25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Egyéb

Microsoft Office XP

Az irodai programcsomag magyar változatát mutatjuk be cikkünkben.

Írta: Dino 8 hozzászólás

Az angol változat után immáron magyarul is elérhető a Microsoft irodai programcsomagjának legújabb, XP jelzéssel ellátott verziója. A Standard, Professional és Developer változatban kapható csomag a megszokott fő alkalmazásokból áll, melyek mindegyike a 2002-es sorszámot kapta: Word 2002, Excel 2002, PowerPoint 2002, valamint Outlook 2002. A Professional változat ezek mellett tartalmazza az Access 2002-t is, a Developer csomag pedig a FrontPage 2002-t és a fejlesztői eszközöket.

Indítás után elsőként szembesülhetünk a Microsoft új regisztrációs módszerével, nevezetesen a Windows XP-nél is bevezetett termékaktiválással. Ez annyit tesz, hogy egy új terméket nem elég felinstallálnunk, a folyamatos használathoz aktiváltatnunk is kell azt, különben csak korlátozott (50) alkalommal futtathatjuk az alkalmazást. Az aktiválást intézhetjük online (ez a legegyszerűbb mód), vagy telefonon keresztül. Egy processzorcsere nem jelent gondot, az újrainstallálás után viszont ismét aktiválni kell a szoftvert.

Második dolog, ami feltűnik, az a programok felületének designbeli változása. Nem kell eget rengető újdonságokra gondolni, inkább árnyalatbeli különbségek és az aktív funkciókat jelző feltűnőbb jelölésekre gondolok a változás alatt. Viszont ezek a módosulások azonnal feltűnnek, csakúgy, mint például az, hogy a menük ritkábban használt elemei a WinMe Start menüjéhez hasonlóan eltűnnek. Ez van hogy jó, de ha valaki hozzászokott a menükben gyorsan, kurzornyilak által történő mozgáshoz, annak zavaró is lehet, hiszen így változhat, hogy mikor hányadik menüpont az, amire épp szükségünk van.

Használat során számos további kisebb-nagyobb újításra derült fény, melyek közül több igen hasznosnak bizonyult. Máshonnan vett szövegek beszúrásakor például mindig gondot okozott, hogy a formátumot kézzel kellett a meglévő szöveghez igazítani. Nos, ez mostantól nem így van, beszúrás után ugyanis megjelenik egy kis jel a szöveg végén, ahol egy legördülő menü fogadja kurzorunkat. Itt választhatunk, hogy az eredeti formázást akarjuk megtartani (feltéve, hogy volt ilyen), vagy a beszúrás helye alapján állapítsa meg a betűméretet és egyéb beállításokat a program.

Borítékok címzése során ért az újabb meglepetés, ugyanis a körlevél-készítő részt is feltuningolták, néhány kényelmi funkció beépítésével. Az adatok beolvasásánál egyszerűen kiválaszthatjuk, hogy egy rekordra csak akkor van szükségünk, ha annak megfelelő az értéke, így például könnyen kiválaszthatjuk a budapesti címeket.

Legjobban kiemelt – és az összes alkalmazást érintő – újítás a csoportos munka segítése. A dokumentum változásait másféle kijelzéssel mutatja a Word, a dokumentum szerkesztése közben pedig a menüből bármikor közös értekezletet hívhatunk össze a NetMeeting segítségével.

Igen erőteljes fejlesztést végeztek az internetre történő munkával kapcsolatosan is. Számos opcióval bővítették a HTML formátumba történő exportálási lehetőséget (igaz, még mindig feleslegesen túlbonyolított kódot generálnak az alkalmazások), és a fordított irányon is sokat javítottak. Így például Explorerben a jobb egérgomb hatására előjövő menüben találkozhatunk egy „Exportálás Microsoft Excel formátumba” opciót, mely a kurzor alatti táblázatot helyezi át automatikusan Excelbe.

