Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Logitech Freedom 2.4 Cordless Joystick

Egy igen profi, vezeték nélküli botkormány járt nálunk tesztelésen.

2003.04.17. 00:00 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

Egy korábbi trackball cikkemet kezdtem már azzal, hogy nem tudom, mi értelme van annak, ha egy trackballt drót nélküli változatban hoznak ki. Ugyanez a kérdés merült fel bennem, amikor először hallottam a Logitech új joystickjéről, de a gyakorlati tapasztalat ismét azonos eredményt hozott, mint a trackball esetén: valóban van értelme az újabb vezeték nélküli eszközöknek.

Logitech Freedom 2.4 Cordless Joystick

A Freedom 2.4 elnevezésű szerkezet nem más, mint a Logitech legújabb botkormánya, mely valóban minden szempontból a csúcskategóriát képviseli. A legszembetűnőbb újítás a már említett vezetékmentesség, amit a 2,4 GHz-es rádiófrekvenciás megoldással valósítottak meg a cég mérnökei. A dobozból előkerülő botkormányon megtalálunk mindent, amire egy játékban szükségünk lehet: nem kevesebb, mint 10 gombot, egy tolóerő-szabályzót, egy nyolcirányú hat-switch-et, és – ahogy ezt a komolyabb joystickeknél megszoktuk – a kar a tengelye körül elforgatható, így összesen négy szabadsági fok áll rendelkezésünkre.

A komoly „tartalomhoz” tetszetős külső is párosul, a fekete-ezüst színkombinációjú eszköz talpazata gumi borítású, így játék közben se csúszik el asztalunkon, és ölbe véve is kényelmes tartást biztosít. A botkormány mellé egy kis fekete dobozkát kapunk még, mely nem más, mint az USB csatlakozású vevő. Ez kis gumitalpakon áll, és egyetlen gombot találunk rajta, mely a joystick csatlakoztatását végzi.

Logitech Freedom 2.4 Cordless Joystick

A joystick használatba vétele előtt mindössze három tennivalónk akad. A talpát eltávolítva be kell helyeznünk az elemeket (a három ceruzaelemmel kb. 50 óra játékidőre van lehetőség), majd a driver felinstallálása után a gép egyik szabad USB portjára kell kötnünk a vevőt. Innentől kezdve ugyanúgy használhatjuk a Freedom 2.4-et, mint bármely más botkormányt, leszámítva azt, hogy nem kell a kábelre figyelnünk, egyszerűen magunkkal vihetjük a fotelbe, és ha épp nincs szükségünk rá, akárhova könnyen áthelyezhetjük.

A Logitech designerei igen jó munkát végeztek. A karon lévő összes gomb jól kézre áll, és a hat-switch eléréséhez se kell tornamutatványokat végeznünk hüvelykujjunkkal. Mutatóujjunknál van a megfelelően nagy, fémből készült trigger, hüvelykujjunknál a kar oldalán egy, a kar tetején pedig négy gomb, valamint középen a nézőpontváltó kapcsoló (azaz a hat-switch). A talpazaton további négy gombot találunk bal kéz felől, míg a kartól felénk eső részen kapott helyet a tolóerő-szabályzó (throttle) karja. Ez egy kb. 90 fokban elforduló kar, mely elég finoman mozgatható. (A fenti, kényelemre vonatkozó megállapítások igazából csak jobbkezes játékosokra vonatkoznak, balkezesek ezt a joysticket inkább kerüljék el, nem nekik készült.)

Logitech Freedom 2.4 Cordless Joystick

A tesztelés során igen jól szerepelt a Freedom 2.4, mind asztalra téve, mind fotelből játszva remekül működött. A talpazaton lévő gombok megfelelő használatához mondjuk kis gyakorlás kell (nem tudjuk egyszerre lefedni ezeket négy ujjunkkal), a karon lévő gombok viszont remekül el lettek helyezve ahhoz, hogy játék közben ne legyen problémánk velük. Ha a leggyakrabban használt gombokat a karon lévőkre definiáljuk, nem is lesz sok szükség a talpazaton lévőkre. A tolóerő-szabályzó kar is elég jól használható, hiányoltam azonban, hogy nincsen középállása. Ez például a MechWarriorban igen jól jött volna, így kísérletezni kellett, hogy mikor is áll középen.

A Logitech Freedom 2.4 joystick egy igazán jó választás azoknak, akik nem vágynak force feedback hatásokra, és egy kiváló felépítésű, kényelmes, minden funkcióval rendelkező botkormányt szeretnének. Igaz, ehhez mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk, a tulajdonképpeni egyetlen negatívum ugyanis az ára: bruttó 17.900 Ft. ■

Logitech Freedom 2.4 Cordless Joystick
Logitech Freedom 2.4 Cordless Joystick

hozzászólások (4)

Kolin Mekré
Kolin Mekré 2008.04.14. 19:36
Üdv!

Dino, vagy akinek ilyen kütyüje van :)
Játék közben van után húzás, a drótnélküliség miatt, vagy ez a 2.4 adatátvitel tényleg ér valamit? Vezeték nélküli Saitek joy-al befürödtem... jelentős az után húzás, ami BF2ben rengeteget számít :)
Relax99
Relax99 2008.08.04. 21:16
Szevasztok ! mit tudtok nekem mondani a logitech extreme 3d pro-ról fontos lenne !!
Dark Archon
Dark Archon 2008.08.05. 11:24
Nagyon jó kis joy, tesóm ilyet használ már vagy 2 éve, meg van vele elégedve.
Relax99
Relax99 2008.08.10. 19:38
thx:-D
cikkajánló

Speedlink Regger gamer szék

Miért jó nekem, hogy nem az étkezőből hozott széken ülve osztom a headshotokat?

Logitech G933 Artemis Spectrum Snow headset videobemutató

Egy vezeték nélküli gamer headset járt nálunk teszten.

Samsung C24FG70FQU ívelt gaming monitor

Az ideális gamer monitor?

Logitech G900 Chaos Spectrum

Nagyszerű gamer egér brutális áron.

Oculus Rift játékok a gamescomon

Három Oculus Touch-vezérlésű VR-játékot mutatunk be.