Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Creative WebCam Pro eX

Egy CMOS helyett CCD érzékelővel szerelt webkamera.

2003.06.25. 00:00 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

A Creative igen széles választékát kínálja a webkameráknak, a legegyszerűbb modelltől (a 352*288-as felbontást kínáló, egyszerűen WebCam-nek nevezett típus) egészen a számítógéptől függetlenül kisebb fényképezőgépként is használható PC-CAM termékekig (ezekből a PC-CAM 550-et már bemutattuk nemrég). A komolyabb igényű felhasználóknak szánták a WebCam Pro és Pro eX kamerákat, melyekből az utóbbi járt nálunk tesztelésen.

Creative WebCam Pro eX

A WebCam Pro eX egy szokványos webkamera, USB 1.1 csatolóval, kicsit buta formatervezéssel. A műanyag talpazat ugyanis inkább kicsit gagyi megjelenést kölcsönöz neki, főleg, hogy a széleinél a lekerekítéssel nem nagyon foglalkoztak, és így elég éles sarkai lettek. Ráadásul a műanyag egy csöpp gumiborítást nem kapott, így nagyobb esély van arra, hogy a monitorra helyezett kamera arrébb csúszik. A kialakítása olyan, hogy maximum 1,3 cm vastagságú TFT monitorra (inkább notebookoknál találkozunk ekkora vastagsággal) is könnyen felhelyezhetjük. A talpazaton a kamera két tengely mentén forgatható, ami elég a megfelelő beállításhoz. A kamerán találunk még egy gombot a gyors képkészítéshez, egy LED-et, mely az eszköz aktív állapotát jelzi, végül a lencse fókusztávolságát is állíthatjuk, attól függően, milyen messze ülünk a kamerától. A dobozban találunk még egy fejre rakható mikrofont is. Egy fokkal talán jobb megoldás ez, mint egy kamerába épített mikrofon, hiszen így ez mindig szájunk közelében lehet, de hosszú távon kényelmetlen a viselete.

A driver és a PC-CAM szoftver installálása után használatba is vehetjük a kamerát. A képminősége webkamerának megfelelő, a használható képhez fontos a fókusztávolság pontos beállítása. Mivel a szobában általában nem jellemző a tökéletes megvilágítás, ne számítsunk tökéletes képre, kis zaj megfigyelhető lesz, de a webkamera felhasználása során nem is szokás ennél jobbra számítani, a lényeg, hogy a képen lévő személyek, tárgyak felismerhetőek. Videót 160*120-tól 640*480-as méretig rögzíthetünk. Állókép készítésénél a lista két további mérettel bővül, az interpolációval előállított 800*600 és 1024*768 felbontásokkal, azonban ennek használata nem ajánlott, a kép minősége feltűnően romlik a nagyítás során.

Creative WebCam Pro eX

A Creative WebCam Pro eX egy megfelelő minőségű webkamera, a CCD érzékelőnek köszönhetően valamivel jobb képpel, mint CMOS-os társa (igaz, ez jelentős felárat is jelent ahhoz képest). Talán a designerek kicsit jobb munkát végezhettek volna a talpazat kialakítása során. A javasolt kiskereskedelmi ára nettó 14.900 Ft. ■

Creative WebCam Pro eX

hozzászólások (0)

cikkajánló

Speedlink Regger gamer szék

Miért jó nekem, hogy nem az étkezőből hozott széken ülve osztom a headshotokat?

Logitech G933 Artemis Spectrum Snow headset videobemutató

Egy vezeték nélküli gamer headset járt nálunk teszten.

Samsung C24FG70FQU ívelt gaming monitor

Az ideális gamer monitor?

Logitech G900 Chaos Spectrum

Nagyszerű gamer egér brutális áron.

Oculus Rift játékok a gamescomon

Három Oculus Touch-vezérlésű VR-játékot mutatunk be.