25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Előzetes

AquaNox

A tenger alatti akció-szimulátor alfa verziója járt szerkesztőségünkben.

Írta: Thomas

Minden idők egyik legsikeresebb szimulátora az 1996-ban a német Blue Byte kiadásában megjelent Archimedean Dynasty volt. Még mai szemmel is szép grafikájával, aprólékosan kidolgozott világával, fordulatos történetével és hangulatával nagyon sok díjat és még több rajongót szerzett. Sok év várakozás után a Massive Development német fejlesztőcsapat kezei közül nemsokára megjelenik a folytatás, az AquaNox, mely még az idén a boltokba kerül.

A történet 2666-ban játszódik, nem sokkal az első rész cselekménye után, és a főszereplő is ugyanaz, a zsoldos Emerald "Dead-Eye" Flint. A játékmenet lényegében nem változik, ismét apró tengeralattjárókkal száguldozhatunk a tengerfenék kanyonjai között, különböző ellenséges tengeralattjárókra vadászva, bázisokat, konvojokat támadva vagy védelmezve, stb. A készítők harmincnál is több küldetés, kilenc irányítható tengeralattjárót, több mint negyven ellenféltípust (köztük hatalmas tengeri élőlényeket) és egy fordulatokkal teli, lebilincselő történetet ígérnek, ahol hetvennél is több NPC-vel találkozhatunk és beszélhetünk.

A tesztelésre kapott alfa verzió még közel sem végleges, és több opció nem is működik, de már ez is sokat elárul a játékról. A világ kidolgozottsága fantasztikus, mind összetettségben, mind pedig grafikailag. A sziklás tengerfenék, a korallzátonyok, a hatalmas növények, a vízben úszó planktonok, vagy a felszínen áttörő fénysugarak mind gyönyörűek és szinte fotorealisztikusak. A rengeteg különböző típusú és méretű tengeralattjáró, valamint a víz alatti városok színesek, gyönyörűek, és aprólékosan kidolgozottak. A saját fejlesztésű grafikai motor gyors, és rengeteg látványos effektet támogat – pl. fegyverek, robbanások, többrétegű, színes köd, tükröződések, árnyékok, stb. A felbontás egészen 1920*1440-ig növelhető, természetesen 32 bites színmélység mellett. A teljes optimalizálás még valószínűleg hátra van, de kisebb felbontásokon még a közepes gépeknek sem jelent problémát a folyamatos mozgás produkálása.

A kapott tesztverzió sajnos nem árul el semmit a történetről, de a három repülhető küldetés mindegyike eltérő stílusú. Az első egy egyszerű párharc egy másik tengeralattjáróval és pár toronnyal, a második egy lopakodó küldetés, ahol a cél egy kódkönyv ellopása. A harmadiknál a feladat egy bázis védelme. Ez utóbbi nagyon mozgalmas, egyetlen pillanatnyi pihenő nélkül kell irtani a több hullámban és különböző irányokból érkező támadókat. A rádión folyamatosan érkeznek az utasítások, és a többi pilóta üzenetei. A tengeralattjárók széles választéka képviselteti magát, az apró, de fürge felderítőktől a nagy, erős fegyverzetű cirkálókig. Az általunk irányított vadász apró, mozgékony, de elég erős fegyverzetű. Az irányítás kényelmes, bár űrszimulátorokhoz képest kicsit nehezebben manővereznek a gépek, ami a víz miatt érthető is. A 3D térkép- és radarrendszer elsőre kicsit szokatlan, de jól használható.

Az AquaNox természetesen támogatja a multiplayer játékot, interneten a helyi hálózaton keresztül. A történet nem játszható kooperatív módban, de lesz DM, CTF, és néhány speciális játékmód is. A megjelenési időpontot szeptember végéről novemberre tolták ki, előtte pedig még tervezik egy játszható demo kiadását is.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

AquaNox

Platform:

Fejlesztő: Massive Development

Kiadó: Fishtank Interactive

Megjelenés: 2001. november 7.

Minimális rendszerigény: Pentium III 500 MHz vagy Athlon, 128 MB RAM, 16 MB-os 3D gyorsító, 4xCD-ROM

» Tovább a játék adatlapjára

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!