Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Return to Castle Wolfenstein multiplayer játék

Új cikkünkben a multiplayer játék szemszögéből mutatjuk be a 2001-es év egyik legjobb FPS-ét, néhány ötlettel, tanáccsal kiegészítve.

2002.01.10. 00:00 | szerző: JOKER | Ismertető/teszt

A Wolfenstein hajdani sikere az új verzióval megismétlődni látszik, azzal a különbséggel, hogy a mai változat nem az egyjátékos módban emelkedik ki igazán – bár az is nagyon jó –, hanem a multiplayer, ami igazán ütős a játékban. Külön érdekessége a programnak, hogy a single- és a multiplayer részt más fejlesztőgárda készítette. Ez kifejezetten előnyére vált, hiszen sokszor találkozhatunk olyan FPS-sel, ahol az egyedi játék van csak kidolgozva igazán, a hálózatos mód pedig csak össze van csapva, legfeljebb a kiegészítőkkel és a javító patch révén lesz élvezhető.

Return to Castle Wolfenstein multiplayer játék

A Wolfenstein esetében szerencsére erről nincs szó, köszönhetően a Nerve fejlesztőinek, egy szinte már tökéletességig kidolgozott hálózati játékot kaphatunk. Az abszolút a csapatjátékon alapuló program az alapötleteit a Team Fortress és a Counter Strike-ból ültette át, hiszen itt már a magányos Rambóként történő harcnak nincs értelme. Győzelmet csakis a csapattagok egymást segítő, taktikus harca révén lehet elérni. Ily módon az egyes pályákon folyó küzdelem remekül visszaadja egy valódi csata hangulatát. Nem lehet ész nélkül lövöldözni, mert hamar kifogyhatunk a munícióból, óvakodni kell a sérülésektől is, mert nem biztos, hogy egyhamar összefutunk egy dokival aki felgyógyít. A ránk váró feladat is más jellegű, mint mondjuk a Quake-ben, ahol csak ölni kell mindent, ami mozog. Itt hol egy titkos tervet kell ellopni, hol szabotázs akciót végrehajtani, sok esetben lehetőleg kerülni is kell az ellenséggel a konfrontációt.

A játékban választhatunk, hogy a német (Axis), vagy a szövetségi (Allied) csapattal küzdünk. A feladatok is ennek megfelelően alakulnak: vagy meg kell védeni az objektumokat, vagy éppenséggel támadni kell azokat.

Return to Castle Wolfenstein multiplayer játék

Háromféle játékmód van:
Objective (MP): adott idő alatt kell a védő- illetve a támadófeladatainkat elvégezni.
Stopwatch (SW): ugyanaz, mint az előző, de a feladat végrehajtása után szerepcsere következik és a másik oldal szerepét is el kel játszani, mindezt adott idő alatt.
Checkpoint (CP): zászlókkal jelölt ellenőrző pontokat kell elfoglalni. Az a csapat győz aki, az adott idő letelte után a legtöbb zászlót birtokolja.

Játszhatunk Interneten, helyi hálózaton keresztül is, illetve indíthatunk saját szervert is. A kedvenc szervereinket az Add Favourite menüben adhatjuk meg, így csatlakozhatunk pl. a magyar szerverekhez is.
Amikor csatlakozunk egy szerverhez, akkor először választanunk kell, hogy az Axis, vagy az Allied csapat tagjai akarunk-e lenni, illetve Spectator üzemmódban passzív nézőként is szemlélhetjük, hogyan harcolnak mások.

Return to Castle Wolfenstein multiplayer játék

A csapat kiválasztása után, meg kell határozni melyik karakterrel akarunk harcolni. Ezek a következőek lehetnek:

Lieutenant: feladata a társak lőszerrel történő ellátása, légi támogatás kérése. Ez utóbbi nagyon hatásos fegyver lehet az ellenség adott területen történő irtásához. Két módon kérhető: vagy a távcső szálkeresztjével befogott célpontra a lövés gombbal, vagy pedig az 5-ös gombbal hívhatjuk elő és ahova eldobjuk a színes jelzőfüstöt tartalmazó dobozt, oda érkezik a bombasorozat. Fontos tanács: ha színes füstöt látunk valahol felszállni a közelünkben, nem gyönyörködni benne, hanem futni, mert barát, vagy ellenség a bomba nem válogat.
Alapfelszereltsége mindenkinek kés, pisztoly, gránát, a hadnagy ezen kívül választhat háromféle géppisztoly közül is.

Return to Castle Wolfenstein multiplayer játék

Medic: feladata a társak gyógyítása, illetve a sebesültek felélesztése. Nélkülözhetetlen a jó doki egy csapatban, a sebesültek pozícióját látja a radaron és fő tevékenysége ezek felkutatása és gyógyítása. Akit eltalálnak az általában nem hal meg rögtön, ha bevárja a doktort, akkor ő az injekciójával fel tudja támasztani a társakat. Az alapfelszereltségen kívül csak egy géppisztolya van, kevés a lőszere, mindig szívesen veszi ha kap muníciót.

Engineer: feladata az időzített bombák elhelyezése, illetve az ellenfél bombáinak hatástalanítása. Képes ezen kívül az elromlott géppuskaállások megjavítására is. Rendkívül fontos szerepe lehet egy szabotázsakció megakadályozásában, illetve a feladatok végrehajtásában.

Return to Castle Wolfenstein multiplayer játék

Soldier: az egyetlen karakter, aki többféle fegyvert képes használni, a géppisztolyokat, a lángszórót, a páncélöklöt, a venomot és a mesterlövészpuskát is választhatjuk az alapfelszereltségen kívül. Az extra fegyverek közül természetesen csak egyet, és számolni kell, hogy pl. egy páncélököllel a kézben jelentősen lelassul a haladási sebességünk. Viszont egy mesterlövészpuskás, vagy lángszórós katona hihetetlen pusztítást tud végrehajtani az ellenfél soraiban. Nagyon hasznos karaktere lehet ő is a csapatnak.

Amikor eltalálnak minket és nem haltunk meg rögtön két dolgot tehetünk: vagy megvárjuk a doktort, hogy felélesszen, vagy a jobb egérgombbal visszatérhetünk a menübe, ahol választhatunk másik karaktert, fegyvert, vagy akár csapatot. Érdekesség, hogy mivel csak bizonyos idő (pár másodperctől 30-40 mp-ig) eltelte után folytathatjuk a küzdelmet, addig a csapattársaink bőrébe bújva nézhetjük, hogy mit csinálnak a többiek, az egyes emberek között a bal gombbal válthatunk.

Return to Castle Wolfenstein multiplayer játék

A képernyő jobb felső sarkában láthatjuk a státuszablakot, amely a társaink adatait mutatja. Ez harc közben nagyon jól jön, mert láthatjuk, hogy a többiek a pálya melyik részén vannak, illetve ki milyen egészségi állapotban van, van-e medic a közelünkben, stb.

A játék alatt van lehetőség a chatelésre, azonban nem csak az általunk beírt szöveget lehet elküldeni, hanem tudjuk az ún. gyors chat révén, néhány gomb lenyomásával is tudunk fontos infókat közölni. Így például kérhetünk dokit, lőszert, a társaktól tűzfedezetet, figyelmeztethetjük a többieket az ellenség közeledtére, stb.
Lehet szavazást is kérni menet közben, hogy menjünk át másik pályára, kezdjük-e újra az adott játékot, kirúgjuk –e valamelyik játékost a játékból. Az F1-gyel az igen, F2-vel a nem szavazatunkat tudjuk megjelölni.

Return to Castle Wolfenstein multiplayer játék

Néhány hasznos jótanács:

 • A hadnagyok mindig adjanak lőszert a többieknek, ha tudnak, mert abból sosem elég.
 • A medicek gyógyítsák a társakat, ha látják, hogy gyenge az egészségük.
 • Ha lelőttek érdemes megnézni a státuszablakban, van-e doki a közelben, mert akkor inkább meg kell várni, hogy felélesszen, mintsem a pálya elejéről indulni ismét.
 • A feladatokat mindig olvassa el mindenki, aki nem tudja fejből, mert nincs annál bosszantóbb, amikor a partraszállásos pályán valaki ott téblábol a megszerzett titkos anyaggal a tengerparton, ahelyett, hogy a rádiós szobába vinné.
 • Saját csapattársainkat ne gyilkoljuk (pláne szándékosan), mert mínuszpontokat kapunk érte.
 • A medic és a hadnagy amikor éppen kifogyott a csomagból, nem fog tudni adni azonnal, hiába kérünk ilyenkor. Ezért ne lőjük le egyiket sem, velem ugyanis többször megtették, hogy nem tudtam adni valakinek ammót, vagy elsősegélyt, ezért "büntetésül" kinyírt a saját csapattagom.
 • Ne kérjünk lépten-nyomon valamiről szavazást, zavaró tud lenni a túl gyakori szavazgatás.
 • Lehetőleg minél többen, egymást támogatva próbáljuk a feladatokat teljesíteni, a Rambo harci technikát felejtsük el.
 • Ha az ellenfél már az objektumok jelentős részét elfoglalta, vagy a feladatokat teljesítette, koncentráljuk az erőinket az utolsó, vagy a legfontosabb objektum mindenáron történő megvédésére. Felesleges ilyenkor a pálya lényegtelen pontjain harcolni ilyenkor.
 • Az ideális összetételű csapatban legalább 2 medic, 2 mérnök, 2 hadnagy és néhány katona legyen.
 • Érdemes egy támadásnál a lángszórós társunkkal megtisztítani a szűk folyosókat, szobákat, de a tűzzel lehetőleg a sajátjainkat ne pörköljük meg.
 • Mesterlövész is nagyon meg tudja keseríteni az ellenfél katonáinak életét, jó ha ilyen emberünk is van a csapatban.
 • A géppuskaállásokat messziről a páncélököllel lehet semlegesíteni.
 • A mérnököt védeni kell, amíg élesíti, illetve hatástalanítja a bombákat, mert az ellenfél gyakran megpróbálja ezt megakadályozni.
 • A gyors chat segítségével lehetőleg tájékoztassuk a többieket minél több mindenről, pl. ha az ellenség betört egy adott területre, vagy sikerült megtisztítani a terepet, stb. Ezek az információk a támadás, vagy a védekezés megszervezéséhez nélkülözhetetlenek lehetnek.

  Return to Castle Wolfenstein multiplayer játék

  Összességében a Wolfenstein multiplayer részében egy szinte már tökéletességig megalkotott hálózati csapatjátékot, amely végre valóban igazi csapatmunkát igénylő feladatok elé állít minket. A gyönyörű grafika és a remek játékmenet révén jó eséllyel pályázhat az Év FPS játéka címre. Aki ezt a stílust szereti, annak kihagyhatatlan, kötelező darab. ■

Return to Castle Wolfenstein multiplayer játékReturn to Castle Wolfenstein multiplayer játékReturn to Castle Wolfenstein multiplayer játékReturn to Castle Wolfenstein multiplayer játékReturn to Castle Wolfenstein multiplayer játékReturn to Castle Wolfenstein multiplayer játékReturn to Castle Wolfenstein multiplayer játékReturn to Castle Wolfenstein multiplayer játékReturn to Castle Wolfenstein multiplayer játékReturn to Castle Wolfenstein multiplayer játékReturn to Castle Wolfenstein multiplayer játékReturn to Castle Wolfenstein multiplayer játékReturn to Castle Wolfenstein multiplayer játékReturn to Castle Wolfenstein multiplayer játékReturn to Castle Wolfenstein multiplayer játékReturn to Castle Wolfenstein multiplayer játékReturn to Castle Wolfenstein multiplayer játékReturn to Castle Wolfenstein multiplayer játékReturn to Castle Wolfenstein multiplayer játékReturn to Castle Wolfenstein multiplayer játékReturn to Castle Wolfenstein multiplayer játékReturn to Castle Wolfenstein multiplayer játékReturn to Castle Wolfenstein multiplayer játékReturn to Castle Wolfenstein multiplayer játékReturn to Castle Wolfenstein multiplayer játékReturn to Castle Wolfenstein multiplayer játékReturn to Castle Wolfenstein multiplayer játékReturn to Castle Wolfenstein multiplayer játékReturn to Castle Wolfenstein multiplayer játékReturn to Castle Wolfenstein multiplayer játékReturn to Castle Wolfenstein multiplayer játékReturn to Castle Wolfenstein multiplayer játékReturn to Castle Wolfenstein multiplayer játékReturn to Castle Wolfenstein multiplayer játékReturn to Castle Wolfenstein multiplayer játékReturn to Castle Wolfenstein multiplayer játékReturn to Castle Wolfenstein multiplayer játékReturn to Castle Wolfenstein multiplayer játékReturn to Castle Wolfenstein multiplayer játékReturn to Castle Wolfenstein multiplayer játékReturn to Castle Wolfenstein multiplayer játék
Return to Castle Wolfenstein
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Return to Castle Wolfenstein

hozzászólások (2)

Kolin Mekré
Kolin Mekré 2009.01.07. 09:00
Azok a régi szép idők... :)
ajánlott olvasnivaló