Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Logitech Z-560

THX minősítésű, 400 W összteljesítményű hangrendszerrel jelent meg a piacon a Logitech.

2002.06.07. 00:00 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

A Logitech a közelmúltban új termékekkel jelent meg a hangszórók piacán. Az új, Z jelzésű termékcsoport zászlóshajója a Z-560 típusjelű berendezés, mely egy THX minősítést is megszerző, 400 W zenei összteljesítményű 4.1-es aktív hangszórókészlet. A másik két termék a Z-340 és a Z-540 típusszámot kapta, az előbbi egy 32 W-os 2.1-es, az utóbbi pedig egy 40 W összteljesítményű 4.1-es rendszer. Cikkünk a csúcsmodellről, a Z-560-ról szól.

Logitech Z-560

Már a tesztelésre érkezett doboz súlyáról érezni lehetett, hogy nem egy egyszerű zajkeltő eszközről van szó. A felnyitás után egy testes, kocka alakú mélynyomó, négy egyforma, fém talpazaton álló szatellit hangsugárzó és egy arasznyi széles, tekerőkkel ellátott műanyag doboz került elő. A fekete színű, fából készült mélynyomó elülső felén egy 20 cm-es hangszóró található védőrács mögött, a doboz oldalán pedig egy bassz-reflex nyílás kapott helyet. A hátának egyik részén egymás alatt elhelyezkedve a csatlakozókat és a főkapcsolót találjuk, végül pedig a szinte az egész felületet kitöltő hűtőbordát, mely a nagyteljesítményű erősítő hűtéséről gondoskodik. A szintén fekete színű szatellit hangsugárzók lekerekített formájúak, és egy-egy 7 centiméter átmérőjű hangszóró került beléjük. A membránt az esetleges sérüléstől egy műanyag keretre feszített szövet háló védi, melyet ha akarunk, leszedhetünk. Ezeken az előlapokon található amúgy a Logitech emblémája mellett a THX jelölés is.

Az összeszerelés nem túl macerás. A hangszórókábelek nincsenek egyik végükön se fixen rögzítve, mi köthetjük be a hangszóróba és a mélynyomón található csatlakozókba. Ez azzal is jár, hogy ha rövidnek bizonyulnak a kábelek - ami elég könnyen előfordulhat, hiszen az első hangszórókhoz 1,8 m, a hátsókhoz 4,5 m hosszúságú kábel jár -, mi magunk vehetünk a rendszerhez megfelelő méretű kábeleket. Igényesebb hi-fi rajongók akár azonnal le is cserélhetik amúgy ezeket a vékony drótokat. A hangszórókat a talpazat segítségével asztalunkra állíthatjuk, vagy ha megfordítjuk a fém talpat, akkor az máris a falra szereléshez szükséges tartóvá alakul.

Logitech Z-560

A mélynyomó a gyűjtőhelye a többi kábelnek is, ide kapcsolódik egy két méteres kábellel a szabályozó-doboz, amiből további két méter kábel vezeti a hangkártyához, ahova két sztereo jack csatlakozón keresztül köthető (első illetve hátsó csatornák). Ezután már csak a 220 V-os hálózatra kell rákötni a mélynyomót, és bekapcsolás után használatba is vehetjük a hangszórórendszert.

Először is ejtsünk pár szót a szabályzó-dobozról. Ezt elhelyezhetjük fektetve, vagy egy világosszürke keret segítségével álló állapotban is. Két kapcsoló és három potméter található rajta. A legnagyobb egy kék, bekapcsolás után halványan világító keretű hangerőszabályzó. Mellette találjuk a hátsó hangszórók erejének beállítóját, majd a mélynyomót szabályzó potmétert. Került rá természetesen egy bekapcsoló gomb, mellé pedig az M3D elnevezésű, sztereó forrás esetén 3D hangzást biztosító rendszer kapcsolója. Végül egy fülhallgató csatlakozás is található a dobozon, így nem kell a gép mögé másznunk, ha épp este nem szeretnénk másokat zavarni.

Logitech Z-560

A Z-560 hangzása igen meggyőző volt már az első bekapcsoláskor is. A mélyhangok erőteljesek és tiszták, a szabályzó segítségével pedig mindenki ízlésének és a szoba nagyságának megfelelően beállíthatja, mennyi basszust szeretne hallani. Hangerő tekintetében is igencsak jól teljesített, nem is igazán emlékszem, hogy hasonló kategóriájú aktív hangszóróktól hallottam volna már ilyen teljesítményt (és ezt a szomszédok is megerősíthetik :-). Torzítást csak a maximum hangerőhöz közeledve lehetett érezni, de ez már akkora hangerőt jelentett, ami inkább egy nagyobb terem hangosításához kellene. A technikai leírás szerint amúgy 188 W jut a mélynyomóra és egyenként 53 W a négy szatellit sugárzóra.

Mind játékhoz, mind zenehallgatáshoz remeknek bizonyult a rendszer. Az Unreal Tournamentben a rakéták robbanása igen hatásos volt, és a térhatás is jól érvényesült. A zenei teszt során is szép tiszta hangok voltak hallhatók minden tartományban, mindössze egyetlen szám során éreztem úgy, mintha az énekhang kicsit egybefolyt volna a zenével.

Logitech Z-560

A Logitech egyértelműen a számítógépekhez szánta Z-560-as rendszerét, ezt mutatja a fixen beszerelt dupla sztereó csatlakozás. A készlet nem tartalmaz Dolby dekódert se, így mindenképpen hangkártyánkra vár a több csatornás kimenet. Ha valaki esetleg nem rendelkezik négycsatornás hangkártyával, azokon segít az M3D technológia, mely a hátsó hangszórók használatával térbelibb hangzást állít elő. A THX minősítést pedig valóban megérdemelte a Z-560, hiszen tiszta, nagy hangerejű hangokat képes reprodukálni. A magas minőséghez a kategória többi képviselőjéhez viszonyítva közepes ár tartozik, a Logitech Z-560 hangsugárzó-rendszer két év garanciával bruttó 80.000 forint körüli áron kapható. ■

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló
HyperX Pulsefire FPS gamer egér HyperX Pulsefire FPS gamer egér
Genesis GX58, Xenon 200 egerek és M12 Maxi  mousepad Genesis GX58, Xenon 200 egerek és M12 Maxi mousepad
ADATA SD600 külső SSD ADATA SD600 külső SSD