Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Ricochet

A klasszikus falbontó játékokat hozta vissza megújult köntösben a PC-re a Reflexive csapata.

2001.12.02. 00:00 | szerző: Wotan | Ismertető/teszt

Nagyon örültem, mikor megtudtam, hogy egy elmúlt generációhoz tartozó játék reinkarnációját kell tesztelnem. Nosztalgiával vegyült érdeklődéssel telepítettem a programot a gépemre és azt kell mondjam, hogy nem csalódtam a falbontó játék legújabb változatában. Minden benne van, amit egy ilyen játéktól jogosan elvárhatunk. A mai összetett FPS-ek és RTS-ek világából kiszabadulva egy igen pihentető játékélményben lehet részünk, ha leülünk játszani a Ricochet névre keresztelt falbontóval.

Ricochet

Mint minden falbontóban, ebben a programban is az a cél, hogy minél kevesebb golyóval, minél rövidebb idő alatt, minél több pályát „lebontsunk”, és a lehető legtöbb pontot elérjük. Négyféle nehézségi szinten vághatunk neki a 170 pályából álló játéknak, de elsőre mindenkinek a normált ajánlom, hisz ezen a szinten kellemesen belemelegedhetünk a kategóriájában színesnek számító programba.

A játék kezdetén még „űrhajónk” kinézetét is kiválaszthatjuk, majd máris elindul az első pálya. A falat képező téglák fajtái igen változatosak, szinte mindegyik más és más tulajdonsággal bír. Van olyan tégla, amely érintésre robban, így a mellette lévő téglákat is megsemmisíti, van tégla, mely egy adott irányba vándorol, ha a golyó hozzáér, van amelyik csak többszöri érintésre tűnik el, van amelyik egyáltalán nem bontható le, vannak azok a téglák, melyeket ha lebontunk, valamilyen pozitív vagy negatív tulajdonságot rejtő csomagot dob ki, melytől a golyók vagy „űrhajónk” tulajdonságai változik. Vannak téglák melyből bomba zuhan ránk, ha nem vagyunk elég figyelmesek, de golyóink számát is növelhetjük a téglákból potyogó csomagokkal. A plusz tulajdonságoktól hajónk lehet szélesebb, keskenyebb vagy mágneses töltést kaphat, így a golyó nem lepattan róla, hanem hozzáragad, mely a célzást könnyíti meg. Persze a legjobb, ha hajónkat fegyverekkel tudjuk felvértezni, ekkor a lézerágyúk és rakéták segítségével pillanatok alatt lebonthatunk egy pályát. A golyó tulajdonsága is változhat az elkapott spéci csomagoktól függően, így növelhetjük vagy csökkenthetjük sebességét, kicsinyíthetjük méretét, de akár tűz- vagy jéglabda is válhat belőle, melyek lényegesen nagyobb pusztítást végeznek a falban, sőt van, hogy egyszerre hirtelen akár 10-20 golyóval kell zsonglőrködnünk.

Ricochet

A sok változatos és színes pályának, az ötletes játékmenetnek köszönhetően sokáig lehet ezzel az egyszerű, de annál nehezebb programmal játszani. Igazán egyszerű a kezelését elsajátítani, melynek köszönhetően akár a család olyan tagjai is a képernyő elé ülnek, akik a sok erőszakos, véres és bonyolult programok dömpingjében inkább ezt nem tették meg.

A Ricochet 6 MB-os demo változata az internetről tölthető le, a teljes játékot pedig szintén a neten keresztül lehet megvásárolni 9 dollárért. Ilyenkor egy kódot kapunk, mely kinyitja a többi pályát, nem kell mást letöltenünk sem. Aki viszont szeretné szebbé tenni a játékot, egy 10 MB-os grafikai és egy zenei kiegészítést is talál a fejlesztők site-ján. ■

értékelés

Ricochet

Pozitívumok
  • Kicsi, gyors játék, szép megvalósítása a klasszikus falbontónak
Minimális rendszerigény: Pentium II 266, 32 MB RAM
8,5
grafika 9
hangok 8
játszhatóság 9
hangulat 8
RicochetRicochetRicochetRicochetRicochet

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló