Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Tony Hawk's Pro Skater 3

Második alkalommal köszönthetjük a neves deszkást PC-nk képernyőjén.

2002.05.07. 00:00 | szerző: Dino | Ismertető/teszt

Másfél évvel ezelőtt jelent meg az Activision gördeszka-játékának második része, és míg PS2-re már tavaly novemberben kijött az újabb folytatás, mostanáig kellett várnunk a PC-s változatra. Szerencsére most sem csapták össze a játékot, és egy élvezetes játékot kaptunk.

Tony Hawk's Pro Skater 3

Az alapokon tulajdonképpen nem változtattak. Ismét egy sor híres gördeszkás közül választhatjuk ki játékosunkat. Érthetően a címadó Tony Hawk szerepel az első helyen a listán, amin szerepel még például Chad Muska, Elissa Streamer és Steve Caballero, de az MTV Jackass műsorában elsősorban apja ütlegelésével, másodsorban pedig ügyes deszkázásával ismertté vált Bam Margera is bekerült a játékba. A választott játékostól függ most is néhány extra trükk, de természetesen a normál ugrások, pörgések mindenkinél elérhetőek.

A legfontosabb játékmód a karrier mód. Ebben kezdetben egyetlen pálya áll rendelkezésünkre, a többi eléréséhez megadott feladatokat kell teljesítenünk. Ez egyrészt bizonyos számú cél elérését jelentheti, de néha az adott pályán folyó bajnokság dobogós helyén kell végeznünk. Minden pályán 8-10 célt tűz ki elénk a program. Ezek között a megadott pontszám elérésétől kezdve különböző tárgyak összeszedésén keresztül adott helyen adott trükk bemutatásáig szinte bármilyen feladatra számíthatunk. Szerencsére nem szükséges a megfelelő célmennyiséget az épp aktuális pályán teljesíteni a következő kinyitásához, ha még maradt korábbról teljesítetlen feladat, visszamehetünk azokra a helyszínekre. Ez különösen jó, mivel ahogy haladunk előre, úgy leszünk egyre ügyesebbek, így visszalépve könnyebben hajthatjuk végre az elsőre lehetetlennek tűnő feladatokat. Egy-egy alkalommal két perc áll rendelkezésünkre, de utána újra kezdhetjük, ha nem sikerült mindent teljesítenünk. Kivétel a bajnokság, ahol három egyperces futam két legjobb menetével kell magas pontszámot elérnünk.

Tony Hawk's Pro Skater 3

A pályákon statisztikai pontokat gyűjthetünk, mellyel játékosunk tulajdonságait (pl. sebesség, egyensúly megtartása különböző helyzetekben) javíthatjuk. Így a szinteken előrébb jutva egyre ügyesebb lesz versenyzőnk, egyre komolyabb trükkökre nyílik lehetőségünk. Sőt, emellett még bónusz deszkákat is találhatunk.

A többi egyszemélyes játékmód igazából semmi különös: mehetünk egy kétperces menetet, vagy csak úgy gyakorolhatunk egy pályán (azok közül, melyek már elérhetővé váltak a karrier módban).

Tony Hawk's Pro Skater 3

Az irányítás kezdők számára most se egyszerű. Billentyűzeten játszva a nyilak mellett a numerikus billentyűzet teljes számsorára szükségünk van, a megfelelő kombinációk kikísérletezése és a pontos időzítés elsajátítása pedig bizony időbe telik. De persze megéri a sok kísérletezés, mert eredményeként igen látványos trükkökre jöhetünk rá. A harmadik részben egy új trükk, az ún. revert jelent meg, mely az ugrás utáni földet éréskor teremt lehetőséget trükk-sorozatunk folytatására. Érdemes amúgy egy sok gombbal rendelkező gamepadet beszerezni, sokat javít a játszhatóságon.

Az összes pálya igen alaposan kidolgozásra került, szinte nincs olyan hely rajtuk, ahol ne lehetne valami trükköt bemutatni. A falaknál a legtöbb helyen rámpa ad lehetőséget az ugratásra, korlátokból is rengeteget találunk, és mindenütt több szinten deszkázhatunk. A helyszínek között találunk belvárosi pályát (Los Angeles), speciálisan deszkásoknak kialakított parkot (pl. Tokyo), de szerepel egy repülőtér is közöttük. Ha pedig ez nem elég, beléphetünk a pályaszerkesztőbe, és tervezhetünk magunknak egy tetszőleges terepet, vagy betölthetjük a mellékelt további húsz előre összeállított pályát.

