Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Előzetes

Command & Conquer: Generals

Sorozatunk harmadik része az amerikai csapatokról szól.

2003.01.20. 00:00 | szerző: BladeRN | Előzetes

Míg a kínai hadseregben a tankok viszik a főszerepet, addig az USA hadereje főleg a repülőgépekre támaszkodik. Bármely légierő fanatikus a repülőgépek és egyéb repülő szerkezetek egész garmadával találja magát szembe.

Command & Conquer: Generals

Minden oldalt figyelembe véve az amerikaiak azok, akik a legbiztosabbak a saját igazukban, igazgatni akarják az egész földgolyót és kegyetlenül bevezetik a saját morális értékrendjüket, „helyesen cselekszünk” - állítják magukról, amikor kiirtják „a szabad világ ellenségeit”. Ez a keresztes háború mentalitás, (az igazság bajnokai harcolnak a sötétben tévelygőkkel) megmutatkozik a tankok elnevezésében is: Kereszteslovag és Paladin (lovag). Persze mindenki fejében ezekhez az elnevezésekhez egy gáncsnélküli középkori lovag képe jelenik meg. Az ellenséget cinikus és személytelen precizitással irtják le a térképről a legfejlettebb technikát a pusztítás szolgálatába állítva a demokrácia önjelölt bajnokai. Másrészről viszont az USA serege az, amelyik mentőautókat bocsát a csatában megsérült harcosok részére. Csak az USA katonái ábrándozhatnak jogosan egy kivonulási pontról, amint a harcok hevessé kezdenek válni. Az ENSZ is áldását adja előbb-utóbb a hadműveletekre, amit az utánpótlás zónákban ledobott pénzzel húzza ki a slamasztikából az amerikai csapatokat a játék későbbi fázisaiban.

A Chinook helikopter a legdrágább az összes erőforrás-begyűjtő egység közül, ebben a szerkezetben mégis több van, mint amennyit első látásra képzelnénk. Bajtársias módon szerencsés visszatérést kíván azoknak az egységeknek, amelyeket egy harci gócpontban ledob, és ez a villámgyors csapatszállítás az egyik kulcsa az amerikai stratégiának, amelyet a repülőgépek és helikopterek tömkelege emel képletesen is magasabb szintre. Amikor a Chinook gyalogságot szállít, azok olyan profi köteles leereszekedésű deszant akciót hajtanak végre, hogy az ember szinte felkiált a monitor előtt „No erre varrjál gombot Ridley Scott!” (aki esetleg nem tudná: ő a Black Hawk Down – A sólyom végveszélyben – című film rendezője). Persze nem csak gyalogság szállításában jeleskednek. Ugyan olyan boldogan cipelik a gyalogsággal tömött páncélos dzsippeket és Kereszteslovag tankokat a térképen a stratégiai fontosságú pontokra, persze azokat ilyenkor finoman leteszi a földre.

Command & Conquer: Generals

Lehet, hogy mára a hideg háború ténye csupán régi könyvek porosodó lapjain létezik, mégis a CIA soha sem volt ennyire aktív. Az amerikai sereg egyik legnagyobb előnye a többiekkel szemben, hogy a megfelelő pillanatban képes az ellenség egységeit és pozícióját pontosan meghatározni, ami persze óriási segítség mind az előzetes tervezés során, mind a pontos erőfelmérést illetően.

Épületek
Parancsnoki központ: a kémrepülők bevetését irányítja és a műholdas felderítés is itt kérhető, amely a térkép egy jó részét megmutatja.
Hideg fúziós reaktor: továbbfejleszthető energiatermelés-duplázó vezérlő rudakkal.
Utánpótlás raktár, barakk, hadiüzem, repülőtér: szerepük magától értetődő.
Stratégiai központ: Tomahawk rakétás tankok készítéséhez szükséges felépíteni. 3 különböző területre összpontosíthatjuk a hadsereg figyelmét. Ha a tűzerőt választjuk, akkor a teljes hadseregben megnöveljük a lövések, bombák hatásosságát, ha a „keresd és pusztítsd el”-t (search and destroy) választjuk, akkor az ellenséges csapatok észlelésének távolságát növeljük az egységeknél, ha a védd magad opciót választjuk, akkor pedig az egységek páncélozottsága növekszik meg.
Hadifogoly tábor: rövid időre minden ellenséges egységet megmutat a térképen.
Utánpótlás ledobó terület: az ENSZ minden két percben komoly mennyiségű pénzinjekciót bocsát a sereg rendelkezésére. Sajnos a ledobó zóna elég drága és komoly energia mennyiséget is fogyaszt.

Command & Conquer: Generals

Védelmi épület
Patriot rakéta: Mind légi, mind szárazföldi célpontok ellen hatásos, és az RA2 prizma tornyainál már megszokott módon egymás közelében felépítve mintegy összeláncolódba lőnek, felerősítve egymás hatását.

Szuperfegyver
Részecske ágyú: Egy nagyon erősen koncentrált ionizált fénysugárnak néz ki, amelyik szinte belevág az ellenséges épületekbe és egységekbe. A béta tesztelők nagy örömére a fejlesztők úgy változtatták meg a kódot, hogy a fénysugár Z alakban mozog, így a talajon a lövés után a jól ismert fekete lovas szignójában gyönyörködhetünk.

Command & Conquer: Generals

Fejlesztések
Lézer irányítású rakéták: 25%-al nagyobb rombolás a Raptor és Lopakodó vadászok rakétái részére.
Rakétás felfüggesztés: a Comanche helikoptereknek.
TOW (páncéltörő) rakéták: a dzsipeknek.

Előléptetési fejlesztések
Ejtőernyősök: 5, 10 vagy 20 rangtól függően.
A10-csapás: 1,2 vagy 3 A10 Thunderbolt gép csapást mér az ellenségre.
Szükség-javítás
Benzines légi bomba: Egy valódi napkitörést utánoz, ahogyan méltóságteljesen kitágul a mindent elégető tűzfelhőből lassú esőként zuhogó hőhalál.
Lopakodó vadász: rögtön az elején egy előléptetési pontért már megkapható.

Command & Conquer: Generals

Gyalogság
A Ranger-ek az USA haderejének alapjait adják. Képesek épületeket elfoglalni, de megtisztítani is az ellenségtől. Ez utóbbit a villanó gránátokkal teszik, amelyet nagy távolságról gurítanak az épületbe. A Ranger-ek sajnos sérülékenyebbek, mint a többi oldal hasonló egysége, ezért ne higgyük, hogy túlerő ellen hosszabb ideig állják a sarat.
A rakétás páncélos- és légelhárító egységek a tank vadászok amerikai megfelelői azzal a további adottsággal, hogy ha lézeres célzó-berendezéssel is ellátjuk őket, akkor sokkal gyorsabban képesek tüzelni.
A nyomkeresők olyan sasszemű mesterlövészek, akik nagy távolságról képesek az ellenséget észlelni, és álcázó ruhájukban teljesen láthatatlanok maradnak, ha mozgással nem hívják fel magukra a figyelmet.
Burton ezredes a száguldó bölény és a szabadság hazájának szülötte, no meg az évi rendes Arnold Svarci hasonmásverseny egyedüli lehetséges győztese. Mániákus robbantgató, akit ezáltal talán Matuska Szilveszter lelki ikertestvéreként tudunk leginkább elképzelni. Az erősen túlfejlett izomzatához képest azért annyi ésszel is megáldotta a természet, hogy képes mindent felrobbantani, ami mozog, és ha úri kedve úgy tartja, akkor azt is, ami nem mozog. Mindenre C4-et tud telepíteni a tankoktól egészen az ellenség által megszállt minaretekig, és vagy időzítve robbantja fel, vagy pedig távirányítással egyszerre robban a teljes C4-es kollekció. Ha élvezed a robbantgatást, és főleg szeretsz kárörömmel röhögni néhány ellenséges Overlord tank füstölgő roncsai fölött, akkor ez a kommandós az, akit azonnal a szolgálatodba kell fogadnod.

Gépesített egységek
Minden amerikai szárazföldi egység továbbfejleszthető egy kém-robotrepülővel, vagy egy csata-robotrepülővel. Az előbbi a tank fölött keringve annak felderítési távolságát növeli meg, míg az utóbbi két feladatot lát el. Egyrészt csata közben gépágyúval lövi az ellenséget, másrészt csata után az esetleges sérüléseket javítja.
A menőautó maximum 3 sérültet képes egyszerre felvenni és gyógyítani. Ezen túlmenően a leghatékonyabban képes kitisztítani a bázist egy ellenséges nukleáris, vagy biológiai támadást követően.
A Kereszteslovag-tank az USA technológiai rendszerének legalján helyezkedik el. Egy kicsit gyengébb, mint a Csatamester (Battlemaster), vagy a GLA-féle skorpiótank.
A dzsip (humvee) olcsóbb, mégis hatékony egysége az USA arzenáljának, különösen, ha 5 katonát is beültetünk, plusz a páncéltörő löveget (TOW) is felszereljük rá. A dzsip a korai csatákban helyesen használva kéznyújtásnyi közelségbe képes hozni a győzelmet, bár a dzsip vezetője olyan mérhetetlen optimizmust és harci eltökéltséget tükröző bemondásokkal üldözi a játékost, hogy néha kész megkönnyebbülés, amikor a dzsip a vezetőjével együtt az Örök Égi Dzsip-Próbapályára költözik.
A Tomahawk tankok cirkáló rakétákat indítanak útjukra viszonylag nagy távolságra a célponttól. Felhasználásuk éppen ezért hasonló a kínai pokoli ágyúkhoz, bár az amerikai egység még a kínainál is gyengébb páncélzatot kapott. Hasonlóan a kínai egységhez ezek is akkor a leghatásosabbak, ha egy egész csordányit alkalmazzunk belőlük.
A Paladin tank az egyetlen amely igazán megéri a pénzét. Sajnos csak a nukleáris ágyúhoz és a scud rakétához hasonlóan a tábornoki előléptetések során lehet hozzájutni. A tűzerején túl a lézeres távmérő fejlesztéssel is növelhetjük romboló erejét.

Command & Conquer: Generals

Légierő
A szemet és szívet gyönyörködtető esztétikai kvalitásain túlmutatóan, amely dögösebb a dögösnél, a Comanche helikopterek komoly pusztítást képesek az ellenség fejére szórni az égből, főleg, ha a rakétás felfüggesztést is rájuk raktuk. Sajnos a legkülönbözőbb légvédelmi egységek könnyedén leszedegetik őket az égről, így a leghasznosabbak, ha rajokban küldjük őket villámgyors rajtaütésekre a védtelen ellenséges bázisok ellen.
A Raptorok az amerikai légierő alapegységét alkotják. Elkeseríti a Chinook-ok, Comanche-ok, betévedő MIG-ek és a felszíni célpontokban tartózkodók életét.
Az Aurora szuperszónikus bombázó a légierő büszkesége. Olyan óriási sebességgel hatol be az ellenséges területre, hogy a bomba ledobásáig azok képtelen támadást intézni ellene. A támadást követően az eredeti sebessége felére lassul, így az esetleges légvédelem ellen már nem tökéletesen védett.
A lopakodó vadászgép radarelnyelő képessége a minden hájjal megkent besurranó tolvaj minden képességével felruházza ezt az eszközt, persze egészen más szinten. Ez a tulajdonsága ideálissá teszi az ellenséges légvédelem kijátszására, így a leghasznosabb, ha az ellenséges bázis védelmét próbáljuk velük szétrombolni.

Már csak egy fél bemutatása maradt hátra Generals cikksorozatunkból, ez pedig nem más, mint a GLA, azaz a Global Liberation Army (Világfelszabadító Hadsereg). Hamarosan az ő egységeikről is olvashattok magazinunkban. ■

Command & Conquer: GeneralsCommand & Conquer: GeneralsCommand & Conquer: Generals
Command & Conquer: Generals
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Command & Conquer: Generals

hozzászólások (21)

chief
chief 2003.01.19. 19:38
hát nem tudom szerintem jó gém lesz csak nekem jobban tetszett a jobb oldali menü sor

ui:amikat mikor mutatjátok be?
GRIM ONION
GRIM ONION 2003.01.25. 20:17
Szerintem is jó kis játékot kapunk. Igencsak Starcraftos\Warcraftos lett a menü. Ez szerintem nem baj. Nekem nagyon béjött mind a két játék. Egyedül az a bajom, hogy nem kezdhetek el egységet gyártani ha nincs elég pénzem. Pl a RA2-ben kényelmesen beadagoltam a legyártandó egységeket azt ráértem a bázisom szépítésével foglalkozni. Azthiszem ez itt a Generalsban nem így lesz. :( Nem baj. Már nagyon várom. (Ha valaki tud címet honnan lehetne letölteni demót belőle légyszi írja ide. Kösssssz!)
Death man
Death man 2003.01.26. 14:21
Watezró lszedtem le a multyt és nem megy vmi serial baja van.
Hogytudnék ingyen nyomni a MultyvaL?
(amugy már aranyon van)
Hát az átvezető mozik ivétele ront a gamen nagyon....
GRafika az hát.....
Nekem a RA 2ével semmibajom nemvolt.
Ezt még nem "csodálhattam" mert nem megy a Multy.
GRIM ONION
GRIM ONION 2003.01.29. 02:04
Mikor lesz már a GLA bemutatása? nem tudja valaki? nagyon várom már a játékot!!! nem bírom ki nélküle! :)
Andrew09
Andrew09 2003.02.12. 08:01
Nemtom mit vagytok úgy oda a menüért?!
5 perc után mindenki annyira megszokja hogy ha utána vissza kéne térni RA2-höz már mindenki fújjongana miatta.
ajánlott olvasnivaló