódokat is megszokhattunk már az évek során. A legnagyobb ötletnek még mindig a streetball-t tartom, ami hála Istennek nem tűnt el a játékból, plusz megjelent egy újabb is. Ez pedig a Franchise-mód, melyben a jövő csapatát kell felépítenünk. Ezek mellett pedig természetes a rég jól bevált szezon, amikor egy teljes évadot kell végignyomnunk, már ha eljutunk a végéig.

De minderre ma már azt mondanánk, hogy egyáltalán nem nagy dolog, amit összehozott az EA, de mivel hihetetlenül részletes grafikával, finoman kiélesített hangokkal és fantasztikus hangulattal kombinálták mindezt össze, így már az egész Világ hanyatt dobhatja magát a játék előtt! Én személy szerint, nem tudom, mi az EA titka, hogy minden évben képes megbabonázni a tömegeket, de egyértelmű, hogy idén sem tudják őket megszorongatni a konkurencia termékei.

Szóval, az EA ismét lefoglalta a vasárnap délutánjainkat, és ezután a játék után már csak a Superbike-sorozat következő kiadását várom.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

85%
grafika
9
hangok
8
játszhatóság
8
hangulat
9
Pozitívumok
  • Igazi NBA-hangulat
  • Szép grafika
  • Remek zene a menü alatt
Negatívumok
  • Magában a játékban semmi újdonság

NBA Live 2001

Platform:

Fejlesztő: EA Sports

Kiadó: Electronic Arts

Forgalmazó: Ecobit Rt.

Megjelenés: 2001. I. negyedév

Minimális rendszerigény: Pentium 200, 32 MB RAM, 3D gyorsító

» Tovább a játék adatlapjára

HOZZÁSZÓLÁSOK

Peac
Peac [1222]
Már nem emlékszem pontosan, de vagy a dobozon volt a kód, vagy a kézikönyvben. Ott kell lennie, keresd csak meg!
g214
g214 [2]
most komcsira megmondhatná valaki a serial számot
g214
g214 [2]
valaki nem tudja az nba 2001 live serial számát?:-((légyszi
Peac
Peac [1222]
De vajon most mi jön? Sajnos ebben a kategóriában nagyon össze kell szednie magát a fejlesztő-csapatnak, hogy újítsanak még valamit, ezért nehéz és ritka, hogy lényeges újítást vezessenek be. Szerintem, amit grafikában el lehet érni az élvezhetőség javára, azt már az NBA Live 2000-ben elérték. A 2001-es epizód már egy picit túl volt csicsázva.
Habár igen nagy élmény a monitorunkon NBA-t látni, és mindig nagyon kíváncsi vagyok, amikor egy új NBA-játék jön ki, hiszen ezt a orozatot '95 óta kísérem figyelemmel. Most elsősorban arra vagyok kíváncsi, mi szépet láthatunk a 2003-as kiadásban. (És csak halkan, magunk között jegyzem meg, hogy ezt Ti is hamarosan meg fogjátok tudni - 1-2 héten belül)
leking
leking [3]
Akkor mondja valaki hogy tud játszani ha már engem megvert.A többiek ne pattogjanak.
Majd ha megvertek akkor elismerem hogy tudtok játszani.
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (13 db)