Újdonság az alkalmazások ablakának jobb oldalán megjelenő ún. Munkaablak, mely néhány fontosabb opciót tesz elérhetővé a menüben való bóklászás nélkül. Ide tartozik például a legutóbbi dokumentumok megnyitása vagy a különböző típusú új dokumentumok egy kattintással történő létrehozása. Ugyanitt jelenik meg a vágólap tartalma is, ami külön praktikus, hiszen 24 darab függetlenül kezelt vágólap áll rendelkezésünkre, így a köztük való navigációt segíti ez az ablakrész. Innen érhető el a beépített szótár is, melyből sajnos a magyar verzió is csak egy angol-német változatot tartalmaz.

A PowerPoint is számos kisebb-nagyobb újítással bővült. A szövegek, szövegrészek megjelenítésére még több effektet találunk, az ebben a programban is megtalálható munkaablak pedig igencsak megkönnyíti a prezentációnk különböző paramétereinek beállítását. Pár kattintással adhatunk például beúsztatási effektet egy szövegnek, megadhatjuk a megjelenés sorrendjét, vagy összekapcsolhatunk különböző elemeket, hogy egyszerre jelenjenek meg.

Az új változat által elmentett file-ok – legye n szó Word dokumentumról vagy PowerPoint prezentációról – meglepő módon szinte teljesen kompatibilisek voltak a korábbi verziókkal. Tehát egy Office XP alatt elmentett Word file-t az Office 97 alkalmazása is simán megnyitott, és a PowerPoint prezentációval is csak annyi történt, hogy az újonnan bevezetett speciális effekteket nem jelenítette meg úgy, ahogy azt kellett volna, de ez szerencsére nem jelentette a teljes bemutató elrontását.

Az Office XP alapvetően nem hozott igazából annyi nagy változást a 2000-es verzióhoz képest, mint amennyire számítani lehetett volna, ennek ellenére sikerült ismét a legjobb irodai alkalmazáscsomagot elkészítenie a Microsoftnak. Hibái ellenére egy olyan programcsomagról van szó, mely mindenki igényeit kielégíti.

Az Office XP futtatásához legalább Windows 98 operációs rendszerre van szükség. A dobozon szereplő rendszerkövetelmény szerinti minimum egy Pentium 133-as 24 MB memóriával, de ezen bizonyára igen lassan fut már maga a Win98 is. Ajánlott rendszernek egy PIII-at írnak. A Microsoft Office Standard programcsomag ára kb. 150.000 Ft+ÁFA.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

  • Microsoft Office XP
  • Microsoft Office XP
  • Microsoft Office XP
Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

zsófusz
zsófusz [80]
lehet,hogy hülyeséget csináltam, de felakartam tenni a gépemre a microsoft office 2007-et (2003-as volt), nem fogadott el semmilyen kódot, semmit. letöröltem, de a 2003-as sem indul el. letöröltem azt is, és most nem tudom újból felpakolni egyiket sem. mit tegyek? szükségem lenne a progira!!!
sHarris
sHarris [3225]
Nem tudom, ez-e a legmegfelelőbb topic a kérdésem számára. Az érdekelne, hogy 2007-es PowPointtal, hogy lehet azt megcsinálni (ha egyáltalán lehet, de vhonnan nekem úgy rémlik hogy csak Wordben van ilyen), hogy van egy kép, és a szöveg mellette kezdődik, és ha elérte a kép végét, alatta folytatódik? (Azt hiszem körülre zárásnak vagy minek hívják.) Remélem tudna valaki segíteni.
Petyo
Petyo [3973]
Nem akartam új topicot nyitni, de lenne egy kérdésem.
Az excel néha csinál olyat, hogy megnyitok egy dokumentumot, de nem lehet használni, mert egy fura ikon jelenik meg és semmi nem működik. Még bezárni sem lehet az x-el, mert egy olyan kis tiltótábla ikon lesz a nyíl helyett. Így teljesen használhatatlan. De viszont van, hogy gond nélkül műxik. Nincs valakinek ötlete, hogy mi lehet ez?
THX
NisMaster
NisMaster [1956]
Közben már megtudtam, hogy kell. :-)
NisMaster
NisMaster [1956]
Excelben hogy lehet azt megoldani, hogy a munkalapon mondjuk az első 3 sort rögzítsem? Tehát amikor görgetem a munkalapot, akkor az első 3 sor fixen ottmaradjon, csak a többi mozogjon.
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (8 db)