Tony Hawk's Pro Skater 3

A Tony Hawk’s Pro Skater 3-ba multiplayer lehetőség is belekerült, olyan játékmódokkal, mint a közismert Capture the Flag, vagy a másik fellökését célul kitűző Slap! Egyszerre nyolcan gördeszkázhatunk egy pályán. Sajnos osztott képernyős kétszemélyes játékra most sincs lehetőségünk.

A grafikát tökéletesnek ezúttal se lehet nevezni, a textúrák kidolgozottsága változó, néhány helyen aprólékos, máshol viszont elég béna. A versenyzők felismerhetőek, és bár néha elég furcsa pozícióban állnak, azért összességében jó a mozgásuk. A pályákon kívüli részekkel pedig nagyon keveset foglalkoztak, egy-egy nagy felület látható valamilyen textúrával (például hegy), és ha a pályán kívülre gurulunk, pillanatokon belül visszaugrik játékosunk a belső részre, némi idegesítő villogás után.

Tony Hawk's Pro Skater 3

Zene tekintetében ismét remekeltek, sikerült egy újabb nagyszerű összeállítást válogatni a CD-re (ráadásul MP3 formátumban – igaz, csak 96 kbiten –, így akár játékon kívül is hallgathatjuk a soundtracket). A stílus is változatos, punk és rockzenétől rapig és hip-hopig mindenfélét hallhatunk. Csak néhányat – a személyes kedvenceimet :-) – emelnék ki most ezek közül, a teljes listát korábbi híreink között már úgyis leadtuk: The Ramones: Blitzkrieg Bop, Motorhead: Ace of Spades, Rollins Band: What's the Matter Man. Mindezt deszkánk hangja és a különböző pályák helyi jellegzetességein alapuló hangeffektek színesítik, például a havas kanadai pályán motoros fűrész hallatszik az erdő felől.

Sajnos a tesztelésre kapott review verzió néha minden ok nélkül kilépett Windows-ba, remélem, ez a hiba nem maradt benne a boltokba kerülő változatban. Szerencsére a félig automatikus mentés miatt azonban nem okozott túl nagy bosszúságot ez a hiba. A játék ugyanis minden egyes külön feladat teljesítése után a két perc lejártakor azonnal felajánlja a mentés lehetőségét, így ha mindig élünk ezzel, nem érhet nagy kár egy fagyáskor vagy áramszünetkor. Mondjuk az a mentésnél meglátszik, hogy konzol átiratról van szó, hiszen csak egyetlen mentési pozíciót képes kezelni a játék – és mindig megkérdezi, hogy felül akarjuk-e ezt írni –, de ez legyen a legnagyobb baj...

Tony Hawk's Pro Skater 3

A Tony Hawk’s Pro Skater 3 ha nem is hozott igazán nagy újdonságot a sorozatba, egy élvezetes játék, nagyszerű zenével és átlagos grafikával. A karrier mód hosszú játékidőt biztosít, mely során biztos, hogy nem fogunk egyszer se unatkozni. Talán már csak az osztott képernyős játéklehetőség hiányzik ahhoz, hogy még jobb legyen a program. ■

értékelés

Tony Hawk's Pro Skater 3

Pozitívumok
  • Nagyszerű játékmenet
  • Alaposan kidolgozott pályák
  • Jó zenék
Negatívumok
  • Kezdőknek hosszú tanulási időszak
8,5
grafika 8
hangok 9
játszhatóság 9
hangulat 9
Tony Hawk's Pro Skater 3
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Tony Hawk's Pro Skater 3

hozzászólások (9)

Surri
Surri 2002.06.15. 12:42
Szar, mint az állat ez a játék...
nattagcsavo
nattagcsavo 2002.06.18. 20:35
Pedig tényleg szép a grafika imq!
J. Dávid
J. Dávid 2002.06.18. 20:41
Szerintem egész jó! Igaz, hogy a pályaszerkesztő kicsitt béna, de ettől függetlenül jó.
eMJé
eMJé 2002.07.21. 22:24
Szerintem egész jó a játék, de sajna tényleg látszik benne, hogy konzol-átirat:(
Most legalább nem ugrik olyan magasra a skaterem, mint a 2-ben.
preadort
preadort 2010.08.21. 14:51
császtok!A Tony Hawk Pro skater3-hoz jo a laptop?Mert nekem elindult csak nemtok vele flippeket se semmit!Pls irjatok!Csak számitogépi bllentyűzettel lehet???Nem tok vele jácccccccccani......vais ugratni se:-((:-((:-((:-((:-((:-((:-((
ajánlott olvasnivaló