25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

DVD

A Tökös, a Török, az Őr, meg a Nő

A franciák egy újabb vígjátéka jelent meg DVD-n.

Írta: -de-

Szinte hetente jelenik meg valahol cikk arról, hogy a hollywoodi álomgyárakkal szemben nem sok esélye maradt az európai filmgyártásnak. Erről a kérdésről lehet vitatkozni, bár a statisztikák magukért beszélnek. Hiába, nagy piac, nagy pénz, kis piac, kis pénz. Kis pénzből pedig ritkán lehet igazi nagy filmet csinálni.
Olykor azonban sikerül, főképpen a franciáknak. Miért éppen nekik? Talán mert nem adták fel, és talán azért is, mert rájöttek, nem a rendkívül költségigényes trükkökkel és látvánnyal kell versenyezni. Olyan területen van esélye az európai filmnek, ahol elég az érdekes sztori, a jó forgatókönyv és a kitűnő hazai színészek. És nem utolsósorban a humor!
A franciáknak mindig voltak ügyeletes sztárjaik. Pierre Richard, Louis de Funes, Jean-Paul Belmondo és Alain Delon nevét az egész világ ismeri. Filmjeik máig keresettek. Pedig a ma használatos, látványorgiát előállító trükk-csúcstechnikát hírből sem ismerték. Viszont volt sármjuk, humoruk, egyéniségük és persze ötletes forgatókönyveik. Aztán már elég volt egy-két kamera meg némi nyersanyag. Ezt a hagyományt folytatva, az európai filmnek van jövője.

A Tökös, a Török, az Őr, meg a Nő

A Tökös, a Török, az Őr, meg a Nő útját az utóbbi években olyan közönségsikerek egyengették, mint például Luc Besson Taxi trilógiája. Stílusát, filmes eszközeit tekintve van is némi hasonlóság. A Tökös is afféle road movie. Mindig, minden mozgásban van. Pörögnek a motorok és pörög a cselekmény.
Maga a sztori egyszerű (hajlottabb korú filmőrülteknek talán kicsit ismerős is innen-onnan). Egy félresikeredett gengsztertalálkozón elszabadulnak az indulatok és a főnök (a Tökös) jobb létre szenderíti az egyik tagot. Aprócska probléma, hogy az elhunyt tesója (a Török) is jelen volt. Ám mielőtt bosszút állhatna, a díszes kompánia rendőrkézre kerül. A fiúkat és a bosszút hét hosszú évre jegelik.
És igazából itt kezdődik a film. A Tökösnek alig több mint egy hónapja van hátra a sitten. Jó fiú, ügyel arra, hogy a szabadlábra helyezésbe ne csússzon semmi gikszer. Naná, hogy csúszik! A gikszer egy magas, szőke férfi kék uniformisban. Az Őr. Tökösünk reá bízta lottószámainak megjátszását. Hét éven át, minden héten. Nem nyert semmit. Eddig.
Aztán, mint egy igazi mesében, épp a legjobbkor beüt a 15 millió Euro! Ám ahogy a francia mondja: keresd a Nőt! Mert hogy nála van a szelvény. A Nő az Őr asszonya. Az asszonynak pedig egy Őr angyala. Aki nem azonos ezzel az Őrrel. De ez most nem ide tartozik.
A lényeg, hogy épp a kritikus napon (ez nem az a nap, amely egy nőnek az a nap szokott lenni) a Nő kereket old Afrikába, hogy önkéntesen ápolja a sivatagi rally sérült gladiátorait. A nyereményről természetesen mit sem tud. Az önkényes eltávtól előbb az Őr (nem az angyal) lesz paff, aztán a Tökös. Őrünkön a gáz sem segít, mert annyira ügyefogyott, hogy még megöngyilkolni se tudja rendesen magát. (Gondolván, hogy ez még mindig jobb, mintha a Tökös veszi kezelésbe.) A Tökösnek, miután rádöbben, hogy ugrik a 15 milkós nyugdíja, nincs maradása a sitten. Pedig már csak egy hónap lett volna hátra! Szökik.
Elárulom, az Őr megússza az első dührohamot, és együtt erednek az eredendő bűn (a Nő) nyomába. Aki persze vétlen és még csak a szelvény sincs nála! Mindannyiuk nyomában nyomul serényen, mint az özönvíz a felbőszült kurd. Akarom mondani: a török! Aki, ha már ott van, bosszút is akar állni, meg a pénzt is felmarkolni. (Hullák mit is kezdenének egy nyertes lottószelvénnyel?)
„A nemzetközi helyzet egyre fokozódik.” – hogy a magyar klasszikusok közül is idézzek egyet. A hajsza Afrika kies (már amennyiben a kietlen sivatag lehet kies) földjén folytatódik. Konfliktusok és poénok halmozódnak. A szálak, ahogy kell, összekuszálódnak. Aztán szét. Aztán mambó. Meg berber törzs bérbevétele egy hóra, szigorúan kp-ért. Plusz rezsi. WC a folyosón. Háromhavi kaució előre nem szükséges. Csak fizetni a végén. Mindenkinek. Már mint hogy mindenki megfizet. Így vagy úgy. Ki így, ki úgy. Míg végül csak a tanulság marad. (Az is valami!) Ja, és persze az élmény, hogy ebben a filmdömpingben láttunk valami kis lazát, kellemesen szórakoztatót.
Végül külön érdemes megemlíteni a film zenéjét. Aki szereti a gettózenét, annak bizonyára bejön majd, amit hall. Igazi, jó kis getto á la France.

A Tökös, a Török, az Őr, meg a Nő

Az SPI új DVD lemeze hibátlan. A 16:9-es kép tiszta, a formátumon örvendetesen egyre gyakoribb 5.1-es magyar és francia hang jól szól. Számomra külön öröm, hogy a kiadók egyre jobban igyekeznek végre a magyar közönség igényeit is kielégíteni. Nem is oly rég még irigyen néztük, hogy közeli szomszédaink a saját nyelvükön élvezhetik kedvenceinket, míg mi csak feliratot kaptunk. Mikor milyet. Ezen a korongon a film francia eredetije mellett csak a magyar szól jól a szoba minden sarkából. A második szinkronnyelvként felrakott cseh csupán 2.0-ás lett.
Az extrák mennyiségével alapvetően elégedettek lehetünk. Két saját és négy más film előzetesét láthatjuk, valamint egy jó félórás „Így készült a film” werkfilmet, és a vígjátékoknál elmaradhatatlan bakikat.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

  • A Tökös, a Török, az Őr, meg a Nő
  • A Tökös, a Török, az Őr, meg a Nő
  • A Tökös, a Török, az Őr, meg a Nő
  • A Tökös, a Török, az Őr, meg a Nő
  • A Tökös, a Török, az Őr, meg a Nő
  • A Tökös, a Török, az Őr, meg a Nő
  • A Tökös, a Török, az Őr, meg a Nő

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!