For Honor
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Logitech ClickSmart 510

Az új kétfunkciós webkamera fényképezőgép módban 1,3 megapixeles képeket is készít.

2002.01.17. 00:00 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

2001 végén jelent meg a Logitech ClickSmart 510-es webkamerája is, mely szintén a nemrég bemutatott 310-es típushoz hasonlóan szintén egy kétfunkciós gép: a számítógépről lecsatlakoztatva kisebb digitális fényképezőgépként üzemel.

Logitech ClickSmart 510

A ClickSmart 510 alakja sokban hasonlít a 310-es modellhez, a fekete rész azonban nem normál műanyag, hanem gumi, melynek köszönhetően sokkal jobb fogása van a gépnek. A hátlapon kettő helyett három gomb található, szétválasztva a bekapcsoló és a funkcióváltó gombot, és a kereső is sokkal komolyabb megvalósítású lett. Az USB csatlakozó is gumi fedőlapot kapott. A legszokatlanabb dolog, ami elsőre feltűnik a doboz kibontása után, hogy egy 8 MB-os SmartMedia kártya is jár a gép mellé, mely a webkamerák esetében nem mondható elterjedtnek. Ezt a kártyát a gép oldalán gumi fedéllel védett nyílásba kell behelyezni. (Figyeljünk oda, melyik irányba kell az érintkezős felének lenni!) A ClickSmart 510 ugyanis nem saját beépített memóriában, hanem ezen a kártyán tárolja a képeket, ami azt is jelenti, hogy szükség esetén bővíteni tudjuk a rendelkezésre álló memóriát. Másik furcsaság a gépen a vaku, melyet szintén nem szoktunk webkamerákon látni. A kamera áramellátásáról ezúttal is négy darab AAA méretű kis ceruzaelem gondoskodik.

Fényképező módban már látható, hogy a Logitech próbál a digitális fényképezőgépekkel konkurálni. Legalábbis azon felhasználóknak szeretne alternatívát kínálni, akik mind webkamerát, mind egy kisebb digitális fényképezőgépet is szeretnének elérhető áron. A nagyfelbontású mód ugyanis 1,3 megapixelt, 1280*960-as felbontást jelent. Azonban ha jobban megnézzük a leírást, kiderül, hogy valójában 640*480-as CCD van a gépben, a nagyobb felbontást pedig szoftveres úton, interpolációs eljárással készíti a gép. Tehát igazából nem biztos, hogy van értelme a nagy felbontást használni, ugyanott vagyunk, ha 640*480-as képeket készítünk és azt utána egy tetszőleges grafikai szoftverben nagyítjuk fel. 640*480-as képből maximum 120-at, 320*240-esből 480-at képes tárolni a kártyán. 320*240-es felbontásban kb. 40, 160*120-as módban 90 másodperc video fér el a memóriában. Persze mindezek a számok attól is függnek, hogy milyen képeket készítünk, azokat mennyire tudja tömöríteni a gép.

Logitech ClickSmart 510

A képek minősége jó fényviszonyok esetén megfelelő, napsütésben vagy nappali belső felvételek esetén a QuickCam Travelernél már tapasztalt, igen jó képminőséget kapjuk. A fényképezés tárgyának távolságától függően a lencse körüli gyűrűt két pozícióba állíthatjuk, az egyik az 1 méternél közelebbi, a másik az ennél távolabbi személyek/tárgyak fényképezésére jó. Az autofókusz hiánya persze meglátszik a képeken, azok részletei nem minden esetben élesek. A vaku belső felvételeknél hasznos hogy van, de oda kell figyelni a használatával, mert a túl közeli (1 méteren belüli) tárgyak általában túl sok fényt kapnak és teljesen fehérek lesznek a képen.

Az elkészített képeket egyszerűen áttölthetjük számítógépünkre. Mindenekelőtt a QuickCam szoftver aktuális változatát kell telepítenünk, majd az USB kábellel rákötni a kamerát a gépre (legalább Windows 98-ra van szükségünk a ClickSmart használatához). Ekkor ha van a kártyán kép, a kamera elején lévő QuickSync gomb zölden világít, és ha megnyomjuk, automatikusan átmásolja a képeket a winchesterre.

Logitech ClickSmart 510

Ha webkamerának szeretnénk használni a gépet, a mellékelt talpazattal stabilan letehetjük az asztalra, de akár egy hagyományos fényképezőgép-állványra is rögzíthetjük az alsó csavarmenettel. A szoftverrel készíthetünk állóképet és videót, animációs filmet fázisonként fényképezve, vagy használhatjuk mozgásérzékelőnek is a kamerát, de ha a webre akarjuk kirakni képeinket, abban is segít. A képminőség kitűnő volt, és a rengeteg beállítási lehetőségnek – világosság, kontraszt, gamma korrekció, stb. – köszönhetően sötétben is olyan képet kaphattunk, mintha nappal lenne, igaz, ilyenkor nagyobb felbontásnál már látszott a képen a zaj. Webkameraként akár 640*480 módban, másodpercenként 30 képkocka rögzítésével is készíthetünk filmet, ha a gépünk is bírja. A ClickSmart 510-es beépített mikrofonjának köszönhetően videokonferenciához még külső mikrofonra sincs szükségünk.

A ClickSmart 510 egy újabb nagy lépés a Logitechtől a digitális fényképezőgépek irányába, még akkor is, ha inkább csak szórakozás célját szolgálja ez a gép, és nem versenyzik az olcsóbb digitális gépekkel sem. Webkameraként a minősége nagyszerű, és ha nincs más eszközünk, fényképezésre is elegendő lehet, ha a fényviszonyok is megfelelőek. A kamerára 2 év garancia jár, az ára nettó 41.000 Ft. ■

hozzászólások (0)

cikkajánló

Speedlink Regger gamer szék

Miért jó nekem, hogy nem az étkezőből hozott széken ülve osztom a headshotokat?

Logitech G933 Artemis Spectrum Snow headset videobemutató

Egy vezeték nélküli gamer headset járt nálunk teszten.

Samsung C24FG70FQU ívelt gaming monitor

Az ideális gamer monitor?

Logitech G900 Chaos Spectrum

Nagyszerű gamer egér brutális áron.

Oculus Rift játékok a gamescomon

Három Oculus Touch-vezérlésű VR-játékot mutatunk be.