Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Creative WebCam Pro eX

Egy CMOS helyett CCD érzékelővel szerelt webkamera.

2003.06.25. 00:00 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

A Creative igen széles választékát kínálja a webkameráknak, a legegyszerűbb modelltől (a 352*288-as felbontást kínáló, egyszerűen WebCam-nek nevezett típus) egészen a számítógéptől függetlenül kisebb fényképezőgépként is használható PC-CAM termékekig (ezekből a PC-CAM 550-et már bemutattuk nemrég). A komolyabb igényű felhasználóknak szánták a WebCam Pro és Pro eX kamerákat, melyekből az utóbbi járt nálunk tesztelésen.

Creative WebCam Pro eX

A WebCam Pro eX egy szokványos webkamera, USB 1.1 csatolóval, kicsit buta formatervezéssel. A műanyag talpazat ugyanis inkább kicsit gagyi megjelenést kölcsönöz neki, főleg, hogy a széleinél a lekerekítéssel nem nagyon foglalkoztak, és így elég éles sarkai lettek. Ráadásul a műanyag egy csöpp gumiborítást nem kapott, így nagyobb esély van arra, hogy a monitorra helyezett kamera arrébb csúszik. A kialakítása olyan, hogy maximum 1,3 cm vastagságú TFT monitorra (inkább notebookoknál találkozunk ekkora vastagsággal) is könnyen felhelyezhetjük. A talpazaton a kamera két tengely mentén forgatható, ami elég a megfelelő beállításhoz. A kamerán találunk még egy gombot a gyors képkészítéshez, egy LED-et, mely az eszköz aktív állapotát jelzi, végül a lencse fókusztávolságát is állíthatjuk, attól függően, milyen messze ülünk a kamerától. A dobozban találunk még egy fejre rakható mikrofont is. Egy fokkal talán jobb megoldás ez, mint egy kamerába épített mikrofon, hiszen így ez mindig szájunk közelében lehet, de hosszú távon kényelmetlen a viselete.

A driver és a PC-CAM szoftver installálása után használatba is vehetjük a kamerát. A képminősége webkamerának megfelelő, a használható képhez fontos a fókusztávolság pontos beállítása. Mivel a szobában általában nem jellemző a tökéletes megvilágítás, ne számítsunk tökéletes képre, kis zaj megfigyelhető lesz, de a webkamera felhasználása során nem is szokás ennél jobbra számítani, a lényeg, hogy a képen lévő személyek, tárgyak felismerhetőek. Videót 160*120-tól 640*480-as méretig rögzíthetünk. Állókép készítésénél a lista két további mérettel bővül, az interpolációval előállított 800*600 és 1024*768 felbontásokkal, azonban ennek használata nem ajánlott, a kép minősége feltűnően romlik a nagyítás során.

Creative WebCam Pro eX

A Creative WebCam Pro eX egy megfelelő minőségű webkamera, a CCD érzékelőnek köszönhetően valamivel jobb képpel, mint CMOS-os társa (igaz, ez jelentős felárat is jelent ahhoz képest). Talán a designerek kicsit jobb munkát végezhettek volna a talpazat kialakítása során. A javasolt kiskereskedelmi ára nettó 14.900 Ft. ■

Creative WebCam Pro eX

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló