25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Egyéb

Év játéka 2001

Ismét eltelt egy év, ismét kiosztottuk az Év játéka díjakat. A Ti szavazataitok és szerkesztőségünk tagjainak véleménye alapján 15 játéknak ítéltük oda az érmet.

Írta: PC Dome 22 hozzászólás

Hagyományainkhoz híven az elmúlt évi játékok közül is olvasóink szavazataival választottuk ki, melyik program kapja meg az Év játéka díjat. Ez alkalommal több kategória lett, mivel más módon nagyon népes lett volna némelyik csoport. Az olvasói szavazatok nagyrészt beigazolták szerkesztõségünk döntését is, így ahol ez a két döntés megegyezik, nem adunk külön díjat, mert nem lenne értelme. Ezúton is köszönjük a rengeteg szavazatot (szám szerint 1150 érkezett a másfél hét alatt). No de ne is nagyon húzzuk az idõt, lássuk az eredményeket!

First-person akciójáték
Fölényesen gyõzött az FPS-ek atyjának tekintett Wolfenstein 3D folytatása, a karácsony elõtt megjelent Return to Castle Wolfenstein, a szavazatok több mint felét megszerezve.
1. Return to Castle Wolfenstein (51,9%)
2. Aliens versus Predator (20,4%)
3. Quake III Team Arena (9,6%)

3rd person akciójáték
Kisebb csoport volt a külsõ nézetes akciójátékoké, az eredményre pedig igazából számíthattunk: nagyon sokan várták, és a lassan csöpögtetett információk alapján már elõre tudta mindenki, hogy egy igen jó játékot kapunk a Max Payne-nel. Igaz, kicsit rövid lett, de mindenképpen sok újat adott az akciójátékokhoz.
1. Max Payne (81,8%)
2. Oni (7%)
3. Giants: Citizen Kabuto (6,4%)

Katonai/kommandós akciójáték
Pár évvel ezelõtt a Delta Force és a Rogue Spear játékok újfajta irányzatot indítottak az akciójátékok terén, és az akciódús FPS-ekbe folyamatosan taktikai elemeket vittek bele, és emellett lassanként növelték a realisztikusságot is. Az elmúlt év legjobb ilyen próbálkozásai az Operation Flashpoint és a Ghost Recon voltak, legalábbis mi ezek harcára számítottunk az elsõ helyért. A szerkesztõségen belül végül az OF gyõzött a párbajban, és ezt a döntést igazolta az is, hogy a Ghost Recon csak harmadik helyre került a szavazatok alapján.
1. Operation Flashpoint (38,5%)
2. Project IGI (29,4%)
3. Tom Clancy’s Ghost Recon (15,5%)

Kaland/akció-kaland
Az elmúlt év igazából nem nevezhetõ a kalandjátékok évének, legalábbis hazai szemszögbõl nézve. Sok kis kiadó adott ki kalandjátékot, de ezek nem kerültek az itthoni polcokra, így nem is neveztük ezeket a szavazáson. Ezen kategóriában szerkesztõségünk mást választott a díjra, mégpedig a második helyet elért Project Eden kapta a szerkesztõségi díjat.
1. Alone in the Dark: The New Nightmare (36,2%)
2. Project Eden (20,2%)
3. Harry Potter and the Sorcerer’s Stone (17,7%)
4. A Nagy Balhé (16,8%)
Szerkesztõségi díj: Project Eden

RPG
RPG játékokból inkább a folytatások éve volt a 2001-es, a jelentõsebb új szerepjátékok, mint a például a Neverwinter Nights átcsúsztak a következõ évre. A Diablo II és a Baldur’s Gate II küldetéslemeze vezette a szavazást, és itt is különdíjat adtunk egy játéknak, az Anachronoxnak.
1. Diablo II: The Lord of Destruction (53,6%)
2. Baldur’s Gate II: Throne of Bhaal (18,4%)
3. Wizardry 8 (7,9%)
Szerkesztõségi díj: Anachronox

Sport
Sportjátékokból se volt valami nagy eresztés 2001-ben, szinte csak az EA játékai tartottak számot hazánkban nagyobb érdeklõdésre (persze ehhez hozzá tartozik az is, hogy sok minden a kalandjátékokhoz hasonlóan nem is jutott el Magyarországra). A FIFA sorozat új része annak ellenére, hogy sokkal több újítást is tartalmazhatott volna, megnyerte a szavazást.
1. FIFA 2002 (54,3%)
2. NHL 2002 (27,2%)
3. NBA Live 2001 (9,4%)

Verseny
Igen szoros volt a küzdelem az elsõ helyért, és mivel mindössze két szavazat különbség volt az elsõ két hely között, úgy döntöttünk, megosztjuk az elsõ helyet, és mind az igen szép Rally Trophy, mind a hazai fejlesztésû, és aprólékosan kidolgozott Screamer 4x4 megkapja a kategória díját.
1. Rally Trophy (29,0%)
1. Screamer 4x4 (28,8%)
2. Moto Racer 3 (19,2%)
3. F1 2001 (18,1%)

Stratégia
Legnehezebb dolgunk a szavazás kiírásakor ennél a kategóriánál volt, hiszen rengeteg játék került bele, és nem találtunk értelmes felbontást. Így aztán elõzetesen két egyenrangú díj megítélése mellett döntöttünk, az eredmények ismeretében – szintén azok közelisége miatt – végül három díjat osztottunk ki, mivel úgy éreztük, mindegyik megérdemli azt. (A százalék érték a két szavazat összesítése, tehát itt valójában 200% volt az összes. Aki mindkétszer ugyanarra szavazott, annak az egyik szavazatát értelemszerûen nem vettük figyelembe.)
Commandos 2: Men of Courage (34,1%)
S.W.I.N.E. (30,9%)
Black & White (30,4%)

Szimulátor
Az év legszínvonalasabb szimulátora minden kétséget kizárólag az orosz fejlesztésû IL-2 Sturmovik volt, Oleg Maddox és csapata igen szép munkát végzett, és szerencsére az se tett keresztbe a megjelenésnek, hogy a Blue Byte-ot felvásárolta a Ubi Soft.
1. IL-2 Sturmovik (26,0%)
2. Comanche 4 (20,5%)
3. Microsoft Flight Simulator 2002 (15,6%)

Év játéka
Végezetül elérkeztünk a fõdíjhoz, a kategóriákon kívüli Év játéka 2001 díjhoz, melyet a külsõ nézetes akciójátékoknál már egy érmet megszerzett Max Payne kapott meg, gratulálunk a finn Remedy egész csapatának, és kíváncsian várjuk a folytatást!
1. Max Payne (17,3%)
2. Return to Castle Wolfenstein (11,4%)
3. Diablo II LOD (6,8%)
4. Black & White (6%)
5. Operation Flashpoint (5%)
5. S.W.I.N.E. (5%)

Ezek lettek tehát az elmúlt év legjobb játékai, mind a Ti, mind szerkesztõségünk véleménye alapján. Bár egyes kategóriák igen vérszegény képet mutattak, akció és stratégia terén egyáltalán nem panaszkodhattunk 2001-ben, bízzunk benne, hogy idén ismét egy jó évet zárunk a PC-s játékokkal.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

HOZZÁSZÓLÁSOK

Moken
Moken [1819]
Szerintem is az Empire Earthnak benne kellett volna lenni a stratégia Top3-ban! Az is röhej, hogy mindenki elveszti a józan eszét, ha magyar játékról van szó! Nevetséges a SWINE 5.helyezése még akkor is, ha tényleg jó játék! És az is felháborító, hogy az autós játékoknál kihagytátok az Insane-t! BAZZZZ! Az is magyar játék és sokkal sikeresebb és elismertebb, mint a Screamer 4x4!!!!!! Szóval ennyit a szavazásról! Ráadásul a Giants sokkal jobb mint a MP! Csak a sok kis buznyák azt károgja amit az újságokban olvas! Már olyan befolyásolhatók az emberek, mint a ******! Megyek is! Nem hergelem magam! Az ilyen hülye emberek miatt jutunk románia sorsára!
flandricus
flandricus [1]
Teljes mértékben 1-et értek !!!
Hubert
Hubert [1984]
Én láttam a demót, s nem estem hanyatt...
Idegesített, hogy a darabos-poligonos karakterekre túzottan rá lehetett nagyítani, a küldetések közötti videók is nagyon gyengék emiatt.
(Hiába, na, a Blizzard elkényeztetett ezen a téren.)
KenGuru
KenGuru [45]
Csak azt nem tudom, hogy az Empire Earth-t ennyien nem látták?
jatfield
jatfield [3488]
Na végre valaki, aki nem a v.háborús shooterekre bukik! Cserébe: A Dronez egy logikai platformjáték, mozgó (meglepetés!) platformokon kell képernyőről-képernyőre jutni. Néha faltól falig lézerek és szöürnyek is utunkba akadnak, utóbbiakat gyilkolni is lehet. A grafika tényleg námber ván, de semmi egyéb extra. A háttértörténet pedig egy csúnya Mátrix-koppintás, szóra sem érdemes. A BaJ témában asszem van egy ilyen topik, keress rá.
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (22 db)