25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Logitech Z-560

THX minősítésű, 400 W összteljesítményű hangrendszerrel jelent meg a piacon a Logitech.

Írta: Dino

A Logitech a közelmúltban új termékekkel jelent meg a hangszórók piacán. Az új, Z jelzésű termékcsoport zászlóshajója a Z-560 típusjelű berendezés, mely egy THX minősítést is megszerző, 400 W zenei összteljesítményű 4.1-es aktív hangszórókészlet. A másik két termék a Z-340 és a Z-540 típusszámot kapta, az előbbi egy 32 W-os 2.1-es, az utóbbi pedig egy 40 W összteljesítményű 4.1-es rendszer. Cikkünk a csúcsmodellről, a Z-560-ról szól.

Már a tesztelésre érkezett doboz súlyáról érezni lehetett, hogy nem egy egyszerű zajkeltő eszközről van szó. A felnyitás után egy testes, kocka alakú mélynyomó, négy egyforma, fém talpazaton álló szatellit hangsugárzó és egy arasznyi széles, tekerőkkel ellátott műanyag doboz került elő. A fekete színű, fából készült mélynyomó elülső felén egy 20 cm-es hangszóró található védőrács mögött, a doboz oldalán pedig egy bassz-reflex nyílás kapott helyet. A hátának egyik részén egymás alatt elhelyezkedve a csatlakozókat és a főkapcsolót találjuk, végül pedig a szinte az egész felületet kitöltő hűtőbordát, mely a nagyteljesítményű erősítő hűtéséről gondoskodik. A szintén fekete színű szatellit hangsugárzók lekerekített formájúak, és egy-egy 7 centiméter átmérőjű hangszóró került beléjük. A membránt az esetleges sérüléstől egy műanyag keretre feszített szövet háló védi, melyet ha akarunk, leszedhetünk. Ezeken az előlapokon található amúgy a Logitech emblémája mellett a THX jelölés is.

Az összeszerelés nem túl macerás. A hangszórókábelek nincsenek egyik végükön se fixen rögzítve, mi köthetjük be a hangszóróba és a mélynyomón található csatlakozókba. Ez azzal is jár, hogy ha rövidnek bizonyulnak a kábelek - ami elég könnyen előfordulhat, hiszen az első hangszórókhoz 1,8 m, a hátsókhoz 4,5 m hosszúságú kábel jár -, mi magunk vehetünk a rendszerhez megfelelő méretű kábeleket. Igényesebb hi-fi rajongók akár azonnal le is cserélhetik amúgy ezeket a vékony drótokat. A hangszórókat a talpazat segítségével asztalunkra állíthatjuk, vagy ha megfordítjuk a fém talpat, akkor az máris a falra szereléshez szükséges tartóvá alakul.

A mélynyomó a gyűjtőhelye a többi kábelnek is, ide kapcsolódik egy két méteres kábellel a szabályozó-doboz, amiből további két méter kábel vezeti a hangkártyához, ahova két sztereo jack csatlakozón keresztül köthető (első illetve hátsó csatornák). Ezután már csak a 220 V-os hálózatra kell rákötni a mélynyomót, és bekapcsolás után használatba is vehetjük a hangszórórendszert.

Először is ejtsünk pár szót a szabályzó-dobozról. Ezt elhelyezhetjük fektetve, vagy egy világosszürke keret segítségével álló állapotban is. Két kapcsoló és három potméter található rajta. A legnagyobb egy kék, bekapcsolás után halványan világító keretű hangerőszabályzó. Mellette találjuk a hátsó hangszórók erejének beállítóját, majd a mélynyomót szabályzó potmétert. Került rá természetesen egy bekapcsoló gomb, mellé pedig az M3D elnevezésű, sztereó forrás esetén 3D hangzást biztosító rendszer kapcsolója. Végül egy fülhallgató csatlakozás is található a dobozon, így nem kell a gép mögé másznunk, ha épp este nem szeretnénk másokat zavarni.

A Z-560 hangzása igen meggyőző volt már az első bekapcsoláskor is. A mélyhangok erőteljesek és tiszták, a szabályzó segítségével pedig mindenki ízlésének és a szoba nagyságának megfelelően beállíthatja, mennyi basszust szeretne hallani. Hangerő tekintetében is igencsak jól teljesített, nem is igazán emlékszem, hogy hasonló kategóriájú aktív hangszóróktól hallottam volna már ilyen teljesítményt (és ezt a szomszédok is megerősíthetik :-). Torzítást csak a maximum hangerőhöz közeledve lehetett érezni, de ez már akkora hangerőt jelentett, ami inkább egy nagyobb terem hangosításához kellene. A technikai leírás szerint amúgy 188 W jut a mélynyomóra és egyenként 53 W a négy szatellit sugárzóra.

Mind játékhoz, mind zenehallgatáshoz remeknek bizonyult a rendszer. Az Unreal Tournamentben a rakéták robbanása igen hatásos volt, és a térhatás is jól érvényesült. A zenei teszt során is szép tiszta hangok voltak hallhatók minden tartományban, mindössze egyetlen szám során éreztem úgy, mintha az énekhang kicsit egybefolyt volna a zenével.

A Logitech egyértelműen a számítógépekhez szánta Z-560-as rendszerét, ezt mutatja a fixen beszerelt dupla sztereó csatlakozás. A készlet nem tartalmaz Dolby dekódert se, így mindenképpen hangkártyánkra vár a több csatornás kimenet. Ha valaki esetleg nem rendelkezik négycsatornás hangkártyával, azokon segít az M3D technológia, mely a hátsó hangszórók használatával térbelibb hangzást állít elő. A THX minősítést pedig valóban megérdemelte a Z-560, hiszen tiszta, nagy hangerejű hangokat képes reprodukálni. A magas minőséghez a kategória többi képviselőjéhez viszonyítva közepes ár tartozik, a Logitech Z-560 hangsugárzó-rendszer két év garanciával bruttó 80.000 forint körüli áron kapható.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

  • Logitech Z-560
  • Logitech Z-560
  • Logitech Z-560
  • Logitech Z-560
Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!