25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Logitech Freedom 2.4 Cordless Joystick

Egy igen profi, vezeték nélküli botkormány járt nálunk tesztelésen.

Írta: Dino 5 hozzászólás

Egy korábbi trackball cikkemet kezdtem már azzal, hogy nem tudom, mi értelme van annak, ha egy trackballt drót nélküli változatban hoznak ki. Ugyanez a kérdés merült fel bennem, amikor először hallottam a Logitech új joystickjéről, de a gyakorlati tapasztalat ismét azonos eredményt hozott, mint a trackball esetén: valóban van értelme az újabb vezeték nélküli eszközöknek.

A Freedom 2.4 elnevezésű szerkezet nem más, mint a Logitech legújabb botkormánya, mely valóban minden szempontból a csúcskategóriát képviseli. A legszembetűnőbb újítás a már említett vezetékmentesség, amit a 2,4 GHz-es rádiófrekvenciás megoldással valósítottak meg a cég mérnökei. A dobozból előkerülő botkormányon megtalálunk mindent, amire egy játékban szükségünk lehet: nem kevesebb, mint 10 gombot, egy tolóerő-szabályzót, egy nyolcirányú hat-switch-et, és – ahogy ezt a komolyabb joystickeknél megszoktuk – a kar a tengelye körül elforgatható, így összesen négy szabadsági fok áll rendelkezésünkre.

A komoly „tartalomhoz” tetszetős külső is párosul, a fekete-ezüst színkombinációjú eszköz talpazata gumi borítású, így játék közben se csúszik el asztalunkon, és ölbe véve is kényelmes tartást biztosít. A botkormány mellé egy kis fekete dobozkát kapunk még, mely nem más, mint az USB csatlakozású vevő. Ez kis gumitalpakon áll, és egyetlen gombot találunk rajta, mely a joystick csatlakoztatását végzi.

A joystick használatba vétele előtt mindössze három tennivalónk akad. A talpát eltávolítva be kell helyeznünk az elemeket (a három ceruzaelemmel kb. 50 óra játékidőre van lehetőség), majd a driver felinstallálása után a gép egyik szabad USB portjára kell kötnünk a vevőt. Innentől kezdve ugyanúgy használhatjuk a Freedom 2.4-et, mint bármely más botkormányt, leszámítva azt, hogy nem kell a kábelre figyelnünk, egyszerűen magunkkal vihetjük a fotelbe, és ha épp nincs szükségünk rá, akárhova könnyen áthelyezhetjük.

A Logitech designerei igen jó munkát végeztek. A karon lévő összes gomb jól kézre áll, és a hat-switch eléréséhez se kell tornamutatványokat végeznünk hüvelykujjunkkal. Mutatóujjunknál van a megfelelően nagy, fémből készült trigger, hüvelykujjunknál a kar oldalán egy, a kar tetején pedig négy gomb, valamint középen a nézőpontváltó kapcsoló (azaz a hat-switch). A talpazaton további négy gombot találunk bal kéz felől, míg a kartól felénk eső részen kapott helyet a tolóerő-szabályzó (throttle) karja. Ez egy kb. 90 fokban elforduló kar, mely elég finoman mozgatható. (A fenti, kényelemre vonatkozó megállapítások igazából csak jobbkezes játékosokra vonatkoznak, balkezesek ezt a joysticket inkább kerüljék el, nem nekik készült.)

A tesztelés során igen jól szerepelt a Freedom 2.4, mind asztalra téve, mind fotelből játszva remekül működött. A talpazaton lévő gombok megfelelő használatához mondjuk kis gyakorlás kell (nem tudjuk egyszerre lefedni ezeket négy ujjunkkal), a karon lévő gombok viszont remekül el lettek helyezve ahhoz, hogy játék közben ne legyen problémánk velük. Ha a leggyakrabban használt gombokat a karon lévőkre definiáljuk, nem is lesz sok szükség a talpazaton lévőkre. A tolóerő-szabályzó kar is elég jól használható, hiányoltam azonban, hogy nincsen középállása. Ez például a MechWarriorban igen jól jött volna, így kísérletezni kellett, hogy mikor is áll középen.

A Logitech Freedom 2.4 joystick egy igazán jó választás azoknak, akik nem vágynak force feedback hatásokra, és egy kiváló felépítésű, kényelmes, minden funkcióval rendelkező botkormányt szeretnének. Igaz, ehhez mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk, a tulajdonképpeni egyetlen negatívum ugyanis az ára: bruttó 17.900 Ft.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

  • Logitech Freedom 2.4 Cordless Joystick
  • Logitech Freedom 2.4 Cordless Joystick
  • Logitech Freedom 2.4 Cordless Joystick
  • Logitech Freedom 2.4 Cordless Joystick
  • Logitech Freedom 2.4 Cordless Joystick
Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Relax99
Relax99 [46]
thx:-D
Dark Archon
Dark Archon [11468]
Nagyon jó kis joy, tesóm ilyet használ már vagy 2 éve, meg van vele elégedve.
Relax99
Relax99 [46]
Szevasztok ! mit tudtok nekem mondani a logitech extreme 3d pro-ról fontos lenne !!
Kolin Mekré
Kolin Mekré [6614]
Üdv!

Dino, vagy akinek ilyen kütyüje van :)
Játék közben van után húzás, a drótnélküliség miatt, vagy ez a 2.4 adatátvitel tényleg ér valamit? Vezeték nélküli Saitek joy-al befürödtem... jelentős az után húzás, ami BF2ben rengeteget számít :)
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (5 db)