Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Budapest Scenery for Flight Simulator 2004

Budapest és környékének 7 repülőtere részletesen kidolgozva.

2004.01.12. 00:00 | szerző: Delta | Ismertető/teszt

Aki játszott már a Microsoft Flight Simulator sorozat valamelyik tagjával, biztosan azzal kezdte, hogy Ferihegyről sétarepülésre indult – több-kevesebb sikerrel. A szimulátor-család korábbi tagjaival próbálkozva nem sok sikerélmény érhette a kalandra vállalkozókat. Az FS98 adatai alapján Ferihegy egy betoncsíkként jelent meg a képernyőn, mellette terminálként egy közepes méretű pajta szolgált. Az FS2002-re annyit változott a helyzet, hogy két betoncsík lett, a pajta mellé pedig kerítettek még néhány fészert is. A Flight Simulator 2004: Century of Flight minőségileg nagy ugrást hozott ezen a téren is, a ferihegyi futók és gurulóutak már a helyükön vannak, sőt a 2-es terminál épülete ha alakra nem is túl meggyőzően, de formázza az igazit. Viszont aki a várost szeretné megnézni, még mindig csalódnia kell, hiszen azon túl, hogy a Duna nagyjából arra kanyarodik, amerre kell neki, nem igazán talál párhuzamot a valósággal. Mindezek ellenére ezeket a hiányosságokat nem róhatjuk fel a Microsoft hibáinak listájára, világos hogy nem dolgozhatnak ki valósághűen minden repteret, várost. Viszont a Flight Simulator sorozatuk épp azért is lett kelendő, mert nyitva hagyták az utat a kiegészítések számára. Készültek is a kiegészítők mázsaszámra, repülőgépmodellek, műszerek és kidolgozott városok-repülőterek százai érhetők el a Century of Flight-hoz.

Budapest Scenery for Flight Simulator 2004
Ferihegy

Minket persze legjobban a ferihegyi és a Budapest környéki reptereket, illetve magát a várost tartalmazó add-on érdekel. A csomag készítője nem meglepő módon magyar: Kozma András 1995. óta fejleszti a Budapest Sceneryt, ami meg is látszik annak minőségén. A 235 MB méretű összeállítás tartalmazza Budapest és környéke részletes magassági adatait, 7 repülőteret, légi fényképekre alapuló textúrákat a teljes városra, több év-, és napszakra, valamint több ezer kidolgozott épületet, amelyeknek köszönhetően könnyedén szervezhetünk városnéző túrát is.

A csomag egyik legjobban kidolgozott része a ferihegyi repülőtér. A 2-es terminál szinte fényképszerűen valósághű, aki járt már a teraszokon, felismerhet minden épületet, akár a szabadtéri repülőmúzeum kiállított gépeit is meg lehet nézni, de a kapuk, csápok, sőt, a dokkolást segítő rendszerek is mind a valódi helyükön vannak, előbbiek festései is megfelelnek a reptéren láthatóknak. A betonon megtalálhatók a reptéri kiszolgáló-személyzet járművei – igaz, ezek nem az igazi festésükkel. A gurulóutak és a futópályák felfestései, táblái mind megtalálhatók a csomagban. A 2-es termináltól távolabb megtalálható minden, a valóságban is létező építmény, a szerelő épületek, valósághűre sikerült a régi, 1-es terminál jellegzetes két tornyú épülete. Kifejezetten szép mindez éjszakai megjelenítésben, a gurulóutak és az épületek éjszakai világításával. A csomagban található 6 másik reptér (Tököl, Budaörs, Farkas-hegy, Hármashatár-hegy, Budakeszi) mint ahogy a valóságban is, kevesebb épületet vonultat fel, a Budapest Scenery-beli kidolgozottságuk is kevésbé összetett, több az eredeti szimulátorból ismerős „gyári” épület, emellett még valósághű, a célját tehát teljesen betölti.

Budapest Scenery for Flight Simulator 2004
Ferihegy 2A terminál

A repterekről elemelkedve tűnik először szembe a precíz magassági térkép előnye, felbukkannak ugyanis a Flight Simulatorosoknak eddig ismeretlen budai hegyek. A város fölött látható, hogy a lakóépületek egy része eredetileg beépített tucatépületként jelenik meg, ezáltal kevésbé leterhelve a számítógépet, viszont ez nem rontja a „városképet”, mert minden olyan épület, ami egy kicsit is jellegzetes, könnyedén felismerhető. Az irányt a Duna felé véve például utunkba kerülhet a Fradi-pálya vagy a Semmelweis egyetem húszemeletes épülete. Dél felől megközelítve végigrepülhetünk a dunai hidak felett, természetesen mindegyik élethű és magasból is könnyen felismerhető. A teljesség igénye nélkül egy felsorolás a valósághűen lemodellezett épületekről: Műszaki Egyetem, Citadella, Közgazdaságtudományi Egyetem, nagyobb templomok, a Szent István Bazilika, a Vár, a Mátyás-templom, a Parlament és még sok más Budapest jellegzetes épületei közül. Jó pár vicces elem is megtalálható a városban, érdemes ellátogatni a budaörsi bevásárlóközpontokhoz, vagy megnézni, mi lebeg a levegőben a Nyugati-pályaudvarnál :-). Itt is érdemes megnézni a várost különböző év- és napszakokban, télen különösen szépek a budai hegyek, éjszaka pedig a kivilágított hidak, körutak és épületek fényei.

A csomag jellegéből adódik egyetlen számottevő hátulütője: a kidolgozott épületekhez, domborzathoz és a textúrák kezeléséhez elég erős gépre van szükség, bár a készítés során nagy hangsúly került az optimalizálásra, egy 2 GHz-es P4-en a legösszetettebb részeken így is 20 FPS alá esik a megjelenítés sebessége. Ez azonban nem a scenery hibája, a hasonló kidolgozású tájak akár jóval lassabbak is lehetnek, emellett repülőszimulátor műfaj magában is elég gépigényes.

Budapest Scenery for Flight Simulator 2004
A régi terminál épülete

A Budapest Sceneryt kidolgozottságáért és valóban csodálatos megjelenéséért a legjobbak között tartják számon, teljesen megérdemelten. A 235 MB-os csomag a Lago oldaláról érhető el, a regisztráció díja 19.95 euró. ■

értékelés

Budapest Scenery for Flight Simulator 2004

Pozitívumok
  • Valósághű
  • Szépen kidolgozott repterek és épületek
Negatívumok
  • Nagy gépigény
Minimális rendszerigény: Pentium III 1 GHz, 256 MB RAM, 32 MB-os 3D kártya, MS Flight Simulator 2004
Ajánlott konfiguráció: Pentium IV 2 GHz, 512 MB RAM, 64-256 MB RAM
9,0
Budapest Scenery for Flight Simulator 2004Budapest Scenery for Flight Simulator 2004Budapest Scenery for Flight Simulator 2004Budapest Scenery for Flight Simulator 2004Budapest Scenery for Flight Simulator 2004Budapest Scenery for Flight Simulator 2004

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló