Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Egyéb

Online előrendelés Magyarországon

Egy online előrendelési akció igaz története.

2001.07.18. 00:00 | szerző: PC Dome | Egyéb

Bizonyára többen olvastatok már fórumunkban a magazinunk oldalain is meghirdetett Emperor: Battle for Dune előrendelési akció viszontagságairól. Ezúton szeretnénk összefoglalni, hogy is zajlott ez egész.

Az Emperort forgalmazó cég két online magazinnal állapodott meg az előrendelési akció meghirdetéséről május végén, az egyik mi voltunk. Május 31-től lehetett a két magazin oldalain megrendelni a játékot, az első 100 előrendelőnek pedig a bruttó 12990 Ft-os játékhoz az ingyenes postázás mellett két ajándékot ígértek: egy különálló CD-n a játék zenéjét, valamint egy kódot három extra egységhez (ez utóbbit már február végén előre behirdette a Westwood, ahogy híreink között is olvashattátok). A játék nemzetközi megjelenési dátuma 2001. június 15. volt, a forgalmazó ennek ellenére óvatosan fogalmazott a hirdetésen, június második felét jelölte meg a magyarországi megjelenés dátumának.

Június 13-án (szerda) azt a tájékoztatást kaptam telefonhívásom során a forgalmazótól, hogy már Magyarország területén van a játék, de várhatóan a következő hét végére kerül ki a vámolás alól a szállítmány. 19-ei (kedd) telefonbeszélgetésünk során már kicsit távolabbi dátumot mondtak, bíztak benne, hogy 27-én (szerda) el tudják kezdeni a kipostázást. Június 21-én az alábbi levelek érkeztek a forgalmazótól:
"Nyugtasd meg az embereket, hogy megkapják a játékot akkor, amikor megérkezik, nem később (!). Az előrendelés azt jelenti, hogy ajándékot kapnak. Aki a megjelenéskor veszi meg a boltban a játékot, az nem fog kapni sem kódot, sem zenei CD-t. Ez csak annak jár, aki előrendeli, tehát csak nyernek az előrendelők. Ez a lényeg."
Valamint egy kérdésemre válaszul:
Kérdés: "Június 30-ig meg fog-e érkezni a megrendelőhöz a csomag?"
Válasz: "Valószínű, hogy nem érkezik meg hozzá jún. 30-ig. Sőt, biztos."

27-ére még nem érkezett meg a forgalmazóhoz a játék. 29-én (péntek) a következő hetet mondták telefonon. Július 2-án (hétfő) azt mondták, hogy "99,9 százalék, hogy pénteken postázzák". A játék az említett péntekre (júl. 6.) meg is érkezett a forgalmazóhoz. Egy olvasónk aznap fel is hívta őket telefonon, hogy bemehet-e a megrendelt játékért személyesen, és mivel pozitív választ kapott, felkerekedett és bement a forgalmazó irodájába. Ott viszont nem adták oda neki a játékot, nem tudták kideríteni, hogy kivel beszélhetett telefonon, és azt mondták neki, hogy "jövő héten postázzák, és feltehetően keddre megérkezik". (Utólag kiderült, hogy azért nem kaphatta meg, mert még nem volt bevételezve a játék a készletbe, csak erről telefonon nem tájékoztatták.)

Ugyanezen a napon, azaz július 6-án (három héttel a nemzetközi megjelenés után) a játékot készítő Westwood bejelentette, hogy 12 óra 1 perctől mindenki számára használhatóvá válnak az előrendelőknek addig exkluzívan elérhető egységek. Ezzel a magyar előrendelők számára a kettőből egyetlen exkluzív ajándék lett, hiszen ők ekkor még csak birtokában se voltak a játéknak.

Július 11-én (szerda), majdnem egy hónappal a nemzetközi megjelenés után megérkeztek az első példányok az előrendelőkhöz. Egy olvasónk egy csomagküldő kereskedelemmel is foglalkozó szoftverboltból rendelte meg az Emperort, hozzá már egy nappal előbb megérkezett a program. Ennek a boltnak a honlapján az alábbi hírt tették közzé július 12-én:
"Megérkezett a Westwood várva várt nagy stratégiai durranása, a nagysikerű Dune világában játszódó Emperor. Szintén örömhír, hogy végre megérkeztek a limitált példányszámú (a játékhoz kapcsolódó) ajándék zenei CD, melyet első vásárlóink a játék mellé ajándékként kapnak (akik már megvették boltjainkban a programot, számlájuk bemutatása mellett, utólagosan, és természetesen ingyenesen átvehetik a példányukhoz járó ajándékot)."
Tehát az előrendelőknek ígért zenei CD exkluzivitása se bizonyult igaznak, hiszen az előzetes ígéretekkel szemben mások is hozzájuthattak a játék megvásárlásakor.

Sajnos még július 17-én is volt olyan előrendelő, akihez nem érkezett meg a játék. Mindezek után már nem is csodálkoztunk azon, hogy az utóbbi hetek során többen is visszamondták az előrendelésüket.

Ennyi lett volna röviden az Emperor előrendelési akció története. Hogy miért írtuk mindezt le? Mert úgy éreztük, fontos tiszta vizet önteni a pohárba, hogy egy ilyen eset miatt ne haljon meg az online piac. Függetlenül attól, hogy egyáltalán nem a mi hibánkból alakultak így az események, ezúton is szeretnénk elnézést kérni mindenkitől, aki az oldalainkon behirdetett előrendelési akció keretében rendelte meg a játékot, és hosszú időn keresztül várta, hogy megérkezzen. Elnézést a késésért, elnézést, hogy az ajándékok a játék tényleges megjelenésekor már nem is lettek exkluzívak, és leginkább elnézést azért, hogy egy ilyen bizonytalan kimenetelű akcióban részt vettünk. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy soha többet ne forduljon elő magazinunk oldalain hasonló eredménnyel záruló akció. Nagyon bízunk benne, hogy ezek a kellemetlenségek nem vették el örökre olvasóink kedvét az online vásárlástól... ■

Online előrendelés Magyarországon

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló