Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

PowerVR Kyro II

Hosszabb tesztelés után tapasztalatainkat összegezzük a PowerVR kártyájáról.

2002.01.19. 00:00 | szerző: Blade Runner | Kütyü+hardver

Még a tavalyi év elején kezdtek el csorogni az első hírek egy forradalminak számító új grafikus kártyáról. A kártya a keresztségben a Kyro II nevet kapta. Maga az elv nem volt teljesen új, aki Dreamcast gépet vett, az már találkozhatott a kártyában megvalósított elv gyakorlati alkalmazásával. Az újdonság lényege abban áll, hogy a kártyán a grafikus feldolgozást végző egység nem a teljes képet dolgozza fel, közben ide-oda küldözgeti az óriási adatmennyiséget a memóriában, hanem a teljes képet téglalaprácsozatra bontja, és minden egyes téglalap felületnyi elemet külön-külön kiszámít. A gyakorlatban ehhez a művelethez alig-alig van szükség adatforgalomra a memória és a feldolgozó egység között.

PowerVR Kyro II

No jó. Mindez nagyon szépen mutat a papíron, de hogyan működik a dolog a valóságban, a felhasználó szemszögéből?

Nem sokkal az előző Kyro II-es cikkem előtt vásároltam meg magát a kártyát, így akkor elsősorban a szakirodalomra, meg a néhány napos tapasztalatomra voltam utalva. Most, hogy jó néhány hónap eltelt a kártya üzembehelyezése óta, úgy érzem, már megoszthatom veletek a tapasztalataimat. A Kyro II-es kártya előtt egy Geforce 256-osom volt, minden megjegyzésem elsősorban ehhez a kártyához képest érvényes, bár a haveri körömben előfordult egy pár régebbi-újabb darab is, pl. elég sokat játszottam Geforce2 és Voodoo3-as kártyával is, meg az elmúlt héten a kezembe akadt egy Nvidia Ti200-as is.

PowerVR Kyro II

Egy gamer számára a legfontosabb a stabilitás és a kompatibilitás. Azaz a kártya indítson el lehetőleg minden játékot, és ha már fut, ne legyen minduntalan jégvirágos az ablak. :-) Ezen túl fontos még a jó képminőség, és a megfelelő sebesség is. Akármit is írnak a szaklapok, meg a kártyagyártók a sebességről, megette a fene az egészet, ha az én kártyám a leggyorsabb, csak nem fut rajta semmi.

A legegyszerűbb a kompatibilitásra válaszolni. Bár Windows 2000 van a gépemen - ami sokak szerint rossz ómen, szerintem pedig egy kicsit rontja az esélyeket a kompatibilitásnál, de nagyban növeli a stabilitást - egy konkrét program kivételével minden progi elindult a gépemen. Ez a kivétel a Dungeon Keeper 2 volt, amit azóta is nagyon sajnálok, mert olyan jó néha gonosznak lenni. :-) Na mindegy, ennyit ki lehet bírni. A többi mind elindult, és különösebb probléma nélkül futott is. A legtöbb problémám olyan programoknál furdult elő, amely a gamer újságok szerint is instabil. Ezek néha el-elszálltak, de hát hibás programoknál mire számítson az ember. A többi játék azóta is stabilan és gyönyörűen fut. Gyakran játszom és beszélgetek egyszerre a neten ezért az Alt-Tab-bal történő taszkváltást gyakran használom játékok alatt is. Soha nem volt problémám (bár ezért szerintem inkább a Win2000-et illeti a dícséret).

PowerVR Kyro II

A képminőségben a kártya verhetetlen. Gyönyörűek a színei, kontrasztos képet ad, még a közönséges windows-os alkalmazásoknál is érzem, hogy tisztább a képe. A 64 MB a kártyán azt jelenti, hogy könnyedén fel tudok menni 1280*1024-re (most is ezt a felbontást használom) 32 bites színmélységnél. A monitoromat jóval később cseréltem át, mint a kártyát, így biztosan állíthatom, hogy ez nem csak a képernyő minőség különbsége.

A legkényesebb mindig a sebességről írni. Nem szeretem az FPS játékokat (mindig kásává aprítanak az első percben :-), de pl. a Max Payne-nel elég sokat vesződtem, ami nem a kártya hibája volt, hanem én voltam béna :-). A játék gyorsan futott, soha nem volt benne zökkenő, vagy szaggatás, lassulás is csak bullet-time-kor. :-) Jó néhány 3D-s stratégiai játékkal is játszottam azóta. Pl. a Dark Reign 2, az Emperor: Battle for Dune, vagy az Empire Earth gyönyörűen futott nagy felbontásban maximális részletgazdagság mellett.

PowerVR Kyro II

Persze a Kyro II megjelenése óta eltelt időben a többi kártyagyártó sem ücsörgött a babérjain, így az új ATI kártyák és az új NVIDIA Titanium kártyák is az üzletekben vannak. A Kyro chipek gyártója sajnos nem jelentette meg ősszel a beígért Kyro II Ultra vagy Pro kártyát, magasabb órajellel, és a tavalyi év végére ígért Kyro III kártya is késik. A Kyro III az előzetes információk szerint háromszor gyorsabb lesz, mint a Kyro II-es volt, és a T&L motort is beépítik, így remélhetőleg ismét fel tudja venni a versenyt az akkorra már valószínűleg megjelenő Geforce4-gyel. Persze ehhez az is kell, hogy a Kyro II-nél tapasztalt és megszokott minőségi szintet az új kártyá(k)ban is tartani tudják. ■

PowerVR Kyro II

hozzászólások (0)

cikkajánló

Speedlink Regger gamer szék

Miért jó nekem, hogy nem az étkezőből hozott széken ülve osztom a headshotokat?

Logitech G933 Artemis Spectrum Snow headset videobemutató

Egy vezeték nélküli gamer headset járt nálunk teszten.

Samsung C24FG70FQU ívelt gaming monitor

Az ideális gamer monitor?

Logitech G900 Chaos Spectrum

Nagyszerű gamer egér brutális áron.

Oculus Rift játékok a gamescomon

Három Oculus Touch-vezérlésű VR-játékot mutatunk be.