Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Asheron's Call 2

A Microsoft MMORPG játékának folytatása, újabb online kalandokkal.

2003.05.30. 00:00 | szerző: Madrac | Ismertető/teszt

A Microsoft legújabb MMORPG csodája az Asheron’s Call 2, mely sokkal fejlettebb szerepjáték rendszert kapott, mint elődje. A játékot a Turbine fejlesztette és a grafikus motor is erre a névre hallgat. Nagy negatívumként már itt megemlítem a havidíjat. Nem jó 14 dollárt fizetni havonta, még ha jó is a játék.

Asheron's Call 2

Régen béke és nyugalom honolt a kontinenseken, de feléledt egy gonosz erő és elüldözte a három népet, az embereket, a lugian-okat és a tumerok-okat. Az idő telt, és az emberek egy csoportja elhatározta, hogy visszahódítja az ősi földeket. Ennek az ideje most jött el.

Induláskor a három faj közül választhatunk, melyek képzettségeikben gyökeresen különböznek egymástól. Kasztot nem kell választanunk, mi döntjük el, miket fejlesztünk karakterünknek a rendelkezésre álló pontokból. Három fő irányvonal van, a közelharci, a távolsági fegyveres és a mágikus. Ezek további két alkasztra oszlanak, melyek csak magasabb szinten érhetők el.

Asheron's Call 2

A fejlődés tapasztalati pont alapú, melyet a legyőzött ellenfelekért és a végrehajtott küldetésekért kapunk. Szintlépésenként kapunk egy-egy képzettség pontot is, ebből tanulhatjuk meg az új dolgokat, de nem minden kerül egy pontba. A megszerzett TP-kből fejleszthetjük a képzettségeket. Az első pár szintjük elég olcsó, de később logaritmikusan nő a szükséges mennyiség.

A felszerelési tárgyak ugyancsak szinthez kötöttek, bizonyos tárgyakat csak a megfelelő tapasztalati szint elérése után használhatunk. Természetesen a fajok nem tudják a másik felszerelését használni, ez alól csak pár fegyver képez kivételt.

Asheron's Call 2

Ami az egyik legjobban megalkotott része a játéknak, az a crafting. Nemcsak a talált tárgyakat használhatjuk, hanem mi is készíthetünk új felszereléseket. Megvan a szükséges nyersanyagigény, melyet a talált felszereléseket felhasználva, vagy bányászott nyersanyagokból finanszírozhatunk. Egy alap emberi páncélhoz elég egy 15-ös minőségű vas, míg a következőhöz már 27-es vas és 27-es kő kell. Meg van szabva az is, hogy hány darabot kell készíteni belőle, hogy elérjük a mester fokot és megkapjuk a következő tárgy receptjét. Egy készített tárgy mindig sokkal erősebb, mint egy ugyanakkora szintre való talált. Egy hibája a craft-olt tárgyaknak, hogy egy bizonyos idő után tönkremennek.

A küldetéseknek három fajtája van. Az első egy feladatsor, melyet már kezdetben megkapunk és kellően sokáig tart. A második fajtát egy ritkább szörny megölésekor kapjuk, általában egy barlangrendszerbe kell mennünk ilyenkor és meg kell ölni a főszörnyet. A harmadik fajtát szintén egy ritkább szörny megölésekor kapjuk, de itt x darab szörny megölése a feladat. Minden küldetésért komolyabb mennyiségű TP jár, természetesen függ a nehézségtől is. A második és harmadik típusú küldetés rövid idő után újra teljesíthető, míg az első fajtát csak sokára kapjuk meg újra.

Asheron's Call 2

Különleges épülettípust jelentenek a Vault-ok. Ezekbe csak a megfelelő Glyph használatával mehetünk be, a régióban található erősebb szörnyek vannak benne, és a végére érve TP-t és a történelem egy kis szeletét kapjuk cserébe.

Ugyancsak fontos szerepet kapnak a különböző szövetségek. A legegyszerűbb a Fellowship. Ez egy kis csoport, általában ideiglenesen hozzák létre egy-egy feladat közös teljesítéséhez. A tapasztalat és a szörnyektől elszedhető cuccok megoszlanak és sokkal könnyebb megoldani a problémákat csapatosan. A nagyobb szövetség az Allegiance. Az ide felvett tagok a kilépésükig bent maradnak, aki felvette őket az pedig kap tapasztalati pontot a végrehajtott küldetéseik után. Könnyű segítséget és tanácsot kérni egy összetartó csapat esetén. Csatlakozhatunk egy királysághoz is, ez a legnagyobb és egyben leglazább szövetségi forma. Alapban semlegesek vagyunk, de beállhatunk a Shadow Kingdom, az Order of Dereth vagy a Dominion kötelékébe is. Ha más játékosokat ölünk meg egy rivális királyságból, akkor nő a PvP szintünk, egy bizonyos érték után pedig új képzettségeket kapunk cserébe harcunkért.

Asheron's Call 2

A szervereknek van egy olyan fajtája is – sajnos az európai szerverek közt nincs ilyen – hogy Kingdom Conflict. Itt komoly küzdelem folyik a királyságok között a bányákért. Minden lelőhelyet őriz egy szörny, melyet meggyengítve átállíthatunk saját oldalunkra. Ebben az esetben nekünk védi már a bányát. Persze ezt a többi királyság emberei nem nézik majd békében és így folytatódik a közdelem.

A chat rész is jól meg van oldva. Alapban amit írunk, csak a közvetlen környezetünknek látszik, de tudunk írni a Fellowship tagjainak, az Allegiance tagjainak vagy a régióba tartózkodóknak is akár. Természetesen lehetőség van arra is, hogy egy emberrel beszélgessünk, úgy hogy azt más ne olvashassa.

Asheron's Call 2

A játék grafikája az alapbeállításokkal se nem szép, se nem ronda. Érdemes ellenben jobb gépek esetén megváltoztatni ezeket jobbra, mert ha már mindent engedélyeztünk egy egész gyönyörű játék lesz a jutalma. A víz habosan fodrozódik a partoknál, hullámzik beljebb, fű és virágok vannak a lábunknál, és madarak repkednek az égen. Sajnos ehhez azért megfelelő gép is kell.

A hangokról már nem nyilatkozhatok ennyire pozitívan. Kellemes háttérzenéi vannak, de egy idő után nagyon monotonak és unalmasak. A hangok pedig néha egyszerűen idegesítők. Főleg a nevetés lett iszonyú. Kellemes színt adnak ellenben a drudge-ok bekiabálásai.

Asheron's Call 2

Összességében egy igen kellemes játékot kaptunk az Asheron’s Call 2 személyében. Sajnálatos hogy havidíjas, így sokan nem engedhetik itthon meg maguknak. Most letölthető és egy hétig ingyenesen kipróbálható, így mindenki megtekintheti, milyen egy jó MMORPG. Aki úgy dönt, hogy belevág, az – egyelőre – megtalálhat az angol nyelvű európai szerveren Madrac néven. Szívesen segítek. ■

értékelés

Asheron's Call 2

Pozitívumok
  • Jó szerepjáték-rendszer
  • Jól kidolgozott csapatmunka lehetőségek
Negatívumok
  • Unalmassá válhat egyedül
  • Nehéz fejleszteni később a skilleket
Minimális rendszerigény: 733 MHz processzor, 256 MB RAM, 32 MB-os 3D kártya (hardware-es T&L), 2 GB HDD, 56k modem
9,0
grafika 9
hangok 7
játszhatóság 9
hangulat 9
Asheron's Call 2Asheron's Call 2Asheron's Call 2Asheron's Call 2Asheron's Call 2Asheron's Call 2Asheron's Call 2Asheron's Call 2Asheron's Call 2Asheron's Call 2Asheron's Call 2Asheron's Call 2Asheron's Call 2Asheron's Call 2Asheron's Call 2Asheron's Call 2
Asheron's Call 2
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Asheron's Call 2

hozzászólások (8)

Madrac
Madrac 2003.06.01. 23:04
Miert ne lenne magyar forgalmazo? Amugy azert nem megy, mert nincs szerzodesuk meg a magyar bankokkal gondolom. De ennek ellenere sikerult sokadikra regisztralnom.
Dino
Dino 2003.06.01. 23:10
Pontosítanám a Microsofttal és a játékaik hazai forgalmazásával kapcsolatos információkat. Nos, a Microsoft Magyarország nem foglalkozik se játékszoftverrel, se Xboxszal, a játékokat azonban egy hazai szoftverforgalmazó cég behozza az országba, így kerülhetnek a boltokba. De ez a cég tudomásom szerint nem hivatalos/kizárólagos forgalmazóként ténykedik MS játékok terén.
Gerry
Gerry 2003.06.02. 10:51
Ez már csak így szokott lenni...

A magyaro.-i bankok nagy többsége más országokban is jelen vagy, így igazán megoldható lenne a tranzakció...
HTB
HTB 2003.06.02. 15:28
en tegnap ota jatszok a free triallal,most egy 14es szintu karim van,mar ugy nagyjabol kezd leesni hogy mi miert minek(eletem elso mmorpgje :P),bar a craftolas meg nem teljesen vilagos
ha vki raer plz magyarazza mar el hogy hogy a rakba kell
Poff
Poff 2003.06.03. 22:54
Sziasztok..
Én is letöltöttem a játékot meg minden hozzávalót mégse akar működni:-((
A hibaüzenet a következő:"There was a problem communicating whit the authentication server.Try again later."
Hát ennyi..Az lehet hogy túlterhelt a szerver és ezért nem megy?
ajánlott olvasnivaló