Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Egyéb

Star Trek: Voyager Elite Force - Tervezői napló - 2. rész

2000.07.30. 00:00 | szerző: PC Dome | Egyéb

(Gondolom, már elolvastad Brian Pelletier naplóját. Ha nem, szégyelld magad! Nagyon érdekes, olvasd el. Most! Megvárom, míg visszaérsz.)

Star Trek: Voyager Elite Force - Tervezői napló - 2. rész

(Készen vagy?)

(Remek, akkor kezdjük...)

Star Trek: Voyager Elite Force - Tervezői napló - 2. rész

"Kérlek, értsd meg... A legnagyobb tisztelettel adózom neked..."
(A Félelmetes Roberts Kalóz Inigonak - William Goldman: A herceg menyasszonya)

Kisgyerekként volt egy Pong videojátékunk, melyet a TV-re köthettünk. Nagyon szerettem játszani. Aztán jött a Colecovision, az Atari és a többiek, és teljesen megszállott lettem. Testvérem 1988-ban vett egy SEGA Master System gépet, de ugyanekkor egy barátom kapott egy PC-t (egy Tandy-t), és ekkor megutáltam a konzolokat.

Star Trek: Voyager Elite Force - Tervezői napló - 2. rész

Rajongásom a PC-s játékok felé fordult.

No nem azért, mintha a konzol játékok rosszak lennének, de jobb szeretek egérrel és billentyűzettel játszani. Most, hogy már a konzolokhoz is vannak ilyen eszközök, lehet, hogy újra kiterjesztem figyelmemet azokra is.

Star Trek: Voyager Elite Force - Tervezői napló - 2. rész

"Szeretnéd azt hinni, ugye?"
(Vizzini a Félelmetes Roberts Kalóznak - William Goldman: A herceg menyasszonya)

Hogy miért is olvasol rólam? Valószínűleg azért, mert éppen nincs semmi a TV-ben.

1995 tavaszán kezdtem a Raven Software-nek dolgozni, a Necrodome játékkal kezdve. A projekt vége felé költöztünk át mostani irodánkba. Amikor befejeztük a Necrodome-ot, kicsit a Heretic Mission Pack-en dolgoztam, készítettem pár Hexen 2 pályát (melyek aztán nem kerültek be a játékba), ezután pedig a Mageslayerre állítottak rá. Ezután a Heretic 2 fejlesztése következett, az Égi megfigyelő palotájának megépítésén és egy Andoria pályán dolgoztam.

Ezt követően egy kísérleti projektbe helyeztek, ahol a tervezés vezetése lett a feladatom. Miután ezt a projektet félbehagytuk, az Elite Force vezető tervezője lettem.

"...itt kaptuk meg a feladatot - tehát ez a kezdet…"
(Inigo a "Kegyetlennek" - William Goldman: A herceg menyasszonya)

1998 őszén (ahogy azt Brian naplójában is olvashattad) megkezdtük az előkészítő munkálatokat, a Quake II engine-jét véve a munka alapjául. Nem akarlak a részletek ismétlésével untatni, így csak annyit mondanék, hogy készítettünk már néhány különböző játékteret és történetrészletet, amikor Brian csatlakozott hozzánk.

A fő célunk az volt, hogy a játékos elmélyüljön a játék során egy Star Trek epizódban, de emellett része legyen elegendő taktikai akcióban is. Ennek érdekében átvezető jeleneteket terveztünk a küldetések közé.

Az űrhajó fedélzetén a játékos a legénység tagjaival találkozik, emellett pedig különböző nem harci feladatokat is meg kell oldania. A fejlesztés végéhez közeledve úgy érezzük, valóban olyan a hangulata a játéknak, hogy a játékos úgy érezheti, hogy egy olyan hajón tartózkodik, ahol folyik a munka, és ahol rengetegen élnek. A legénység javításokat, rutin karbantartási feladatokat végez, beszélget, a hátteret kitöltve a hajón folyó napi élettel.

Wesley: "Mi a feladatunk?"
Inigo: "Egy működő kapuja van a kastélynak... ezt pedig hatvanan őrzik."
Wesley: "Milyen eszközeink vannak?"
Inigo: "Az eszed... Fezzik ereje... az én kardom..."
Wesley: "Ennyi? Ez lehetetlen..."

(William Goldman: A herceg menyasszonya)

Amikor elkezdtük a projektet, egy jó, de kicsi csapatunk volt, pár emberrel, akik viszont kimondottan csak erre koncentráltak. Hozzávettük ehhez Kim Lathrop és Mike Gummelt (két legnagyobb Star Trek gurunk) ötleteit, véleményét. Állandóan ilyeneket mondtak: "Az ott a hátsó konzol textúrája? Az nem kék... mindjárt kijavítom" vagy: "Bocs Chris, szerintem az nem akkora a filmben... nézzük meg még egyszer az epizódot". (Mike nagyszerű párbeszédeket írt az egész játékhoz. De komolyan. Remélem, nem hagy itt minket, és kezd el Star Trek epizódokat írni.)

