Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Logitech ClickSmart 510

Az új kétfunkciós webkamera fényképezőgép módban 1,3 megapixeles képeket is készít.

2002.01.17. 00:00 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

2001 végén jelent meg a Logitech ClickSmart 510-es webkamerája is, mely szintén a nemrég bemutatott 310-es típushoz hasonlóan szintén egy kétfunkciós gép: a számítógépről lecsatlakoztatva kisebb digitális fényképezőgépként üzemel.

Logitech ClickSmart 510

A ClickSmart 510 alakja sokban hasonlít a 310-es modellhez, a fekete rész azonban nem normál műanyag, hanem gumi, melynek köszönhetően sokkal jobb fogása van a gépnek. A hátlapon kettő helyett három gomb található, szétválasztva a bekapcsoló és a funkcióváltó gombot, és a kereső is sokkal komolyabb megvalósítású lett. Az USB csatlakozó is gumi fedőlapot kapott. A legszokatlanabb dolog, ami elsőre feltűnik a doboz kibontása után, hogy egy 8 MB-os SmartMedia kártya is jár a gép mellé, mely a webkamerák esetében nem mondható elterjedtnek. Ezt a kártyát a gép oldalán gumi fedéllel védett nyílásba kell behelyezni. (Figyeljünk oda, melyik irányba kell az érintkezős felének lenni!) A ClickSmart 510 ugyanis nem saját beépített memóriában, hanem ezen a kártyán tárolja a képeket, ami azt is jelenti, hogy szükség esetén bővíteni tudjuk a rendelkezésre álló memóriát. Másik furcsaság a gépen a vaku, melyet szintén nem szoktunk webkamerákon látni. A kamera áramellátásáról ezúttal is négy darab AAA méretű kis ceruzaelem gondoskodik.

Fényképező módban már látható, hogy a Logitech próbál a digitális fényképezőgépekkel konkurálni. Legalábbis azon felhasználóknak szeretne alternatívát kínálni, akik mind webkamerát, mind egy kisebb digitális fényképezőgépet is szeretnének elérhető áron. A nagyfelbontású mód ugyanis 1,3 megapixelt, 1280*960-as felbontást jelent. Azonban ha jobban megnézzük a leírást, kiderül, hogy valójában 640*480-as CCD van a gépben, a nagyobb felbontást pedig szoftveres úton, interpolációs eljárással készíti a gép. Tehát igazából nem biztos, hogy van értelme a nagy felbontást használni, ugyanott vagyunk, ha 640*480-as képeket készítünk és azt utána egy tetszőleges grafikai szoftverben nagyítjuk fel. 640*480-as képből maximum 120-at, 320*240-esből 480-at képes tárolni a kártyán. 320*240-es felbontásban kb. 40, 160*120-as módban 90 másodperc video fér el a memóriában. Persze mindezek a számok attól is függnek, hogy milyen képeket készítünk, azokat mennyire tudja tömöríteni a gép.

Logitech ClickSmart 510

A képek minősége jó fényviszonyok esetén megfelelő, napsütésben vagy nappali belső felvételek esetén a QuickCam Travelernél már tapasztalt, igen jó képminőséget kapjuk. A fényképezés tárgyának távolságától függően a lencse körüli gyűrűt két pozícióba állíthatjuk, az egyik az 1 méternél közelebbi, a másik az ennél távolabbi személyek/tárgyak fényképezésére jó. Az autofókusz hiánya persze meglátszik a képeken, azok részletei nem minden esetben élesek. A vaku belső felvételeknél hasznos hogy van, de oda kell figyelni a használatával, mert a túl közeli (1 méteren belüli) tárgyak általában túl sok fényt kapnak és teljesen fehérek lesznek a képen.

Az elkészített képeket egyszerűen áttölthetjük számítógépünkre. Mindenekelőtt a QuickCam szoftver aktuális változatát kell telepítenünk, majd az USB kábellel rákötni a kamerát a gépre (legalább Windows 98-ra van szükségünk a ClickSmart használatához). Ekkor ha van a kártyán kép, a kamera elején lévő QuickSync gomb zölden világít, és ha megnyomjuk, automatikusan átmásolja a képeket a winchesterre.

Logitech ClickSmart 510

Ha webkamerának szeretnénk használni a gépet, a mellékelt talpazattal stabilan letehetjük az asztalra, de akár egy hagyományos fényképezőgép-állványra is rögzíthetjük az alsó csavarmenettel. A szoftverrel készíthetünk állóképet és videót, animációs filmet fázisonként fényképezve, vagy használhatjuk mozgásérzékelőnek is a kamerát, de ha a webre akarjuk kirakni képeinket, abban is segít. A képminőség kitűnő volt, és a rengeteg beállítási lehetőségnek – világosság, kontraszt, gamma korrekció, stb. – köszönhetően sötétben is olyan képet kaphattunk, mintha nappal lenne, igaz, ilyenkor nagyobb felbontásnál már látszott a képen a zaj. Webkameraként akár 640*480 módban, másodpercenként 30 képkocka rögzítésével is készíthetünk filmet, ha a gépünk is bírja. A ClickSmart 510-es beépített mikrofonjának köszönhetően videokonferenciához még külső mikrofonra sincs szükségünk.

A ClickSmart 510 egy újabb nagy lépés a Logitechtől a digitális fényképezőgépek irányába, még akkor is, ha inkább csak szórakozás célját szolgálja ez a gép, és nem versenyzik az olcsóbb digitális gépekkel sem. Webkameraként a minősége nagyszerű, és ha nincs más eszközünk, fényképezésre is elegendő lehet, ha a fényviszonyok is megfelelőek. A kamerára 2 év garancia jár, az ára nettó 41.000 Ft. ■

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló