Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Colin McRae Rally 3

Megérkezett a rali-szimulátorok trónját birtokló Colin McRae sorozat harmadik eresztése is.

2003.07.12. 00:00 | szerző: Peac | Ismertető/teszt

Megérkezett a rali-szimulátorok trónját birtokló Colin McRae sorozat harmadik eresztése is. A külsőségekről már hónapokkal a megjelenés előtt legendákat lehetett hallani, amik ugyan igazak voltak, de a grafikai fejlesztés sajnos sok más dologról vonta el a figyelmet. Mindettől függetlenül biztos vagyok benne, hogy aki most találkozik először rali-szimulátorral, a Colin 3-mal megtalálja, amit keresett! Még akiknek lövésük sincs a rali-sportról, azok a játékosok is abszolút beleéléssel tudnak majd száguldozni azokon az úttalan utakon, ahol Burns, Loeb, McRae és a többi nagyágyú szokott.

Colin McRae Rally 3

Habár a játék kevésbé sokszínű, mint elődje volt, hiszen nem lehet amolyan arcade-jellegű pályaversenyt menni, csak a bajnokságnál teljesített gyorsasági szakaszokon és prológokon száguldozhatunk, de az egyes szakaszok is éppen elég izgalmakat hozhatnak. Saját bőrünkön tapasztalhatjuk meg, milyen nehéz dolog is mondjuk a Svéd Rally hóbuckái között autózni, vagy elkerülni a fának csapódást az Ausztrál versenyen.

Sok-sok nehéz, kanyargós szakasz és autótörési lehetőség. Ezek a rali-versenyek általános jellemzői, amiket egy kicsit talán túldramatizál a program, hiszen elég nehéz úton tartani a kocsit. A valóságban ez könnyebb, azonban a valóságban nem is olyan mértékben sérülnek az autók, mint ebben a konkrét szimulációban. Bár kitartó rongálással és szándékos borulásokkal le tudjuk nullázni a versenygépet, de a fejlesztők számoltak a kevésbé tehetséges játékosok elkedvetlenedésével is, ezért egy átlagosnak mondható 150-es fának rohanás nem sok kárt ejt a Ford Focus WRC-ben. A kevésbé hozzáértők kedvéért mára kivették kezünkből a szervizelési lehetőséget a második versenynapon, így automatikusan javítja gépünket a program, aztán informál minket az eredményről, miközben felülnézetből látjuk Focus WRC-nket. Valószínűleg ezt az autót fogjuk a legtöbbször használni, bár nem a legjobb a repertoárból, de a bajnokságot csak ezzel az autóval vívhatjuk végig, Colin McRae-hez hasonlatosan. A sima szakaszversenyekre választhatjuk nemzeti hősünknek, Kőváry Barnának autóját, a Ford Puma WRC-t, és az utcai vaddisznóként is funkcionáló Mitsubishi Lancer EVO VII-est, valamint Subaru Imprezat, Citroen Saxot és Xsarat. És ha már az autóknál tartunk, muszáj megemlítenünk, hogy talán e köré a tárgykör köré csoportosult a játék maga. Amilyen gyenge kétdimenziós rajzokká alakult a közönség, legalább annyira szépek az autók!

Colin McRae Rally 3

Fantasztikus részletességgel kidolgozott alkatrészek, remegő kipufogó, mozgó motor, leváló elemek és élethű koszfeltapadás jellemzik a játékot. A giccsek sora itt még azonban nem ért véget, hiszen a fő legenda, ami a játék körül keringett, igaz. Bizony, amikor esős versenyben veszünk részt, a gyorsabb tempónál a szélvédőnkre hulló esőcseppek szépen elindulnak a kocsi teteje fel, mintha ez így történne a valóságban is. Való igaz ugyan, hogy van egy ilyen jelenség, és ésszerűnek hangzik, de kérem, a valós történet közel sem így néz ki és nem is arra a sebesség-intervallumra helyezném, amelyikre a játékprogram, hanem egy kicsit feljebb. Ugyancsak a giccs – ellenben a szükséges giccs – kategóriába megy a pilóta és a navigátor rázkódása az ülésben. Ennek élvezetes látványa leginkább a Replay módban tűnik ki egy-egy gyorsasági után, akárcsak a kocsi mögött kavargó porfelhő, ami – azt gondolom – eddigi játékosi tapasztalatink legszebbjére sikerült.

Kevésbé büszkélkedhet viszont finom részletességgel a játék a benne fellelhető hangok tekintetében. Sajnos nagyon zavaros és tisztátlan hangokat hallunk. Hol a kipufogó a hangosabb, hol a turbó-feltöltő. Még talán a gumik csikorgása és az ablakok törése a legszebben visszaköszönő-, vagy legalább ismerős jelenség a valós rali-versenyekről.

Colin McRae Rally 3

Tehát érvek és ellenérvek sokasága sorakozik a program körül, de senki nem tudná tiszta szívből azt mondani a játékra, hogy rossz! Eddig a közvélemény pozitívan vélekedik a játékról, s nagy boldogságomra engem is rabul ejtett néhány napra! Köszönjük Codemasters! ■

értékelés

Colin McRae Rally 3

Pozitívumok
  • Jó versenyhangulat
  • Látványos bukások
  • Szépen kidolgozott autósérülések
Negatívumok
  • Gyenge hanghatások
  • Grafikai hiányosságok a szalagnál álló közönségnél
  • Nincs hálózati multiplayer játék
7,0
grafika 9
hangok 4
játszhatóság 7
hangulat 8
Colin McRae Rally 3Colin McRae Rally 3Colin McRae Rally 3Colin McRae Rally 3Colin McRae Rally 3Colin McRae Rally 3Colin McRae Rally 3Colin McRae Rally 3Colin McRae Rally 3Colin McRae Rally 3Colin McRae Rally 3Colin McRae Rally 3Colin McRae Rally 3Colin McRae Rally 3Colin McRae Rally 3Colin McRae Rally 3Colin McRae Rally 3Colin McRae Rally 3Colin McRae Rally 3Colin McRae Rally 3Colin McRae Rally 3Colin McRae Rally 3Colin McRae Rally 3Colin McRae Rally 3Colin McRae Rally 3Colin McRae Rally 3Colin McRae Rally 3Colin McRae Rally 3Colin McRae Rally 3Colin McRae Rally 3Colin McRae Rally 3Colin McRae Rally 3Colin McRae Rally 3Colin McRae Rally 3Colin McRae Rally 3Colin McRae Rally 3Colin McRae Rally 3Colin McRae Rally 3Colin McRae Rally 3Colin McRae Rally 3Colin McRae Rally 3Colin McRae Rally 3Colin McRae Rally 3Colin McRae Rally 3Colin McRae Rally 3Colin McRae Rally 3Colin McRae Rally 3Colin McRae Rally 3Colin McRae Rally 3Colin McRae Rally 3Colin McRae Rally 3Colin McRae Rally 3Colin McRae Rally 3Colin McRae Rally 3Colin McRae Rally 3Colin McRae Rally 3Colin McRae Rally 3Colin McRae Rally 3Colin McRae Rally 3
Colin McRae Rally 3
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Colin McRae Rally 3

hozzászólások (50)

StItCh
StItCh 2003.11.04. 16:39
Már májusban megvolt...

Csak a defektekkel szenvedtem, lerobbannom még nem sikerült...
Neo*
Neo* 2003.11.05. 15:23
Én már kezdem megszokni az irányítást minden külön beállítás nélkül...sztem hozzá lehet szokni!!!:-)
okoska3000
okoska3000 2003.11.06. 12:02
nekem idegesítően túlreagálja billentyűről... alapban...
Neo*
Neo* 2003.11.06. 12:47
Én elég jól hozzászoktam!!
rte
rte 2005.02.19. 18:39
Sziasztok!
Nem tudja valaki,hogy honnan lehet letölteni a Colin 3 kódokat pc-re?
Előre is köszönöm!!!
ajánlott olvasnivaló