Sok időnket elvette, hogy kitaláljunk valami értelmes magyarázatot a Star Trek epizódokban lévőnél jóval több akciójelenet indoklására. Játszadoztunk a gondolattal, hogy inkább az RPG-k irányába visszük a játékot, többféle karakterrel, de aztán elvetettük, mondván, hogy így nem élné bele a játékos magát annyira a főszereplő helyzetébe. Az is megfordult a fejünkben, hogy a küldetések során a játékosnak kifogyhatatlan készlete legyen a vörös pulóverekből *, de ezt is elvetettük, amikor eszünkbe jutott, hogy egy Voyager játékot készítünk. Ilyen kisméretű legénységgel túl sok ember elvesztése hamar az űrhajó útjának végét jelentené. Játszottunk a Section 31 típusú ügynökök gondolatával is. Ezt is elvetettük, mert akkor még semmit se tudtunk a részlegről. **

Végül eljutottunk a speciális képzésben részesült problémamegoldók csapatának ötletéhez. A Hazard Team a Voyageren előforduló minden veszélyes küldetésre alkalmas. Egy ilyen profi csapatban a sebesülések ritkák, ezáltal megoldottuk a kisméretű csapat problémáját.

Köszönet illeti Steve-et a Sargasso-tengeri hajókkal kapcsolatos eredeti ötleteiért, valamint Kimet és Mike-ot minden hozzászólásukért a játék készítése során.

Itt akarom megköszönni Rick Sternbach közreműködését is, aki rengeteget segített a Voyager fedélzeti tervrajzainak elkészítésében.

Úgy érzem, a játékban megvalósítottuk elképzeléseinket, köszönhetően a csapat lelkes magjának. Nem feledkezhetünk meg a Soldier of Fortune fejlesztőinek segítségéről sem, különben még megsértődnek és erőszakosak lesznek...

Inigo: "Fezzik, valamit jól csináltál..."
Fezzik: "Ne aggódj, nem fog a fejembe szállni..."

(William Goldman: A herceg menyasszonya)

A fejlesztés során a szigorú irányítás ellenére lazán tartottuk a gyeplőt, így egy olyan játékot készíthettünk, melyre az egész csapat büszke lehet. Nagyon örülünk annak, ahogy a dolgok jelenleg állnak, és a SoF csapattól nem is kaphattunk volna nagyobb dicséretet, akik ezt mondták:

"Tudjátok, nem nézek Star Treket és nem is igazán érdekel, de a játék nagyon tetszik!"

(Majd még megtérítjük őket. Hamarosan mindannyian trekkerek lesznek.)

Végezetül még annyit szeretnék mondani, hogy köszönöm a lehetőséget a kis elkalandozáshoz. Legközelebbi értekezésembe majd egy kis bölcsesség is kerülni fog.

Menj, és játssz a játékkal.

(Elnézést kérek a napló rövidségéért. Nem vagyok valami bőbeszédű... ráadásul csak három órát aludtam az irodai kiságyon... ez megmagyarázhatja az idézeteket :-)

Fordítói megjegyzések Thomastól:

*: Az eredeti, hatvanas években készült sorozatban az állandó szereplõket néha elkísérõ biztonságiak vörös pulóvert viseltek. Aki ismeri a sorozatot, az tudja, hogy ezek közül csak a legritkább esetben jutott vissza egy-egy élve a hajóra. Rájuk utalt a "kifogyhatatlan vörös pulóver készlettel" Chris Foster. Az új sorozatokban, mint a The Next Generation, a Deep Space Nine vagy a Voyager, ez is megváltozott, a biztonságiak nem csak új, sárga színû egyenruhát kaptak, hanem a túlélésük esélyei is jelentõsen javultak.

**: A Section 31 egy szupertitkos és maximálisan illegális szervezet, mely a legpiszkosabb eszközökkel harcol a Föderáció védelmében. (A Föderációhoz tartozik a Voyager és legénysége is.). Eddig csak a Deep Space Nine sorozatban volt róluk szó, és ott is csak nagyon ritkán, ezért rendkívül keveset lehet tudni róluk. Mivel a Voyager a galaxis egészen más területein tevékenykedik, a fedélzetén elvileg senki sem ismeri a Section 31-et. Persze ebben soha nem lehet biztos az ember. ■

Fordította: Dino és Thomas

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló